τελευταία άρθρα σε τίτλους

Η σφαγή κρατουμένων στις ιρανικές φυλακές το 1988

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,524 other followers

Στις 27 Ιουλίου 1988 άρχισε πιθανότατα η σφαγή των κρατουμένων στις ιρανικές φυλακές (αν και η ακριβής ημερομηνία είναι άγνωστη). Αρχικά στο στόχαστρο βρέθηκαν κρατούμενοι των Μοτζαχεντίν, αλλά στα τέλη Αυγούστου άρχισαν να δολοφονούνται κομμουνιστές και αριστεροί κρατούμενοι.

Οι αριστεροί ερωτήθηκαν για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άθεοι, χαρακτηρίστηκαν ως “αποστάτες”. Πολλές αριστερές γυναίκες γλίτωσαν, καθώς οι περισσότερες από αυτές θεωρήθηκε ότι δεν είχαν αρκετή αυτονομία για να θεωρηθούν “αποστάτριες”, αν και πολλές μαστιγώθηκαν βάναυσα αν αρνούνταν να προσευχηθούν. Μια γυναίκα, η Baradaran, δήλωσε αργότερα ότι μερικές από τις φίλες της αυτοκτόνησαν πίνοντας προϊόντα καθαρισμού για να γλιτώσουν από τη φρίκη.

Ο Αγιατολάχ Χουσεΐν-Αλί Μονταζέρι, ένας από τους ηγέτες της επανάστασης του 1979 και ο οποίος ήταν ο διορισμένος διάδοχος του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Χομεϊνί, υπολόγισε ότι υπήρχαν τότε 500 αριστεροί κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν, εκτός από έως και 3.800 Μοτζαχεντίν.

Αμέσως μετά τη σφαγή, ο Μονταζέρι διαφώνησε με τον Χομεϊνί για τις θεμελιώδεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θεωρούσε ότι ήταν θεμελιώδεις.

πηγη: working class history

About furdenkommunismus (701 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: