τελευταία άρθρα σε τίτλους

Εκδήλωση συζήτηση: Εκδήλωση – συζήτηση: Με αφορμή τα 83 χρόνια από τη νύχτα του πογκρόμ στις 9 Νοέμβρη 1938.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,072 other followers

View of a destroyed Jewish shop in Berlin on Nov. 11, 1938, after the anti-Semitic violence of Kristallnacht. The pogrom unleashed Nazi-coordinated attacks on thousands of synagogues and Jewish businesses.

83 Χρόνια μετά το πογκρόμ στις 9 Νοέμβρη 1938

Ο Αγώνας ενάντια σε κάθε αντισημιτισμό και ρατσισμό παραμένει επίκαιρος

Κεντρική εκδήλωση του shades magazine με αφορμή τα 83 χρόνια από τη νύχτα του πογκρόμ στις 9 Νοέμβρη 1938. Ο αντισημιτισμός τότε και σήμερα. Η αναβίωση του φασιστικού φαινομένου σήμερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Συζήτηση του Shades Magazine με τη συμμετοχή συντρόφου από τα Χανιά.

*Την συζήτηση θα συντονίσουν μέλη της Σ.Ο του περιοδικού

Η εκδήλωση θα είναι διαδικτυακή με δυνατότητας στο jitsi meet (όριο 50 ατόμων). Για συμμετοχή στείλτε μας στο shadesmag@riseup.net

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά και στο κανάλι μας στο youtube https://www.youtube.com/user/ekoplakonias

Η εκδήλωση στο facebook: https://www.facebook.com/events/317725693053261?ref=newsfeed

Εκείνη η φρικτή νύχτα στις 9 Νοεμβρίου 1938, ήταν ο κακός οιωνός που ιστορικά προλόγισε τα γεγονότα που ακολούθησαν με το Ολοκαύτωμα. Ήταν η νύχτα ενός πογκρόμ το οποίο σηματοδότησε την έναρξη συστηματικών ενεργειών εξολόθρευσης των Εβραϊκών Κοινοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τον Νοέμβριο του 1938, οι εθνικοσοσιαλιστές έδωσαν το πράσινο φως για το πογκρόμ κατά του εβραϊκού πληθυσμού στη Γερμανία και τα προσαρτημένα εδάφη που έμεινε στην ιστορία ως η Kristallnacht (Η νύχτα του σπασμένου γυαλιού) εξαιτίας του θρυμματισμένου γυαλιού που έπεφτε τους δρόμους μετά τον βανδαλισμό και την καταστροφή εβραϊκών επιχειρήσεων, συναγωγών και σπιτιών. Κατά τη διάρκεια του πογκρόμ, περίπου 30.000 Εβραίοι άνδρες συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι Ναζί έκαναν μαζικές συλλήψεις ατόμων μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι. Οι δράστες του πογκρόμ κατέστρεψαν εκατοντάδες συναγωγές και εβραϊκά ιδρύματα σε όλη τη Γερμανία, την Αυστρία και την Σουδηδονία. Πολλές συναγωγές καίγονταν ολόκληρη τη νύχτα σε πλήρη θέα στο κοινό και τους τοπικούς πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν λάβει εντολές να παρεμβαίνουν μόνο για να αποτρέψουν τη φωτιά να εξαπλωθεί σε κοντινά κτίρια (μη εβραϊκά). Οι SA και μέλη της εθνικοσοσιαλιστικής νεολαίας σε ολόκληρη τη χώρα κατέστρεψαν τα παράθυρα και τις βιτρίνες σε περίπου 7.500 εβραϊκά εμπορικά καταστήματα και λεηλάτησαν τα εμπορεύματά τους. Τα εβραϊκά νεκροταφεία έγιναν ιδιαίτερο αντικείμενο βεβήλωσης σε πολλές περιοχές.

83 χρόνια μετά, ο αντισημιτισμός συνεχίζει να αποτελεί την οργανική ιδεολογική ουσία κάθε φασισμού. Οι αντισημιτικές επιθέσεις αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ωστόσο και η πρόσφατη δολοφονία με αντιτσιγγανικά κίνητρα του Νίκου Σαμπάνη από την ελληνική αστυνομία στο Πέραμα, μας δείχνει καθαρά ότι οι φασιστικές πρακτικές φωλιάζουν βαθιά μέσα στη κοινωνία. Αν και ο αντιτσιγγανισμός διαφέρει από τον αντισημιτισμό λόγω της ολιστικής ψευδοκοσμοθεωρίας που έχει ο δεύτερος, παραμένει και αυτός σήμερα το ίδιο επιθετικός. H επιθυμία για μαζική εξόντωση των Ρομά και των Σίντι που εκφράστηκε δημόσια από ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας – πως “καλά τους κάνουν” – είναι μεν μειοψηφική αλλά αντλεί το φονικό της θράσος από το ρατσιστικό, αντισημιτικό, ακροδεξιό προσωπικό των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, των εργοδοτικών ενώσεων, των Μ.Μ.Ε. Η διαρκής επαγρύπνηση ενάντια στην δημιουργία μαζικών στάσεων για εξόντωση των κοινωνικών μειονοτήτων είναι αδύνατη χωρίς μια επαρκή αντιφασιστική παιδεία. Η μνήμη των αντιεβραϊκών πογκρόμ μας οδηγεί στην έμπρακτη καταδίκη, στο πλαίσιο μάλιστα ακριβώς της ταξική πάλης, οποιασδήποτε ανοχής σε έναν λόγο που αναπαράγει τάσεις για την βιολογική εξόντωση κοινωνικών ομάδων με όρους πολιτικής, ταξικής ή κοινωνικής βιολογίας, ότι και αν επικαλούνται οι φερέλπιδες δράστες – γενοκτόνοι ότι εκπροσωπούν.

Κομμουνιστές-τριες με μνήμη – Shades Magazine

About furdenkommunismus (558 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Trackback / Pingback

  1. Αφίσα για τα 83 χρόνια μετά το πογκρόμ στις 9 Νοέμβρη 1938

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: