τελευταία άρθρα σε τίτλους

Mildred Fish-Harnack: Η μόνη αμερικανίδα που εκτελέστηκε με προσωπική εντολή του Χίτλερ

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,063 other followers

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1942, η Μίλντρεντ Φις-Χάρνακ, συγγραφέας και ακτιβίστρια από τις ΗΠΑ που συμμετείχε ενεργά στη γερμανική αντίσταση κατά του ναζισμού, συνελήφθη στη Λιθουανία μαζί με τον σύζυγό της Άρβιντ.

Ήταν ηγετικές φυσιογνωμίες σε αυτό που οι Ναζί ονόμασαν “Κόκκινη Ορχήστρα”, έναν υπόγειο αντιφασιστικό κύκλο στελεχωμένο κυρίως από κομμουνιστές-τριες στο εσωτερικό της ναζιστικής Γερμανίας. Η Μίλντρεντ Φις-Χάρνακ βοήθησε στη στρατολόγηση πολλών άλλων στον κύκλο, ενώ ο σύζυγός της και η ίδια βοήθησαν επίσης να διοχετευθούν πολύτιμα γερμανικά κυβερνητικά μυστικά στις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Fish-Harnack καταδικάστηκε αρχικά σε 6 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας, ενώ ο σύζυγός της καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο Χίτλερ διέταξε τότε την επανάληψη της δίκης για τη Μίλντρεντ, μετά την οποία καταδικάστηκε σε θάνατο από γκιλοτίνα. Ήταν η μόνη αμερικανίδα πολίτης που εκτελέστηκε με προσωπική εντολή του Χίτλερ.

“Και έχω αγαπήσει τόσο πολύ τη Γερμανία”.

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της Mildred Fish-Harnack πριν πέσει η λεπίδα της γκιλοτίνας.

Η ιστορία της έχει κάπως χαθεί μέσα στην απέραντη φρίκη του Τρίτου Ράιχ. Η τιμωρία συνεχίστηκε πολύ καιρό μετά το θάνατό της. Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το όνομα και η κληρονομιά της Fish-Harnack δεν τιμήθηκαν στις καπιταλιστικές ΗΠΑ, επειδή θεωρήθηκε ότι αυτή και ο σύζυγός της είχαν σχέση με το κομμουνιστικό κίνημα, οπότε η ιστορία της δεν ταίριαζε με το ιδεολογικό αφήγημα που προωθούσε τότε η δύση.

Η “Mildred”, ένα γλυπτό του John Durbrow, αφιερώθηκε από την πόλη του Μάντισον προς τιμήν της στις 12 Ιουλίου στο Marshall Park, 2101 Allen Boulevard στο Μάντισον. Ο οβελίσκος από μαύρο γρανίτη σχεδιάστηκε από τον John Durbrow, μακροχρόνιο κάτοικο της περιοχής Manitowoc και συνταξιούχο καθηγητή αρχιτεκτονικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις στο Σικάγο. Το άγαλμα τοποθετήθηκε αρχικά στις 31 Οκτωβρίου 2018 από την Επιτροπή Τεχνών της πόλης του Μάντισον. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ακαδημαϊκή αντιπροσωπεία εκπροσώπων από οκτώ γερμανικά πανεπιστήμια. Ένα παρόμοιο γλυπτό σχεδιάζεται για την πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Giessen, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη λογοτεχνία.

Η σύλληψη

Μετακόμισαν στη Γερμανία, όπου η Μίλντρεντ εκπόνησε το διδακτορικό της, ενώ ο Άρβιντ εργαζόταν για τη γερμανική κυβέρνηση. Η Μίλντρεντ δίδαξε σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και έγινε μία από τις πρώτες Αμερικανίδες σε μια σχολή στην οποία συμμετείχε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Η θέση της ήταν βραχύβια, σύμφωνα με μια ιστορία στους New York Times. Δεκαπέντε μήνες αργότερα, το πανεπιστήμιο την είχε απολύσει επειδή δεν ήταν “αρκετά ναζίστρια”.

Θορυβημένη από την άνοδο του Χίτλερ και του ναζιστικού καθεστώτος, η Μίλντρεντ και ο σύζυγός της εντάχθηκαν σε μια μικρή ομάδα αντίστασης. Η ομάδα τους εξέδιδε ένα υπόγειο ενημερωτικό δελτίο και τροφοδοτούσε με οικονομικές πληροφορίες τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης στο Βερολίνο. Μετά την εισβολή της Γερμανίας στη Σοβιετική Ρωσία, η ομάδα μετέδιδε στρατιωτικές πληροφορίες στη Μόσχα μέσω ραδιοφωνικών “συναυλιών”, με αποτέλεσμα η Γκεστάπο να τους αποκαλέσει “Κόκκινη Ορχήστρα”.

Η ομάδα ανακαλύφθηκε και συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 1942.

Η Mildred οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές Charlottenburg. Τα σχολαστικά αρχεία που διατηρούσαν οι Ναζί περιγράφουν λεπτομερώς τα περιουσιακά στοιχεία που είχε η Μίλντρεντ τη στιγμή της σύλληψής της:

8,47 δολάρια στην τσέπη μου, υπολόγισε η ίδια.

1 εισιτήριο συμβολαίου United States Lines 127 δολάρια στην τσάντα της.

Κάποια χρήματα στην Deutsche Bank.

Έπιπλα διαμερίσματος, ειδικά στα δύο μπροστινά δωμάτια, με δύο ανατολίτικα χαλιά- ένα ανοιχτόχρωμο και ένα σκούρο με ανομοιόμορφα αστέρια και χρώμα

Ο Άρβιντ καταδικάστηκε σε θάνατο για εσχάτη προδοσία και κατασκοπεία. Εκτελέστηκε τον Δεκέμβριο του 1942, κρεμασμένος με σχοινί μήκους ενός μέτρου. Ήταν μια μέθοδος που τελειοποίησαν οι Ναζί για να παρατείνουν την αγωνία του θύματος.

“Μπορεί να θεωρηθεί ότι είμαι χήρα”, είπε η Μίλντρεντ. “Ωστόσο, δεν έχω λάβει επίσημη επιστολή που να με ενημερώνει για τον θάνατο του συζύγου μου, ο οποίος υποτίθεται ότι θα εκτελεστεί”.

Ο Άρβιντ πέθανε πιστεύοντας ότι η Μίλντρεντ θα εξέτιε την ποινή της φυλάκισης, χωρίς να γνωρίζει ότι θα αντιμετώπιζε την γκιλοτίνα. Καθώς όμως αντιμετώπιζε τον βέβαιο θάνατο, σκεφτόταν την εποχή τους στο Μάντισον, γράφοντας αυτό το γράμμα στη Μίλντρεντ.

πηγές:

working class history

Mildred Fish-Harnack honored as hero of resistance to Nazi regime

About furdenkommunismus (555 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Trackback / Pingback

  1. Mildred Fish-Harnack: Η μόνη αμερικανίδα που εκτελέστηκε με προσωπική εντολή του Χίτλερ – Site Title

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: