τελευταία νέα σε τίτλους

Οι δύο αδερφές αντιφασίστριες της ολλανδικής αντίστασης

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,852 other followers

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1925, η αντιφασίστιρα αντιστασιακή Freddie Oversteegen (στη φωτογραφία αριστερά) γεννήθηκε στο Schoten της Ολλανδίας. Μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της Truus (δεξιά), εντάχθηκε στην ολλανδική αντίσταση σε ηλικία 14 ετών.

Μαζί με την κομμουνίστρια μητέρα της βοήθησαν αρχικά στην παροχή καταφυγίου σε πρόσφυγες και Εβραίους, ενώ αργότερα, υπό γερμανική κατοχή, εντάχθηκαν σε πυρήνα αντίστασης στο Χάαρλεμ μαζί με την Hannie Schaft, σαμποτάροντας γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές και δολοφονώντας Ναζί και Ολλανδούς συνεργάτες.

Σε αντίθεση με την Schaft, οι Oversteegens επέζησαν από τον πόλεμο και έζησαν μέχρι τα 90 τους χρόνια. Πριν από τον πόλεμο, η οικογένεια Oversteegen φιλοξενούσε ανθρώπους από τη Λιθουανία στο αμπάρι του πλοίου τους, κρύβοντας τους. Μετά το διαζύγιο των γονέων της, η Oversteegen ανατράφηκε από τη μητέρα της. Μετακόμισε από τη φορτηγίδα σε ένα μικρό διαμέρισμα. Η μητέρα της Oversteegen θα ξαναπαντρευτεί αργότερα και θα γεννήσει την ετεροθαλή αδελφή της. Η οικογένεια ζούσε σε συνθήκες τρομερής φτώχειας.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η οικογένεια Oversteegen έκρυψε στο σπίτι της ένα ζευγάρι Εβραίων. Η Freddie Oversteegen και η μεγαλύτερη αδελφή της Truus άρχισαν να μοιράζουν αντιναζιστικά φυλλάδια, τα οποία τράβηξαν την προσοχή του διοικητή του Συμβουλίου Αντίστασης του Χάαρλεμ, Frans van der Wiel. Με την άδεια της μητέρας τους, τα κορίτσια εντάχθηκαν στο Συμβούλιο της Αντίστασης, το οποίο τις έφερε σε μια συντονισμένη προσπάθεια. Η Φρέντι ήταν δεκατεσσάρων ετών τότε.

Η Freddie, η αδελφή της και η φίλη της Hannie Schaft εργάστηκαν για να σαμποτάρουν τη στρατιωτική παρουσία των Ναζί στην Ολλανδία. Χρησιμοποιούσαν δυναμίτη για να αχρηστεύσουν γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές. Επιπλέον, βοήθησαν εβραιόπουλα βγάζοντάς τα λαθραία από τη χώρα ή βοηθώντας τα να ξεφύγουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι Oversteegens και η Schaft σκότωσαν επίσης Γερμανούς στρατιώτες, με τη Freddie να είναι η πρώτη από τα κορίτσια που σκότωσε στρατιώτη πυροβολώντας τον ενώ έκανε ποδήλατο. Επίσης, παρέσυραν στρατιώτες στο δάσος με το πρόσχημα ενός ρομαντικού περίπατου και στη συνέχεια τους σκότωσαν. Οι Oversteegen πλησίαζαν τους στρατιώτες σε ταβέρνες και μπαρ και τους ζητούσαν να “πάνε μια βόλτα” στο δάσος. Οι τρεις αυτές γυναίκες έγιναν ιστορικά σύμβολα της αντίστασης ενάντια στον ναζισμό.

πηγή:

working class history

Διαβάστε επίσης:

About furdenkommunismus (486 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: