τελευταία νέα σε τίτλους

Roza Robota 1921–1945

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,979 other followers

Η Roza Robota γεννήθηκε στο Ciechanow της Πολωνίας, όπου δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα νεολαίας Ha-shomer ha-Za’ir πριν ενταχθεί στο υπόγειο κίνημα του γκέτο. Το 1942 εκτοπίστηκε με την οικογένειά της στο Άουσβιτς, αλλά μεταφέρθηκε στο Μπιρκενάου λίγο αργότερα. Οργάνωσε μια επαναστατική ομάδα και συμμετείχε στην εξέγερση του Sonderkommando το 1944. Συνελήφθη μαζί με άλλες γυναίκες κρατούμενες που συμμετείχαν στην έκρηξη του κρεματόριου και βασανίστηκαν. Απαγχονίστηκε παρουσία άλλων κρατουμένων, τραγουδώντας το “Hatikvah” στις τελευταίες της στιγμές. Ο ηρωισμός της μνημονεύεται ως μία από τις πιο θαρραλέες πράξεις των Εβραίων γυναικών κρατουμένων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Μέλος της εβραϊκής αντιστασιακής οργάνωσης στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, η Roza Robota ήταν μία από τους οργανωτές μιας επιχείρησης για τη λαθραία εισαγωγή εκρηκτικών υλών που θα χρησιμοποιούνταν από τα μέλη του Sonderkommando (εβραϊκή μονάδα καταναγκαστικής εργασίας κρατουμένων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης) κατά την εξέγερση της 7ης Οκτωβρίου 1944 στο στρατόπεδο.

Η Robota γεννήθηκε το 1921 ή το 1923 στο Ciechanow της Πολωνίας, όπου δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα νεολαίας Ha-Shomer ha-Za’ir πριν ενταχθεί στην αντίσταση του κινήματος στο γκέτο του Ciechanow. Το 1942 εκτοπίστηκε με την οικογένειά της στο Άουσβιτς- εκεί έχασε ολόκληρη την οικογένειά της στη διαδικασία επιλογής (selektsia) με την οποία οι κρατούμενοι στέλνονταν απευθείας στο θάνατο ή σε καταναγκαστική εργασία. Η Ρομπότα φυλακίστηκε αρχικά στο πρώτο στρατόπεδο γυναικών (στο Άουσβιτς Ι), αλλά μεταφέρθηκε στο Μπιρκενάου όταν το στρατόπεδο γυναικών μεταφέρθηκε εκεί τον Αύγουστο του 1942.

Η Robota εργάστηκε στο kommando ενδυμάτων (μονάδα εργασίας) όπου ταξινομούνταν τα προσωπικά αντικείμενα των νεκρών- με την πάροδο του χρόνου, απέκτησε σχετικά υψηλό κύρος σε αυτό το πόστο. Η Robota οργάνωσε μια επαναστατική ομάδα μέσα στο kommando και ήρθε σε επαφή με την εβραϊκή αντίσταση στο στρατόπεδο. Η μονάδα εργαζόταν στο συγκρότημα που συνορεύει με το κρεματόριο αρ. IV, δηλαδή στην περιοχή των Σόντερκομάντο.

Η εξέγερση των Σόντερκομάντο

Η εβραϊκή αντίσταση στο Άουσβιτς Ι ζήτησε τη βοήθεια της Robota για την οργάνωση της προμήθευσης εκρηκτικών από το εργοστάσιο Weichsel-Union-Metallwerke, όπου κατασκευάζονταν πυροκροτητές για βλήματα πυροβολικού, σε μέλη της εβραϊκής αντίστασης και των Sonderkommando. Η Robota ήρθε σε επαφή με τρεις Εβραίες κρατούμενες που εργάζονταν στο τμήμα του εργοστασίου που ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή πυρίτιδας, όπου όλες οι εργάτριες ήταν Εβραίες. Οι τρεις αυτές κρατούμενες (Ala Gertner, Regina Safirsztajn και Ester Wajsblum) έκαναν λαθρεμπόριο των εκρηκτικών σε κουτιά σπίρτων με τεράστιο κίνδυνο για τον εαυτό τους. Περίπου είκοσι άλλες εβραίες κρατούμενες γυναίκες έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, μεταξύ των οποίων οι Hannaleh Wajsblum (αδελφή της Ester), Faige Segal, Mala Weinstein, Hadassah Zlotnicka και άλλες των οποίων τα ονόματα είναι άγνωστα. Όλες οι γυναίκες κρατούμενες ήταν ηλικίας μεταξύ δεκαοκτώ και είκοσι δύο ετών. Η Robota παραλάμβανε τα εκρηκτικά από αυτές και τα προωθούσε στους Sonderkommando. Αρκετοί Εβραίοι άνδρες κρατούμενοι (Yehuda Laufer, Israel Gutman και Noah Zabludowicz) συμμετείχαν επίσης στη μεταφορά του υλικού. Οι Sonderkommando μετέφεραν τα εκρηκτικά από το εσωτερικό του στρατοπέδου με ένα βαγόνι που χρησιμοποιούνταν για την απομάκρυνση των πτωμάτων όσων είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το υλικό ήταν κρυμμένο κάτω από τα πτώματα και κρυβόταν στα κρεματόρια. Οι προετοιμασίες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια ενάμισι έτους.

Στις 7 Οκτωβρίου 1944 ξέσπασε η εξέγερση των Sonderkommando. Στον απόηχό της, διεξήχθη μια σαρωτική έρευνα από το Πολιτικό Τμήμα της Γκεστάπο του στρατοπέδου. Περίπου τρεις ημέρες μετά την εξέγερση, περίπου στις 9 ή 10 Οκτωβρίου, οι ερευνητές έφτασαν στην Ala Gertner, τη Regina Safirsztajn και την Ester Wajsblum και τις συνέλαβαν για ανάκριση. Οι τρεις βασανίστηκαν βάναυσα, αλλά δεν αποκάλυψαν τα ονόματα των άλλων ανδρών και γυναικών κρατουμένων που συμμετείχαν στην προμήθευση των εκρηκτικών. Μετά από αρκετές εβδομάδες ανάκρισης, οι γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες και επέστρεψαν στη δουλειά τους στο εργοστάσιο. Οι Γερμανοί έφεραν έναν μυστικό πράκτορα ονόματι Eugen Koch, μισοεβραίο από την Τσεχοσλοβακία, δήθεν για να ηγηθεί μιας από τις ομάδες εργασίας. Ο Koch κατάφερε να ανακαλύψει τα ονόματα άλλων γυναικών κρατουμένων που είχαν συμμετάσχει στο λαθρεμπόριο, οδηγώντας στην επανασύλληψη των τριών αρχικών γυναικών κρατουμένων, μαζί με τη Robota. Η εβραϊκή αντίσταση στο στρατόπεδο είχε καταληφθεί από φόβο, ιδίως λόγω της σύλληψης της Robota, η οποία γνώριζε τα ονόματα πολλών μελών τους, ιδίως του εσωτερικού κύκλου, καθώς και ορισμένες από τις μεθόδους λειτουργίας τους. Αν και οι Robota, Gertner, Safirsztajn και Wajsblum υποβλήθηκαν σε σκληρά βασανιστήρια, δεν αποκάλυψαν τα ονόματα των συντρόφων τους στην εξέγερση.

Σύλληψη και εκτέλεση

Αφού έπεισε τον κάπο του μπούνκερ των βασανιστηρίων, Ya’akov Kozelczyk, να τον αφήσει να μπει, ο Noah Zabludowicz, ένας σύντροφος στην αντίσταση από την ίδια πόλη με τη Robota, κατάφερε να την επισκεφθεί εκεί: “Μπήκα στο κελί της Roza. Πάνω στο κρύο τσιμέντο βρισκόταν μια φιγούρα σαν σωρός από κουρέλια. Με τον ήχο του ανοίγματος της πόρτας, γύρισε το πρόσωπό της προς το μέρος μου… Τότε είπε τα τελευταία της λόγια. Μου είπε ότι δεν είχε προδώσει [κανέναν]. Ήθελε να πει στους συντρόφους της ότι δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν. Πρέπει να συνεχίσουμε. Ήταν ευκολότερο για εκείνη να πεθάνει γνωρίζοντας ότι οι δράσεις μας θα συνεχιστούν. Ήταν κρίμα να χάνει κανείς τη ζωή του και να πρέπει να φύγει από αυτόν τον κόσμο, αλλά δεν μετάνιωσε για τις πράξεις της. Δεν μετάνιωσε που ήταν η μοίρα της να πεθάνει. Έλαβα από αυτήν ένα σημείωμα για τους συντρόφους έξω. Ήταν υπογεγραμμένο με την προτροπή: Hazak ve-amatz (να είστε δυνατοί και με καλό κουράγιο)! Ήρθε η ώρα να φύγω και έφυγα από το καταφύγιο. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδα τη Roza πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά δεν θα την ξεχάσω ποτέ”. (Gutman 1957, 214).

Στις 6 Ιανουαρίου 1945, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την εκκένωση του στρατοπέδου, οι Robota, Gertner, Safirsztajn και Wajsblum απαγχονίστηκαν παρουσία των άλλων κρατουμένων. Δύο εκτελέστηκαν τη νύχτα (Ala Gertner και Roza Robota) και δύο την ημέρα (Ester Wajsblum και Regina Safirsztajn). Στις τελευταίες τους στιγμές, φώναξαν για εκδίκηση και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο “Hatikvah”. Ήταν η τελευταία τους εκτέλεση στο στρατόπεδο. Η ηρωική τους στάση μνημονεύεται ως μία από τις πιο θαρραλέες πράξεις των Εβραίων γυναικών κρατουμένων στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

πηγή: https://jwa.org/encyclopedia/article/robota-roza#biblioΠΟλ

Βιβλιογραφία

Czech, D. Auschwitz Chronicle, 1939–1945. London/New York: Henry Holt & Co, 1990.

Gutman, Israel. “Introduction.” In Anashim ve-Efer: Sefer Auschwitz-Birkenau, edited by Israel Gutman in conjunction with a group of prisoner-comrades (Hebrew). Merhavia: Sifriyat Po’alim, 1957.

Gutman, Israel, and M. Berenbaum, ed. Anatomy of the Auschwitz Death Camp. Bloomington, IN/Washington, DC: Indiana University Press, 1994, 1998.

Kagan, Raya. Women in the Chamber of Hell (Auschwitz Chapters) (Hebrew). Tel Aviv: Sifriyat Po’alim, 1947.

Marek, B. Scroll of Auschwitz (Hebrew). Tel Aviv: Am Oved, 1978.

Weinstein, M. “Memoirs from the Auschwitz Revolt” (Hebrew). Yediot Yad Vashem 34 (April 1965).

Zabludowicz, Noah. “A Visit with Roza in the Bunker.” In Anashim ve-Efer: Sefer Auschwitz-Birkenau, edited by Israel Gutman in conjunction with a group of prisoner-comrades (Hebrew). Merhavia: Sifriyat Po’alim, 1957.

About furdenkommunismus (524 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: