Ένα σχόλιο για την απεργία των εργατών-τριων της efood
Η πετυχημένη απεργία των εργατών (διανομέων) της efood δείχνει ότι η “επίθεση – σάρωμα” των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, δεν είναι ούτε μονόδρομος, ούτε ένας χαμένος αγώνας που δεν αξίζει να δοθεί. Η μεγάλη κινητοποίηση των εργατών της efood, απέδειξε ότι ο κοινός αγώνας των εργαζομένων και το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από άλλους-ες εργάτριες στις μητροπόλεις μπορούν να είναι νικηφόροι και να πάνε τον ταξικό ανταγωνισμό λίγο πιο πέρα και ας επικρατούν δύσκολες συνθήκες. Ο αγώνας αυτός, είναι επίσης, η καλύτερη απόδειξη ότι η αυτόνομη δράση της εργατικής τάξης, με ενότητα στη βάση, μπορεί να γίνει πράξη.
Η efood μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις αναγκάστηκε να μετατρέψει τις συμβάσεις 2.016 εργαζομένων σε αορίστου χρόνου. Ο νόμος Χατζιδάκη αχρηστεύτηκε στη πράξη.
«Η απεργία μετά την πλήρη αναδίπλωση της εταιρείας (και την αποδοχή των αιτημάτων των σωματείων για συμβάσεις αορίστου χρόνου και λήξη των αυθαίρετων αξιολογήσεων) σηματοδοτεί την απαρχή της επόμενης περιόδου» τονίζεται σε ανακοίνωση των συνδικάτων όπου διευκρινίζεται πως ισχύει το απεργιακό ραντεβού σήμερα στις 11:00 το πρωί, στο Πεδίον του Άρεως.
«Από τον αγώνα δρόμου στο δρόμου του αγώνα. Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα» τονίζουν, αφού τα αιτήματά τους δεν είχαν μοναδικό αποδέκτη την efood αλλά και το υπουργείο Εργασίας.
Η Online Delivery (η εταιρεία που βρίσκεται πίσω απ’ την ψηφιακή πλατφόρμα efood) έκανε πίσω σήμερα, υπό τις χθεσινές μαζικές κινητοποιήσεις και τον ορυμαγδό αντιδράσεων στην κοινωνία τις τελευταίες ημέρες βλέποντας χιλιάδες πελάτες να διαγράφουν μαζικά την εφαρμογή.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις διανομέων σε εταιρίες όπως η efood είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις όπως το Λονδίνο και το Βερολίνο. Οι εργάτες-τριες του συγκεκριμένου κλάδου είχαν οργανώσει αντίστοιχες κινητοποιήσεις με μεγάλη επιτυχία.
Η νίκη των εργατών της efood είναι ένα ακόμα βήμα κόντρα στις επιλογές και την επίθεση του ελληνικού κεφαλαίου και της καπιταλιστικής κυριαρχίας.
Θα επανέρθουμε με νεότερα σύντομα.
C.r
Leave a Reply