τελευταία άρθρα σε τίτλους

14 Οκτωβρίου 1943: 400 κρατούμενοι απέδρασαν από το στρατόπεδο θανάτου Sobibór

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,524 other followers

Σαν σήμερα, στις 14 Οκτωβρίου 1943, 400 κρατούμενοι στο στρατόπεδο θανάτου Sobibór πραγματοποίησαν μαζική απόδραση. Σκότωσαν αθόρυβα αρκετούς φρουρούς, σχεδιάζοντας να τους σκοτώσουν όλους και να ανοίξουν τις πύλες, ωστόσο ένας νεκρός φρουρός ανακαλύφθηκε και αναγκάστηκαν να τρέξουν για την ελευθερία τους μέσα από ένα ναρκοπέδιο υπό τα πυρά πολυβόλων. 150 κατέληξαν να ξεφύγουν και πολλοί εντάχθηκαν σε μονάδες παρτιζάνων ή στον Κόκκινο Στρατό.

Ο Εβραίος αξιωματικός του Κόκκινου Στρατού, Alexander Pechersky, που οργάνωσε την απόδραση, είπε αργότερα στον Thomas “Toivi” Blatt, έναν άλλο δραπέτη, ότι ένιωθε ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επαναστατήσουν: “Η αντεπίθεση μας έδωσε μια ευκαιρία, μια πολύ μακρινή ευκαιρία, αλλά ακόμα κάποια ελπίδα”.

Η Esther Raab (φωτογραφία) περιέγραψε πώς δραπέτευσε: “Είδα ότι κάποιος έβαλε μια σκάλα πίσω από το ξυλουργείο… Και πήδηξα πάνω σε αυτή… Με πυροβόλησε μια σφαίρα από τον πύργο ακριβώς εδώ και έπεσα κάτω. Καθώς έπεφτα κάτω, είχα τόση συνείδηση και η θέληση για ζωή ήταν τόσο μεγάλη, δεν υπάρχουν μέτρα και σταθμά, που άρχισα να χοροπηδάω πάνω σε πτώματα και σύντομα έφτασα στο δάσος, ήμασταν μέσα στο δάσος και ήταν… Ένιωσα, τα κατάφερα, τα κατάφερα”.

Ο Pechersky ήταν ένας από εκείνους που στη συνέχεια εντάχθηκαν σε μια αντάρτικη μονάδα στη Σοβιετική Ένωση, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά των γερμανικών στρατευμάτων πίσω από τις γερμανικές γραμμές.

Μετά τον πόλεμο συνελήφθησαν μαζί με τον αδελφό του και φυλακίστηκαν στην ΕΣΣΔ. Ο Pechersky αφηγήθηκε αργότερα: “Αφού άνθρωποι από το εξωτερικό ρωτούσαν συνεχώς για μένα, τελικά αφέθηκα ελεύθερος, αλλά ο αδελφός μου που είχε συλληφθεί μαζί μου, υπέκυψε σε διαβητικό κώμα ενώ βρισκόταν στη φυλακή. Μου επετράπη και πάλι να δουλέψω με τη νεολαία στις πολιτιστικές δραστηριότητες. Μου ζητήθηκε μάλιστα και μίλησα για τις εμπειρίες μου στα σχολεία, αλλά όσον αφορά την επίσημη αναγνώριση και το μετάλλιο [για τον ρόλο του στην εξέγερση], δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για έναν Εβραίο”.

πηγή: working class history

About furdenkommunismus (701 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: