τελευταία νέα σε τίτλους

Βιβλία για τους Εβραίους στη βιβλιοθήκη του Λένιν

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,954 other followers

Σημείωση του συντάκτη: Προς τιμήν της 114ης επετείου από τη γέννηση του Β.Ι. Λένιν (22 Απριλίου 1870) παρουσιάζουμε το ακόλουθο άρθρο από το αρχείο μας για τον Λένιν: (το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Morning Freiheit, May 6, 1984.)

πηγή: https://www.marxists.org/subject/jewish/lenin-books.htm

ΒΙΒΛΊΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΏΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΊΩΝ

Η προσωπική βιβλιοθήκη του Λένιν στο Κρεμλίνο περιείχε πολλά βιβλία που ασχολούνταν με τα εβραϊκά προβλήματα και την εβραϊκή ιστορία.

Τα τότε σύγχρονα εβραϊκά προβλήματα εξετάστηκαν στο βιβλίο “Η εβραϊκή φτώχεια στην Οδησσό” του Yu. Brodavsky, το οποίο εκδόθηκε το 1902. Ένα άλλο βιβλίο που εκδόθηκε στο Βερολίνο το 1921 είναι το “Σημειώσεις ενός Εβραίου και ενός πολίτη” του A. Margolin. Στα περιθώρια αυτού του βιβλίου υπάρχουν σχόλια του ίδιου του Λένιν και σε μερικά σημεία υπάρχουν υπογραμμίσεις με κόκκινο μελάνι.

Η βιβλιοθήκη του Λένιν περιέχει τρεις τόμους του Σίμεν Ντούμπνοφ για τους Εβραίους την περίοδο της αντισημιτικής αντίδρασης στην Ευρώπη και επίσης το βιβλίο του Ότο Μπάουερ για το ζήτημα των εθνοτήτων, του οποίου προηγείται εισαγωγή από τον Δρ Χαΐμ Ζιτλόφσκι (πρώην ηγέτη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος στην τσαρική Ρωσία και αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας από τους διακεκριμένους εκπροσώπους του πολιτιστικού κινήματος γίντις).

ΠΟΓΚΡΌΜ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΕΒΡΑΊΩΝ

Ο Λένιν γνώριζε καλά το θλιβερό κεφάλαιο των αντιεβραϊκών πογκρόμ στην τσαρική Ρωσία. Μιλούσε και έγραφε γι’ αυτά με μεγάλο θυμό. Η προσωπική του βιβλιοθήκη περιείχε το βιβλίο “Πώς οργανώνονται τα πογκρόμ κατά των Εβραίων”, το οποίο είχε εκδοθεί το 1915 από την Επιτροπή Εξωτερικού του Εβραϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Bund.

Μια συλλογή άρθρων με τίτλο “Ιστορία των αντιεβραϊκών πογκρόμ ” εκδόθηκε το 1923 από έναν σοβιετικό εκδοτικό οίκο βιβλίων. Επιμελητής του βιβλίου και συγγραφέας της εισαγωγής του ήταν ο γνωστός εβραίος ακτιβιστής στην Ουκρανία, G. Krasni-Adumi.

Ο Λένιν αφιέρωσε ιδιαίτερη προσοχή στο βιβλίο του Nochem Shtiffs, “Τα πογκρόμ στην Ουκρανία”.

100.000 ΑΝΤΊΤΥΠΑ ΤΟΥ ΦΥΛΛΑΔΊΟΥ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΎ

Με πρόταση του Λένιν η γνωστή Εβραία εργατική ακτιβίστρια Esther Frumkina έγραψε ένα ειδικό φυλλάδιο κατά του αντισημιτισμού. Το φυλλάδιο αυτό εκδόθηκε για μαζική διανομή σε εκατό χιλιάδες αντίτυπα! Αυτό έγινε σε μια εποχή που στη Σοβιετική Ένωση έλειπε το χαρτί για την εκτύπωση εφημερίδων. Ο Τύπος τότε τύπωνε σε χοντρό, συχνά χρωματιστό χαρτί περιτυλίγματος και οι εφημερίδες αναρτιώντουσαν σε δημόσιους χώρους. Αλλά για ένα φυλλάδιο κατά του αντισημιτισμού διατέθηκε χαρτί.

Η προσωπική βιβλιοθήκη του Λένιν περιείχε επίσης την έκδοση του 1906 του βιβλίου “Εθνικισμός και αντισημιτισμός” του Λ. Πιέτροβιτς. Προφανώς επρόκειτο για ψευδώνυμο. Θα άξιζε τον κόπο να εξακριβωθεί το πραγματικό όνομα του συγγραφέα.

Επιπλέον υπήρχε το βιβλίο, “Ο αντισημιτισμός στον αρχαίο κόσμο” του S. Luriya. Ένα άλλο βιβλίο ήταν το “Η προέλευση του αντισημιτισμού” του Α. Αμπουτιέτροφ, που εκδόθηκε στο Βερολίνο το 1906. Το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε τρεις ενότητες: 1) Εβραϊσμός και σοσιαλισμός- 2) Ο εβραϊσμός ως πνεύμα της επανάστασης- 3) Το πογκρόμ στο Μπιαλιστόκ.

Η βιβλιοθήκη του Λένιν διέθετε επίσης ένα αντίγραφο του βιβλίου των «Μαύρων Εκατοντάδων», το οποίο είχε πλαστογραφήσει και παράγει η τσαρική μυστική αστυνομία (Okhrana), “Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών”. Επιπλέον, η βιβλιοθήκη του είχε δύο βιβλία που αποκάλυπταν αυτό το τσαρικό κατασκεύασμα. Το ένα βιβλίο ήταν, “Η ιστορία ενός ψεύδους” του A. Dolevski (εκδόθηκε στο Βερολίνο) και το δεύτερο, “Η αλήθεια για τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών- Μια λογοτεχνική πλαστογραφία”, το οποίο ήταν μεταφρασμένο από τα αγγλικά.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΉ ΛΟΓΟΤΕΧΝΊΑ

Αρκετά έργα στη βιβλιοθήκη του Λένιν δείχνουν το ενδιαφέρον του για την εβραϊκή λογοτεχνία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα εξής: “Ο Γκίντεν”: “Η ρωσική γίντις λογοτεχνία “του V. Lvov-Rogachevski με εισαγωγή από τον B. Gorev- “Η ρωσική λογοτεχνία και οι Εβραίοι” (1922) που εκδόθηκε σε κρατικό εκδοτικό οίκο και επίσης το βιβλίο “Σιλουέτες γίντις συγγραφέων”.

Από τα βιβλία που ασχολούνται με τους Εβραίους κατά τη σοβιετική περίοδο υπάρχει ένα του στενού συνεργάτη του, του Shimen Dimanshtein, “Η πολιτική των εθνοτήτων της σοβιετικής κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια” (1920).

Στη βιβλιοθήκη του Λένιν βρίσκει κανείς επίσης το βιβλίο, “Από τη σχολική κομμούνα Νο. Ι την παιδική πόλη που ονομάστηκε έτσι για την Οκτωβριανή Επανάσταση”. Οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου ήταν δύο διάσημοι Εβραίοι εκπαιδευτικοί, ο G. Shulman και ο S. Rives. Η Σχολική Κομμούνα Νο 1 αποτελείτο  από παιδιά εβραϊκής καταγωγής, επιζώντες των αντεπαναστατικών πογκρόμ (1918-1920). Το βιβλίο αυτό έχει μεγάλη πολιτιστική και ιστορική αξία. Αποτελεί ένα απόσπασμα μιας έντονης διαμάχης μεταξύ των εκπαιδευτικών των γίντις εκείνης της εποχής σχετικά με την αντίληψη των παιδικών πόλεων που προωθούσαν οι G. Shulman και S. Rives. Στη θέση τους αντιτάχθηκε ένας άλλος διακεκριμένος εβραίος παιδαγωγός, ο καθηγητής μαθηματικών Yasha Reznik, ο οποίος υποστήριζε μικρότερες παιδικές συλλογικότητες.

Ας προσθέσουμε ότι ο Λένιν διατηρούσε επίσης στη βιβλιοθήκη του το βιβλίο του μετέπειτα μάρτυρα Janusz Korczak, “Πώς να αγαπάτε τα παιδιά”.

ΈΝΑ ΚΉΡΥΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΩΥΣΉ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΑΡΏΝ

Μπορεί να φαίνεται σαν ανέκδοτο, αλλά στην προσωπική βιβλιοθήκη του Λένιν υπήρχε επίσης μια θέση για το: “Ένα κήρυγμα για το θέμα: Gurland. Το κήρυγμα αυτό δημοσιεύτηκε στην Οδησσό το 1888.

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να συναντάμε στα ράφια της προσωπικής βιβλιοθήκης του Λένιν τα έργα γνωστών και αγαπημένων μας εβραϊκών προσωπικοτήτων, όπως η Εσθήρ Φρουμκινά. (Εκτελέστηκε στις σταλινικές εκκαθαρίσεις του 1937-38). Η βιβλιοθήκη του Λένιν περιέχει επίσης δύο άλμπουμ του διάσημου Εβραίου γλύπτη Νατάν Άλτμαν. Σε ένα από αυτά τα άλμπουμ η αφιέρωση γράφει: “Ο Αλτμάρτ Αλτμάρ είναι ένας καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε το έργο του: “Στον σύντροφο Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν με μεγάλη ευγνωμοσύνη. Natan Altman, Μόσχα, 12-4-21”.

About furdenkommunismus (518 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: