τελευταία νέα σε τίτλους

Η δίωξη των βετεράνων της Ταξιαρχίας Αβραάμ Λίνκολν – εθελοντές των ΗΠΑ στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,852 other followers

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1954, οι βετεράνοι της Ταξιαρχίας Αβραάμ Λίνκολν – εθελοντές των ΗΠΑ στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο – προσήχθησαν ενώπιον της αντικομμουνιστικής Επιτροπής Ελέγχου Ανατρεπτικών Δραστηριοτήτων για να απαντήσουν στις προσπάθειες να χαρακτηριστούν ως ανατρεπτική οργάνωση.

Διεθνείς εθελοντές από όλο τον κόσμο είχαν ταξιδέψει στην Ισπανία για να βοηθήσουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της, που υποστηριζόταν από τους περισσότερους εργάτες και αγρότες, να πολεμήσει ενάντια σε μια δεξιά και φασιστική στρατιωτική εξέγερση, η οποία υποστηριζόταν από τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία.

Αυτά είναι μερικά από όσα είπε στην κατάθεσή του ο Κρόφορντ Μόργκαν, μέλους της Ταξιαρχίας: “Όντας νέγρος και με όλα τα πράγματα που χρειάστηκε να υποστώ σε αυτή τη χώρα, είχα μια αρκετά καλή ιδέα για το τι ήταν ο φασισμός και δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με αυτόν. Είχα την ευκαιρία να τον πολεμήσω εκεί με σφαίρες και πήγα εκεί και τον πολέμησα με σφαίρες. Αν μου δοθεί η ευκαιρία να τον πολεμήσω ξανά με σφαίρες, θα τον πολεμήσω ξανά με σφαίρες… Ένιωθα ότι αν δεν γλείφαμε το Φράνκο και δεν σταματούσαμε τον φασισμό εκεί, θα εξαπλωνόταν σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Και είναι αρκετά άσχημο για τους λευκούς ανθρώπους να ζουν κάτω από τον φασισμό, εκείνους από τους λευκούς ανθρώπους που τους αρέσει η ελευθερία και η δημοκρατία. Αλλά οι νέγροι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν κάτω από αυτόν. Θα αφανίζονταν… Από τη στιγμή που έφτασα στην Ισπανία ένιωσα σαν άνθρωπος, σαν άνθρωπος. Οι άνθρωποι δεν με κοίταζαν με μίσος στα μάτια επειδή ήμουν μαύρος, και δεν μου αρνήθηκαν αυτό ή εκείνο επειδή ήμουν μαύρος. Μου συμπεριφέρθηκαν όπως σε όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, και όταν είσαι στον κόσμο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και σου φέρονται χειρότερα από ό,τι οι άνθρωποι φέρονται στα σκυλιά τους, είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να πηγαίνεις κάπου και να νιώθεις σαν άνθρωπος”.

πηγή: working class history

About furdenkommunismus (486 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: