τελευταία άρθρα σε τίτλους

Σχολιασμός για τη κατάσταση και τη πολιτική κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,072 other followers

Γράφει ο Παύλος Βοσκόπουλος Φιλίποβ*

Η γέννηση της Μακεδονικής εθνικής ιδεολογίας χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι γεννήθηκε τέλη του 1880 και μετά όταν τότε πράγματι γεννήθηκε η αγνή αναρχία και τα πρώιμα σοσιαλιστικά ιδανικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η οποιαδήποτε συζήτηση, αγώνες και ιδεολογία συνδέθηκε με αυτά, μακριά από το μοντέλο της βασιλείας ή την κυρίαρχη θέση Εκκλησίας στο κράτος. Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από τα κυρίαρχα “δόγματα-συστήματα” στα ήδη υπάρχοντα Βαλκανικά κράτη της εποχής εκείνης. Τότε η βασιλεία και η εκκλησία ήταν κυρίαρχη στα Βαλκανικά κράτη, όπως την Ελλάδα, την Σερβία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, ακόμα και την Αλβανία μετά το 1917. Αυτά τα παραπάνω συνιστούν μια ιδιαιτερότητα της σύγχρονης μακεδονικής ιδεολογίας σε σύγκριση με τις άλλες εθνικές ιδεολογίες στα γειτονικά βαλκανικά κράτη.

Η παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλδημοκρατών με Αλβανικά κόμματα θα συνεχίσει. Η κρίση δημιουργήθηκε από την «εξαγορά» μιας ψήφου ενός εκπροσώπου μικρού Αλβανικού κόμματος στη Βουλή. Είναι γνωστό ότι η Αλβανική παράμετρος στη χώρα αυτή έχει επιλέξει τη «Δυτική» πορεία της χώρας, μακριά από τις Ρωσικές επιρροές. Υπάρχει το δεδομένο (ιστορικό προηγούμενο) της κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο λαός, το έθνος, το κράτος που ουσιαστικά «πλήρωσε» την λανθασμένη επιλογή του ήταν οι Σέρβοι και το κράτος της Σερβίας. Στράφηκαν στη Ρωσία και απέναντι στη Δύση. Οι Κοσοβάροι τότε επέλεξαν το αντίθετο και τώρα έχουν ένα νέο ανεξάρτητο κράτος, το Κόσοβο. Η Βόρεια Μακεδονία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και ακολουθεί τη πορεία προς την ένταξη στην Ε.Ε. με τη δυσκολία των Βουλγαρικών «συμπληγάδων». Θα πρέπει και εκεί να γίνει ένας ανάλογος “συμβιβασμός” όπως έγινε με την Ελλάδα στη γνωστή Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι η ιδιαιτερότητα στη γειτονική χώρα σε σχέση με την Ελλάδα και ευρύτερα. Εκεί “φιλοδυτικοί” είναι οι Σοσιαλδημοκράτες δηλ. η λεγόμενη κεντροαριστερά. “Φιλορώσοι” και εναντίων της Δύσης είναι η λεγόμενη “κεντροδεξιά” και οι παραφυάδες της. Να Επισημάνουμε επίσης ότι η λεγόμενη “αριστερά” στη χώρα αυτή δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες και οι σύμμαχοι τους είναι φιλοισραηλινοί και γενικά έχουν τα καλύτερα αισθήματα για τον εβραϊκό λαό γενικά. Αντίθετα η λεγόμενη κεντροδεξία που η εκκλησιαστική επιρροή εκεί είναι ισχυρότερη δεν έχουν τη καλύτερη ιδέα – θέση σχετικά με τον εβραϊκό λαό και το Ισραήλ.

Θα είναι “έκπληξη” να επικρατήσουν στη χώρα αυτή αντι-δυτικές, αντι-ευρωπαϊκές πολιτικές συνιστώσες σε επίπεδο κομμάτων και κοινωνίας. Η θέση αυτής της βαλκανικής χώρας έχει θέση στη Δύση. 

* μέλος της πολιτικής κίνησης «Ουράνιο Τόξο»

About furdenkommunismus (558 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: