τελευταία νέα σε τίτλους

«Βιβλιοαναγνώσεις #65» Το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα του Γιώργου Τσιτιρίδη «Οι τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης»

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,979 other followers

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέθεξις.

Μια μελέτη γύρω από την ιστορία και την ζωή των Ρομά της Θεσσαλονίκης και η σύνδεση της με τους τσιγγάνους στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Ενώ υπάρχει σημαντική βιβλιογραφία για τις εθνοτικές ομάδες που πέρασαν από την Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της μακράς ιστορίας της αφήνοντας το στίγμα τους και μεταμορφώνοντας την πρωτεύουσα του Βορρά σε χωνευτήρι πολιτισμών, εντούτοις ελάχιστες καταγραφές υπάρχουν για την ιστορία των Ρομά της πόλης.

Έχουν γραφτεί  βιβλία που προσεγγίζουν την ζωή των τσιγγάνων ιστορικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και γλωσσικά. Αν και πολλά από την ιστορία τους δεν έφτασαν ποτέ σε εμάς λόγο έλλειψης γραπτών αναφορών τα τελευταία χρόνια κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι προσπάθησαν να φέρουν στο φως πληροφορίες γύρω από την ζωή τους.

Η ζωή μου όχι δίπλα στους Ρομά αλλά μαζί με τους Ρομά, η κοινή μας συνύπαρξη με έφερε σε επαφή με ήθη, έθιμα, θρύλους, παραδόσεις, ιστορίες άγνωστες που θεώρησα πως έπρεπε να διασωθούν.

Στόχος αυτού του βιβλίου όταν ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια ήταν η καταγραφή της καθημερινότητας στον Δενδροπόταμο, η σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν για να φωτιστεί μια πλευρά της πόλης που είναι γνωστή κυρίως για τους λάθος λόγους και να διασωθεί η ιστορία ενός λαού που περιπλανώμενος σε όλο το κόσμο κατάφερε να επηρεάσει και να επηρεαστεί από πολιτισμούς και παραδόσεις δεκάδων λαών και ενώ συνυπάρχει δίπλα μας εδώ και αιώνες τον ακολουθούν προκαταλήψεις στερεότυπα και αρνητικές αφηγήσεις

Ο Γιώργος Τσιτιρίδης γεννήθηκε στην Γερμανία. Εργάστηκε στην τηλεόραση και στον έντυπο τύπου. Υπήρξε εκδότης των ιστορικών LGBTQI εντύπων Screw και Fagazine από τα οποία ξεκίνησε το Thessaloniki Pride και εμπνευστής του Φεστιβάλ Γκλατ ταινιών. Αρθρογραφεί στην Παράλλαξη, εργάζεται δίπλα σε Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες, αστέγους, έφηβους και παιδιά. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.

Bρείτε το βιβλίο εδώ

http://www.kulturosupa.gr/art-book/tsitiridis-41332/

About furdenkommunismus (524 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: