τελευταία νέα σε τίτλους

«Ενάντια στη Λήθη #68» Μια επίσκεψη στο «Μύλο Μυλωνάκη» στο Λεωνίδιο

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,954 other followers

Πριν λίγες εβδομάδες κάναμε ακόμα μια καλοκαιρινή εξόρμηση στο βουνό του Πάρνωνα και φτάσαμε μέχρι την άλλη πλευρά του βουνού, στο Λεωνίδιο. Λίγο πριν μπούμε στην κωμόπολη βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ακόμα μνημείο του ελληνικού φασισμού. Αναφερόμαστε στο μνημείο του οχυρού «Μύλος Μυλωνάκη». Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, στο μνημείο του «Μύλου Μυλωνάκη» αναγράφονται τα ονόματα πεσόντων παρακρατικών, ταγματασφαλιτών της ΜΑΥ*, της χωροφυλακής κλπ. Όλοι τους, σύμφωνα με το ίδιο το ελληνικό κράτος άλλωστε, είναι «πεσόντες για την πατρίδα», θύματα των κομμουνιστών που ήθελαν την ανατροπή της εξουσίας του αστικού κράτους. Τον Γενάρη του 1949, οι έλληνες φασίστες είχαν οχυρωθεί εκεί για να αντιμετωπίσουν την επίθεση των ανταρτών του ΔΣΕ που κατέβαιναν από τον Πάρνωνα. Από όσο μπορέσαμε να καταλάβουμε από αυτά που αναγράφονται πάνω στο μνημείο, ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία που είχαν κάποιοι «ευγνωμονούντες» προς τους φασίστες (προφανώς επειδή τους έσωσαν από τους κομμουνιστές) και μιας λέσχης «καταδρομέων και ιερολοχιτών». Όσοι-ες νομίζουν ότι το πρόβλημα σε αυτή τη χώρα ξεκίνησε με την άνοδο της χρυσής αυγής, καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν.

 Για την μάχη του Λεωνιδίου, την κατάληψη της κωμόπολης από τις δυνάμεις του ΔΣΕ και την υποχώρηση τους αμέσως μετά προς τον Άγιο Βασίλειο, έχουμε αφιερώσει την 26η δημοσίευση του αφιερώματος μας «Φάκελος Λακωνική Ιστορία». Διαβάστε το άρθρο εδώ.

ΜΑΥ: Οι Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου (ΜΑΥ) ή Μονάδες Αυτασφαλείας Υπαίθρου ήταν ένοπλες παραστρατιωτικές μονάδες που συγκροτήθηκαν από την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη

About furdenkommunismus (518 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: