τελευταία νέα σε τίτλους

Η ιστορία της Morris, Olive Elaine 1952-1979

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,954 other followers

Μια σύντομη βιογραφία της αντιρατσιστικής οργανώτριας της κοινότητας Olive Morris με έδρα το νότιο Λονδίνο, η οποία εργάστηκε ακούραστα ως φεμινίστρια, μαύρη και ακτιβίστρια των καταλήψεων στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και του ’70.

Morris, Olive Elaine, ακτιβίστρια (1952-1979) γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1952 στο Harewood, St Catherine’s, στη Τζαμάικα. Όταν ήταν εννέα ετών, αυτή και ο αδελφός της, Basil, εγκατέλειψαν τη γιαγιά τους και πήγαν με τη μητέρα και τον πατέρα της στο Lavender Hill, στο νότιο Λονδίνο. Υπήρχαν άλλα τέσσερα αδέλφια. Ο πατέρας της Όλιβ έγινε χειριστής περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος και η μητέρα της, Ντόρις, ήταν εργοστασιακή υπάλληλος. Η Olive φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Heathbrook και στη συνέχεια στο σχολείο Lavender Hill Girls’ Secondary School και αργότερα στο Tulse Hill Secondary School. Έφυγε από το σχολείο χωρίς κανένα τίτλο σπουδών και αργότερα σπούδασε στο London College of Printing.

Τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και η δεκαετία του ’70 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τις μεταπολεμικές αφρικανικές, αφρο-καραϊβικές και ασιατικές κοινότητες της Βρετανίας: υπήρχε αυξημένη ένταση μεταξύ της αστυνομίας και των κοινοτήτων και επιθέσεις από φασιστικές ομάδες όπως το Εθνικό Μέτωπο, καθώς και διακρίσεις γύρω από τη στέγαση και την απασχόληση. Η Olive έγινε ακούραστη διοργανώτρια και μαχήτρια κατά του ρατσισμού, του σεξισμού και άλλων μορφών καταπίεσης.

Ένα πρώιμο παράδειγμα του πολιτικού ακτιβισμού της Όλιβ ήταν όταν παρενέβη στη σύλληψη ενός Νιγηριανού διπλωμάτη για παράβαση στάθμευσης στο Μπρίξτον τον Νοέμβριο του 1969. Δέχθηκε σωματική επίθεση και ρατσιστική βία από την αστυνομία και συνελήφθη μαζί με άλλα έξι άτομα, της επιβλήθηκε πρόστιμο 10 λιρών και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή για δύο χρόνια. Η κατηγορία ήταν επίθεση κατά της αστυνομίας, απειλητική συμπεριφορά και κατοχή επικίνδυνων όπλων.

Η Olive έγινε μέλος του τμήματος νεολαίας του Κινήματος των Μαύρων Πανθήρων (μετέπειτα Μαύρο Εργατικό Κίνημα), μαζί με άλλους όπως ο Linton Kwesi Johnson, ο Clovis Reid και ο Farrukh Dhondy. Η Olive ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Μαύρων Γυναικών του Brixton.

Πολλές πολιτικές οργανώσεις είχαν την έδρα τους στο Μπρίξτον και γύρω από αυτό, το οποίο ήταν μια σημαντική περιοχή για την πολιτική δραστηριότητα της αντικουλτούρας.

Επισκέφθηκε τη Γερμανία το 1971. Τον Αύγουστο του 1972, η Olive και η φίλη και σύντροφός της, Liz Obi, σχεδίαζαν να επισκεφθούν τον ηγέτη των Μαύρων Πανθήρων των ΗΠΑ, Eldridge Cleaver, ο οποίος βρισκόταν εξόριστος στην Αλγερία- εγκλωβίστηκαν στο Μαρόκο.

Η Όλιβ ήταν επίσης καταληψίας και κατέλαβε το σπίτι στην οδό 121 Railton Road, στο Μπρίξτον με τη Λιζ το 1973. Η κατάληψη έγινε κέντρο οργάνωσης κοινοτικών ομάδων όπως η BASH (Black people Against State Harassment), καθώς και στέγαση του βιβλιοπωλείου Sabarr, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα βιβλιοπωλεία της μαύρης κοινότητας. Υπάρχουν φωτογραφίες της Olive να αντιμετωπίζει την αστυνομία στο Squatting News Bulletin, Ιούλιος 1975 και να σκαρφαλώνει σε έναν τοίχο στο εξώφυλλο του Squatter’s Handbook, Ιούνιος 1979. (Το 121 Railton Road ήταν κοινωνικό κέντρο και κέντρο του κινήματος των καταλήψεων μέχρι που έκλεισε το 1999).

Η Olive επισκέφθηκε ξανά την Τζαμάικα τον Ιούλιο του 1974 για έξι εβδομάδες. Το 1975 μετακόμισε στο Μάντσεστερ για να σπουδάσει Οικονομικά και Κοινωνικές Επιστήμες. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών του Εξωτερικού, η οποία διεκδίκησε την κατάργηση των διδάκτρων για τους φοιτητές του εξωτερικού- εκτός πανεπιστημίου, συμμετείχε στο έργο του Συνεταιρισμού Μαύρων Γυναικών του Μάντσεστερ και της Ομάδας Αμοιβαίας Βοήθειας Μαύρων Γυναικών.

Η Olive επισκέφθηκε την Ιταλία και τη Βόρεια Ιρλανδία το 1976. Το 1977 επισκέφθηκε την Κίνα και έγραψε ένα άρθρο με τίτλο “Η επίσκεψη μιας αδελφής στην Κίνα”, το οποίο διερευνούσε το ρόλο της Κίνας στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Δημοσιεύτηκε στο Speak Out! The Brixton Black Women’s Group newsletter.

Η Olive, μαζί με τη Stella Dadzie και άλλες γυναίκες, ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 1978 την Οργάνωση Γυναικών Αφρικανικής και Ασιατικής καταγωγής (OWAAD). Η OWAAD πραγματοποίησε το πρώτο της συνέδριο στο κέντρο Abeng στην οδό Gresham Road στο Brixton. (Το κέντρο Abeng ήταν ένα κέντρο που η Olive βοήθησε να ιδρυθεί μαζί με την Elaine Holness και άλλα μέλη της κοινότητας- τώρα έχει μετονομαστεί σε Karibu Centre).

Η Olive αποφοίτησε το 1978 και επέστρεψε στο Brixton, όπου εργάστηκε στο τμήμα ανηλίκων του Brixton Community Law Centre, όπου συμμετείχε στην εκστρατεία για την κατάργηση των νόμων SUS. Ζούσε στην οδό Talma Road 2, Brixton.

Ήταν επίσης μια ανερχόμενη συγγραφέας. Έγραψε ένα άρθρο για την Αντιναζιστική Ένωση μαζί με τον σύντροφό της, Mike McColgan. Το “Has the Anti-Nazi League got it right on racism?” δημοσιεύτηκε σε ένα φυλλάδιο για την Ad-hoc Committee against Police Repression του Brixton το 1978 και επέκρινε τη στρατηγική της να επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του φασισμού, ενώ αγνοούσε σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί θεσμοθετημένος ρατσισμός στη ζωή των μαύρων: ο ρόλος της αστυνομίας, του εκπαιδευτικού συστήματος κ.λπ.

Η Olive αρρώστησε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ισπανία το 1978. Κατά την επιστροφή της στο Λονδίνο, διαγνώστηκε με λέμφωμα και υποβλήθηκε σε θεραπεία. Πέθανε στις 12 Ιουλίου 1979 στο νοσοκομείο St Thomas’ σε ηλικία 27 ετών, ως αποτέλεσμα της ασθένειάς της. Είναι θαμμένη στο νεκροταφείο του Streatham Vale.

Ο πρόωρος θάνατός της αποτέλεσε σοκ για την κοινότητα. Ένα κτίριο του δημοτικού συμβουλίου του Lambeth, 18 Brixton Hill, πήρε το όνομά της τον Μάρτιο του 1986. Στην περιοχή Myatt’s Fields υπάρχει ένας κοινοτικός κήπος και μια παιδική χαρά με το όνομά της. Το 2009, η Όλιβ επιλέχθηκε με λαϊκή ψηφοφορία ως μία από τις ιστορικές προσωπικότητες που θα εμφανίζονταν στο τοπικό νόμισμα, τη λίρα Μπρίξτον.

©2011 Emma Allotey Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Πηγές

Remembering Olive Collective, Θυμάστε την Olive Morris; (2009)

Beverley Bryan, Stella Dadzie & Suzanne Scafe, εκδ. Heart of the Race: Black Women’s Lives in Britain (Η καρδιά της φυλής: Οι ζωές των μαύρων γυναικών στη Βρετανία) (1985, Virago,).

Αναφορά IV/279, Lambeth Archives, Minet Library, Lambeth, Λονδίνο.

πηγή: https://libcom.org/history/morris-olive-elaine-1952-1979

About furdenkommunismus (518 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: