τελευταία νέα σε τίτλους

Xiang Jingyu, μία από τις πρωτοπόρους του κινεζικού γυναικείου κινήματος

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,852 other followers

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1895 γεννήθηκε η Xiang Jingyu, κομμουνίστρια και μία από τις πρωτοπόρους του κινεζικού γυναικείου κινήματος. Υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης, και επέκρινε τις σεξιστικές πρακτικές στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Ηγήθηκε μιας απεργίας χιλιάδων εργατριών εργοστασίων μεταξιού το 1924. Συμμετείχε στην οργάνωση της υποστήριξης των γυναικών για την απεργία των εργατών-τριων της Καντόνας-Χονγκ Κονγκ τον επόμενο χρόνο. Αργότερα προδόθηκε και συνελήφθη το 1928 από τη γαλλική αστυνομία. Οι Γάλλοι την παρέδωσαν στο εθνικιστικό κίνημα Kuomintang, το οποίο στη συνέχεια την εκτέλεσε, αλλά πριν από το θάνατό της αρνήθηκε να δώσει ονόματα συντρόφων της.

H Xiang Jingyu, απέρριψε τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων, αφιερώνοντας τον εαυτό της στην υπόθεση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ορισμένα αρχεία υποδηλώνουν ότι η Xiang έγινε η πρώτη διευθύντρια του Γραφείου Γυναικών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1922, καθώς και το πρώτο γυναικείο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, αν και οι επίσημες ιστορίες του κόμματος δεν είναι σαφείς σχετικά με τον ακριβή της ρόλο. Αναμφισβήτητα ήταν μία από τις σημαντικότερες επαναστάτριες της εποχής της, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση και οργανώνοντας μαζικές εργατικές απεργίες. Μετά την εκτέλεσή της το 1928, έμεινε περισσότερο στην ιστορία ως μάρτυρας παρά ως ακτιβίστρια, αλλά το όραμά της για την απελευθέρωση των γυναικών επηρέασε τους γύρω της -συμπεριλαμβανομένου του Μάο Τσετούνγκ, ο οποίος αργότερα διακήρυξε ότι “οι γυναίκες κρατούν τον μισό ουρανό”.

Ιστορικά η ζωή της παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο ως καταγραφή μιας μεμονωμένης γυναίκας όσο και μιας συγκεκριμένης ομάδας μέσα σε μια συγκεκριμένη γενιά που ασπάστηκε τον μαρξισμό-λενινισμό ως λύση για την πολεμική-ιμπεριαλιστική εξουσία στην Κίνα. Ως αποτέλεσμα του μαρτυρικού της θανάτου, ωστόσο, δεν είναι εύκολο να διαχωριστεί η πραγματική καταγραφή της ζωής της από τη μεταθανάτια προσωπικότητά της. Αυτή η θεώρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά τη θέση της στο πρώιμο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, και δεδομένου ότι ήταν επιφορτισμένη με την ευθύνη για την οικοδόμηση ενός κομμουνιστικού γυναικείου κινήματος, είναι εξίσου σημαντική για την κατανόηση των πτυχών του γυναικείου ζητήματος σε σχέση με την πρώιμη ιστορία του κόμματος. Η προσεκτική εξέταση των δραστηριοτήτων της Xiang τείνει να στηρίξει το συμπέρασμα ότι το γυναικείο κίνημα είχε χαμηλή προτεραιότητα και ότι η θέση της Xiang στο Κόμμα αντανακλούσε αυτό το γεγονός παρά τη μεταθανάτια ανύψωσή της σε υψηλή θέση.

πηγές:

working class history

Cambridge university press: https://www.cambridge.org/core/journals/china-quarterly/article/abs/woman-revolutionary-xiang-jingyu/7B3D7EB350F7109C9FE20ADF0D2663EF

About furdenkommunismus (486 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: