τελευταία νέα σε τίτλους

Όταν ο Παζολίνι γρονθοκόπησε ένα φασίστα την πρεμιέρα της ταινίας του Mamma Roma

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,852 other followers

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1962, ο Ιταλός σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι γρονθοκόπησε έναν νεαρό φασίστα που προσπάθησε να τον εμποδίσει να μπει στο κτήριο έξω από την πρεμιέρα της ταινίας του Mamma Roma. Η ριζοσπαστική πολιτική του Παζολίνι και η ειλικρίνεια για την ομοφυλοφιλία του τον έκαναν συχνό στόχο της Δεξιάς. Εν τω μεταξύ, οι δεξιές εφημερίδες που αναφέρθηκαν στη συμπλοκή έγραψαν παραπλανητικούς τίτλους για το τι συνέβη, για τους οποίους ο Παζολίνι έγραψε αργότερα: “οι εφημερίδες που ανέφεραν το επεισόδιο το άλλαξαν [απεικονίζοντάς το με παραπλανητικές φωτογραφίες] έτσι ώστε να φαίνεται ότι εγώ ήμουν αυτός που ξυλοκοπήθηκε”.

Η υπόθεση της ταινίας που ξεσήκωσε αντιδράσεις των Ιταλών φασιστών.

Στη Ρώμη, μια πρώην πόρνη, η Mamma Roma (Anna Magnani), προσπαθεί να ξεκινήσει μια νέα ζωή πουλώντας λαχανικά με τον 16χρονο γιο της Έτορε. Όταν αργότερα ο Έτορε μαθαίνει ότι ήταν πόρνη, υποκύπτει στη σκοτεινή του πλευρά και σταματά να εκτελεί τα καθήκοντά του. Αργότερα πραγματοποιεί μια μικροκλοπή ενός ραδιοφώνου σε ένα νοσοκομείο και μπαίνει στη φυλακή. Εν τω μεταξύ, μέχρι τη φυλάκισή του, η Mamma Roma αγωνίζεται να μεγαλώσει το γιο της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να χτίσει μια νέα ζωή και για τους δύο.

Στα δικαστήρια

Στις 13 Αυγούστου 1962, κατατέθηκε καταγγελία κατά του Mamma Roma, υποστηρίζοντας ότι ήταν “προσβλητικό για τα χρηστά ήθη” και “αντίθετο με το κοινό περί ηθικής αίσθημα, λόγω του άσεμνου περιεχομένου του, αντίθετο με τη δημόσια ευπρέπεια”. Η καταγγελία απορρίφθηκε από το δικαστήριο πέντε ημέρες αργότερα. Η ταινία προβλήθηκε κανονικά.

About furdenkommunismus (486 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: