τελευταία άρθρα σε τίτλους

Εβραίες στην αντιναζιστική αντίσταση: Η Sonia Bielski (Boldo)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers
πηγή: https://collections.ushmm.org/search/catalog/pa1171354

Διαβάστε επίσης:

Η Sonia Boldo γεννήθηκε στο Novogrudok της Πολωνίας το 1922. Προερχόταν από πολύ πλούσια οικογένεια, φοίτησε στα καλύτερα σχολεία και είχε μάλιστα φιλοδοξίες να γραφτεί σε πανεπιστήμιο στο Παρίσι. Ήταν το μεσαίο παιδί μεταξύ τεσσάρων αδελφών. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην πόλη τον Δεκέμβριο του 1941, φυλακίστηκε στο γκέτο του Ακτίου, μέχρι που ο πατέρας της τη διέσωσε και την έκρυψε σε υπόγειο με πατάτες σε ένα γειτονικό χωριό. Με τη βοήθεια παρτιζάνων από την Ταξιαρχία Bielski, η Sonia δραπέτευσε αργότερα από το Novogrudok και βρήκε καταφύγιο με την ομάδα στο δάσος.

Η Sonia εντάχθηκε στην Ταξιαρχία Bielski και έγινε αντάρτισσα. Στα δάση της Λευκορωσίας είδε για πρώτη φορά τον Zus Bielski – έναν “ψηλό, δυναμικά χτισμένο άνδρα που έλαμπε με μια μπάντα γεμάτη ορείχαλκο. Έλαμπε”, θυμήθηκε μιλώντας για τη συνάντησή τους. Αμέσως ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον, αλλά πριν συμβεί οποιοδήποτε ειδύλλιο, έδωσε στον Zus, τον θρυλικό ηγέτη της αντίστασης, ένα τελεσίγραφο. Η Σόνια απαίτησε από τον Ζους να σώσει τους γονείς της από το γκέτο του Νοβογκρουντόκ και μόνο μετά θα δεχόταν να είναι μαζί του. Ο Zus τήρησε τη συμφωνία του και μέσα σε τέσσερις ημέρες, οι γονείς της Σόνιας παραδόθηκαν στη σχετική ασφάλεια του στρατοπέδου Bielski. Η Σόνια και ο Ζους παντρεύτηκαν αργότερα στο δάσος.

Μετά τον πόλεμο, ο Zus και η Sonia μετακόμισαν αρχικά στο Ισραήλ, όπου απέκτησαν τρεις γιους, τον Yakov (Jay), τον David και τον Zvi. Το 1956 μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη. Ο Zus και η Sonia απέκτησαν έξι εγγόνια, δύο από τα οποία υπηρέτησαν στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, όπως και ο γιος τους Zvi (z “l). Ο Yakov ήταν επίσης εθελοντής στις IDF κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

πηγή πληροφοριών: https://www.jewishpartisancommunity.org/partisans/sonia-bielski-boldo/

About furdenkommunismus (702 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: