τελευταία νέα σε τίτλους

Οι Εβραίοι στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο: Η εταιρεία Naftali Botwin

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,954 other followers

του Mitch Abidor

Από ηγέτες όπως ο Τρότσκι, ο Μπέλα Κουν στην Ουγγαρία, η Άνα Πάουκερ στη Ρουμανία και η Ρουθ Φίσερ στη Γερμανία, μέχρι τα εβραϊκά τμήματα και εφημερίδες σε πολλά κόμματα, οι Εβραίοι έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο κομμουνιστικό κίνημα μεταξύ της Οκτωβριανής Επανάστασης και του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Δεδομένου αυτού, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Εβραίοι συμμετείχαν σε μεγάλους αριθμούς στις Διεθνείς Ταξιαρχίες.

Οι Ταξιαρχίες αντλούσαν σε μεγάλο βαθμό από τα κόμματα της Κομιντέρν και υπολογίζεται ότι από τα 35.000 μέλη των Ταξιαρχιών, μεταξύ 6.500 και 8.000 ήταν Εβραίοι. Το μεγαλύτερο απόσπασμα ήταν στην Ταξιαρχία Αβραάμ Λίνκολν της Αμερικής, αλλά ένας μεγάλος αριθμός Πολωνών ήταν επίσης Εβραίοι- στην πραγματικότητα έπαιζαν βασικό ρόλο σε πολλές από τις μονάδες των Διεθνών Ταξιαρχιών: ακόμη και δεκαεπτά από τους 400 μαχητές της Βουλγαρίας ήταν Εβραίοι. Η Παλαιστίνη έστειλε ένα μικτό εβραϊκό-αραβικό απόσπασμα σχεδόν 200 μαχητών, το οποίο περιελάμβανε στις τάξεις του αριστερούς σιωνιστές, μαζί με μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Παλαιστίνης. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκε στο ιατρικό σώμα των Ταξιαρχιών, το οποίο ήταν κατά 70% εβραϊκό.

Το 1936 ένας Παριζιάνος κομμουνιστής, ο Albert Nahumi, πρότεινε για πρώτη φορά στην ηγεσία των Διεθνών Ταξιαρχιών την ιδέα μιας ξεχωριστής εβραϊκής μονάδας. Αν και η ιδέα δεν έγινε αρχικά αποδεκτή και ο Nahumi σκοτώθηκε στη μάχη, η ιδέα δεν πέθανε. Το 1937, οι προοδευτικοί εβραϊκοί κύκλοι στο Παρίσι άσκησαν μεγάλη πίεση για τη δημιουργία της μονάδας και στις 12 Δεκεμβρίου 1937 εκδόθηκε ημερήσια διαταγή με την οποία σχηματίστηκε ο Λόχος Naftali Botwin, ως μέρος του πολωνικού τάγματος Dombrowski. Ο Λόχος πήρε το όνομά του από έναν νεαρό κομμουνιστή που εκτελέστηκε στην Πολωνία το 1925 μετά τη δολοφονία ενός πληροφοριοδότη της αστυνομίας.

Ο Λόχος, ο οποίος είχε περίπου 150 μέλη από την Πολωνία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Παλαιστίνη και την Ισπανία, εξέδιδε μια εφημερίδα στα γίντις “Botwin” και η σημαία του έφερε τις λέξεις “Για την ελευθερία σας και τη δική μας” στα γίντις και στα πολωνικά στη μία όψη της σημαίας και στα ισπανικά στην άλλη.

Οι Botwin πολέμησαν μέχρι τη διάλυση των Διεθνών Ταξιαρχιών τον Οκτώβριο του 1938 και πολλά από τα μέλη τους συνέχισαν τον αγώνα κατά του φασισμού στις τάξεις της Αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

πηγή: https://www.marxists.org/subject/jewish/botwin/introduction.htm

About furdenkommunismus (518 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: