τελευταία άρθρα σε τίτλους

Τέχνη από το Ολοκαύτωμα #03: Nathalie Kraemer (1891, Γαλλία – 1943, Άουσβιτς) Οικογενειακό πορτρέτο,

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,061 other followers

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη Nathalie Kraemer, της οποίας οι πίνακες έχουν μια ξεχωριστή και ισχυρή πνευματική ποιότητα. Ποιήτρια καθώς και ζωγράφος, η Kraemer δημοσίευσε δύο ποιητικές συλλογές το 1927 με τίτλο “Rising Voices”, για τις οποίες της απονεμήθηκε λογοτεχνικό βραβείο. Η ζωγραφική, ωστόσο, ήταν το μέσο που προτιμούσε, καθώς έβρισκε την εκφραστική της δύναμη μεγαλύτερη από εκείνη της ποίησης. Το έργο της, το οποίο διασώθηκε και διατηρήθηκε από έναν συλλέκτη ονόματι Graziani, φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα πλούσιο μεταξύ των ετών 1936 και 1938.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, η Kraemer κρύφτηκε και συνέχισε να ζωγραφίζει. Συνελήφθη και εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς το 1943.

****

Η Kraemer γεννήθηκε στο Παρίσι, όπου είχαν καταφύγει οι Πολωνοεβραίοι γονείς της. Το ενδιαφέρον της για τις εικαστικές τέχνες και την ποίηση ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία.

Το 1926 κέρδισε ένα λογοτεχνικό βραβείο και δημοσίευσε ένα έργο με τίτλο “Rising Voices”, από το οποίο δεν σώζονται σήμερα αντίτυπα. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στη ζωγραφική και συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις Salon des Tuileries και Salon des Independents.

Ήταν ιδιαίτερα παραγωγική μεταξύ 1936 και 1938. Η Kraemer κρύφτηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά συνέχισε να ζωγραφίζει.

Το 1943 συνελήφθη και εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς. Ορισμένοι από τους καμβάδες της διασώθηκαν από έναν συλλέκτη έργων τέχνης, τον κ. Granziani.

Οι πίνακές της συντηρούνται από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα (δωρεά Oscar Ghez) στο Ισραήλ και στο Petit Palais στη Γενεύη.

“Μεταξύ των αρκετά σημαντικών νέων υλικών που ανακάλυψαν η δρ Πέρι και οι μαθητές της είναι οι λεπτομέρειες της ζωής και του θανάτου της Νάταλι Κράιμερ, μιας πολύ καλής καλλιτέχνιδας για την οποία δεν ήταν σχεδόν τίποτα γνωστό – μέχρι τώρα. Σε ένα πραγματικό στυλ ιστορικού ντετέκτιβ, η ομάδα Perry έχοντας μαντέψει ότι η Natalie θα μπορούσε να είναι παντρεμένη, βρήκε όντως το πατρικό της όνομα, και ακολούθησε την απίστευτη ακριβώς τραγική ιστορία της σημαντικής ζωγράφου. Όπως συνέβη, η οικογένεια της Natalie Kraemer ζούσε στο Vichy, και η καλλιτέχνης ήταν πολύ νευρική για το καθεστώς του Vichy. Εκείνη, η μοναδική από την οικογένεια, αποφάσισε να το σκάσει και να προσπαθήσει να κρυφτεί κάπου αλλού στη Γαλλία. Ο σύζυγός της και όλη η οικογένειά του έφυγαν από το Βισύ και σώθηκαν σε κοντινή απόσταση από την οικογένεια των παλιών Γάλλων γνωστών τους, οι οποίοι πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν ως οι Δίκαιοι των Εθνών από το Yad Vashem. Η καημένη η Νάταλι, καθώς βρισκόταν σε φυγή, κατέληξε στη Νίκαια, όπου συνελήφθη από τους Ναζί και τελικά απελάθηκε από το Ντρανσί στο Άουσβιτς – στην ίδια φάλαγγα στην οποία βρισκόταν και η Σαρλότ Σάλομον. Όλα αυτά διαπιστώνονται για πρώτη φορά, όπως και πολλά άλλα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που αποδίδονται πλέον στις βιογραφίες των καλλιτεχνών, οι οποίοι, όπως είχε γίνει προηγουμένως αντιληπτό, χάθηκαν στη Σοά χωρίς ίχνη.”

πηγή: https://www.facebook.com/Art-du-Souvenir-638443152989156

About furdenkommunismus (556 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: