τελευταία νέα σε τίτλους

11 Ιουλίου 1942, Θεσσαλονίκη, το Μαύρο Σάββατο, Πλατεία Ελευθερίας.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,954 other followers

Οι κατοχικές δυνάμεις με την συνεργασία των δοσίλογων αρχών, συγκεντρώνουν 9.000 σεφαραδίτες σαλονικιούς, τους οποίους βασανίζουν για ώρες μέσα στον καύσωνα, λόγω της εβραϊκής τους καταγωγής.

Το Μαύρο Σάββατο αποτελεί κομβικό σημείο δοκιμασίας της διαδικασίας του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη που θα οδηγήσει – το 1943 – στον εκτοπισμό περίπου 50.000 σαλονικιών εβραίων ανδρών, γυναικών και παιδών, στο Άουσβιτς και στο Μπέργκεν Μπέλσεν.

Από τις 50.000 ψυχές που εκτοπίστηκαν θα δολοφονηθεί, κυρίως στους θαλάμους αερίων του Μπίρκενάου, το 95% των εκτοπισμένων: περίπου 48.000 δολοφονημένοι/ες. Ως προς τα ποσοστά εξόντωσης των χιλιάδων παιδιών που εκτοπίστηκαν, το νούμερο είναι ακόμα ακόμα πιο απόλυτο.

Η μαρτυρία του Γιομτώβ Γιακοέλ για το Μαύρο Σάββατο:

“…Τας πρώτας ημέρας του Ιουλίου του 1942 εδημοσιεύθη εις τας εφημερίδας της Θεσσαλονίκης επίσημος ανακοίνωσις της Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησεως Θεσσαλονίκης-Αιγαίου. Δι’ αυτής προσεκαλούντο άπαντες οι Ισραηλίται άρρενες, ηλικίας 18-45 ετών όπως παρουσιασθούν εις την πλατείαν Ελευθερίας την πρωιαν του Σαββάτου 12 Ιουλίου, ώρα 3ην πρωινήν, επί απειλή αυστηρών ποινών.

Οι γερμανοί χωροφύλακες της Στρατονομίας (FG) χύνουν τα μπουλντώκ εναντίον ορισμένων Ισραηλιτών…

Αλλους Ισραηλίτας οι οποίοι, κουρασθέντες από πολλών ωρών αναμονήν, εκάθησαν κατα γής, οι ανθρωποι της Γκεστάπο δερνουν μέχρις αιματώσεως. Εις άλλους Ισραηλίτας επιβάλλεται η υποχρέωσης συνεχούς και επι ώρας ακαταπαύστως εκτελέσεως γυμναστικών ασκήσεων κοπιωδών επ’ απειλή ξυλοδαρμού.

Τέλος άλλαι ομάδες Γερμανών υποχρεώνουν Ισραηλίτας εις εκτέλεσιν εξευτελιστικών κινήσεων (τούμπες) υπό όμματα των χριστιανών περίεργων και θεατών. Προς συμπλήρωση δε του θεάματος λαμβάνονται και φωτογραφίαι της συγκεντρώσεως εκ μέρους Γερμανών και φωτορεπόρτερ αι οποίαι αμέσως την επομένην παρετίθεντο εις τον ελληνικόν τύπον με χαρακτηριστικάς, εις βάρος των Ισραηλίτων, περιγραφές.

Είναι άξιο παρατηρήσεως το γεγονός οτι εις την περιπέτειαν αυτήν της ομαδικής καταγραφής και εξαναγκαστικής συγκεντρώσεως προς εργασία 8000 – 9000 Ισραηλιτών Ελλήνων πολιτών, ουδεμία εξεδηλώθη αντίδρασης ούτε της χριστιανικής κοινωνίας, ούτε των κρατικών και τοπικών αρχών…”

πηγή: S.A facebook

About furdenkommunismus (518 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: