τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ο διάβολος και ο έμπορος τέχνης

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,072 other followers

Ήταν η μεγαλύτερη κλοπή έργων τέχνης στην ιστορία: 650.000 έργα που λεηλατήθηκαν από την Ευρώπη από τους Ναζί, πολλά από τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ. Αλλά τον περασμένο Νοέμβριο ο κόσμος έμαθε ότι οι γερμανικές αρχές είχαν βρει στο διαμέρισμα ενός στοιχειωμένου ασπρομάλλη ερημίτη στο Μόναχο έναν θησαυρό από 1.280 πίνακες, σχέδια και χαρακτικά αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Εν μέσω διεθνούς αναταραχής, ο Άλεξ Σουμάτοφ ακολουθεί τα ίχνη ενός αιώνα για να αποκαλύψει τα εγκλήματα -και τις εμμονές- που εμπλέκονται σε αυτά.

Περίπου στις εννέα μ.μ. στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, το τρένο υψηλής ταχύτητας από τη Ζυρίχη στο Μόναχο πέρασε τα σύνορα του Λιντάου και οι τελωνειακοί υπάλληλοι της Βαυαρίας επιβιβάστηκαν για έναν έλεγχο ρουτίνας των επιβατών. Πολλά “μαύρα” χρήματα – έξω από τα βιβλία- πηγαινοέρχονται σε αυτό το πέρασμα από Γερμανούς με ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, και οι υπάλληλους είναι εκπαιδευμένοι να είναι σε επιφυλακή για ύποπτους ταξιδιώτες.

Όπως αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, ενώ κατέβαινε στο διάδρομο, ένας από τους υπαλήλλους συνάντησε έναν αδύναμο, καλοντυμένο, ασπρομάλλη άνδρα που ταξίδευε μόνος του και του ζήτησε τα χαρτιά του. Ο ηλικιωμένος άνδρας επέδειξε ένα αυστριακό διαβατήριο που έλεγε ότι ήταν ο Rolf Nikolaus Cornelius Gurlitt, γεννημένος στο Αμβούργο το 1932. Φέρεται να είπε στον αξιωματικό ότι ο σκοπός του ταξιδιού του ήταν επαγγελματικός, σε μια γκαλερί τέχνης στη Βέρνη. Ο Gurlitt συμπεριφερόταν τόσο νευρικά που ο αξιωματικός αποφάσισε να τον οδηγήσει στο μπάνιο για να τον ψάξει και βρήκε πάνω του έναν φάκελο που περιείχε 9.000 ευρώ (12.000 δολάρια) σε καινούργια χαρτονομίσματα. Αν και δεν είχε κάνει τίποτα παράνομο -ποσά κάτω των 10.000 ευρώ δεν χρειάζεται να δηλωθούν- η συμπεριφορά του ηλικιωμένου και τα χρήματα κίνησαν τις υποψίες του υπάλληλου. Επέστρεψε τα χαρτιά και τα χρήματα του Gurlitt και τον άφησε να επιστρέψει στη θέση του, αλλά ο τελωνειακός σημείωσε τον Cornelius Gurlitt για περαιτέρω έρευνα, και αυτό θα έθετε σε κίνηση την εκρηκτική κατάληξη ενός τραγικού μυστηρίου που ξεκίνησε πριν από εκατό και πλέον χρόνια.

Ο Cornelius Gurlitt ήταν ένα φάντασμα. Είχε πει στον υπάλληλο ότι είχε ένα διαμέρισμα στο Μόναχο, αν και η κατοικία του -όπου πληρώνει φόρους- ήταν στο Σάλτσμπουργκ. Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου στοιχεία για την ύπαρξή του στο Μόναχο ή οπουδήποτε αλλού στη Γερμανία. Οι τελωνειακοί και φορολογικοί ερευνητές, που ακολούθησαν τη σύσταση του αξιωματικού, ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε κρατική σύνταξη, δεν υπήρχε ασφάλιση υγείας, δεν υπήρχαν φορολογικά ή εργασιακά μητρώα, δεν υπήρχαν τραπεζικοί λογαριασμοί -ο Γκούρλιτ δεν είχε προφανώς ποτέ εργαστεί- και δεν ήταν καν καταχωρημένος στον τηλεφωνικό κατάλογο του Μονάχου. Ήταν πραγματικά ένας αόρατος άνθρωπος.

Κι όμως, με λίγο περισσότερο ψάξιμο ανακάλυψαν ότι ζούσε στο Schwabing, μια από τις καλύτερες γειτονιές του Μονάχου, σε ένα διαμέρισμα αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων και πλέον εδώ και μισό αιώνα. Μετά ήταν και αυτό το όνομα. Gurlitt. Για όσους γνωρίζουν τον κόσμο της τέχνης της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Χίτλερ, και ειδικά για όσους ασχολούνται τώρα με την αναζήτηση της Raubkunst – τέχνης που λεηλατήθηκε από τους Ναζί – το όνομα Gurlitt είναι σημαντικό: Ο Hildebrand Gurlitt ήταν επιμελητής μουσείων, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι ήταν “Mischling” δευτέρου βαθμού, δηλαδή το ένα τέταρτο Εβραίος, σύμφωνα με τον ναζιστικό νόμο, έγινε ένας από τους εγκεκριμένους εμπόρους έργων τέχνης των Ναζί. Κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ, είχε συγκεντρώσει μια μεγάλη συλλογή Raubkunst, μεγάλο μέρος της οποίας προερχόταν από Εβραίους εμπόρους και συλλέκτες. Οι ερευνητές άρχισαν να αναρωτιούνται: Υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ του Hildebrand Gurlitt και του Cornelius Gurlitt; Ο Cornelius είχε αναφέρει την γκαλερί τέχνης στο τρένο. Θα μπορούσε να ζούσε από την αθόρυβη πώληση έργων τέχνης;

Οι ερευνητές άρχισαν να αναρωτιούνται τι υπήρχε στο διαμέρισμα αριθ. 5 στην Artur-Kutscher-Platz 1. Ίσως πήραν χαμπάρι τις φήμες στον καλλιτεχνικό κόσμο του Μονάχου. “Όλοι οι γνωρίζοντες είχαν ακούσει ότι ο Gurlitt είχε μια μεγάλη συλλογή λεηλατημένων έργων τέχνης”, μου είπε ο σύζυγος ενός ιδιοκτήτη γκαλερί μοντέρνας τέχνης. Αλλά προχώρησαν προσεκτικά. Υπήρχαν αυστηρά δικαιώματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας, παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και άλλα νομικά ζητήματα, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει νόμος που να εμποδίζει ένα άτομο ή ένα ίδρυμα να κατέχει λεηλατημένη τέχνη. Χρειάστηκε να φτάσει ο Σεπτέμβριος του 2011, ένας ολόκληρος χρόνος μετά το περιστατικό στο τρένο, για να εκδώσει ένας δικαστής ένταλμα έρευνας για το διαμέρισμα του Gurlitt, με την υποψία φοροδιαφυγής και υπεξαίρεσης. Αλλά και πάλι, οι αρχές έδειχναν διστακτικές να το εκτελέσουν.

Στη συνέχεια, τρεις μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2011, ο Cornelius πούλησε έναν πίνακα, ένα αριστούργημα του Max Beckmann με τίτλο Ο θηριοδαμαστής, μέσω του οίκου δημοπρασιών Lempertz, στην Κολωνία, έναντι 864.000 ευρώ (1,17 εκατομμύρια δολάρια). Ακόμη πιο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το Der Spiegel, τα χρήματα από την πώληση μοιράστηκαν περίπου 60-40 με τους κληρονόμους του Εβραίου εμπόρου τέχνης Alfred Flechtheim, ο οποίος είχε γκαλερί μοντέρνας τέχνης σε διάφορες γερμανικές πόλεις και στη Βιέννη τη δεκαετία του 1920. Το 1933, ο Flechtheim είχε διαφύγει στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Λονδίνο, αφήνοντας πίσω του τη συλλογή έργων τέχνης του. Πέθανε εξαθλιωμένος το 1937. Η οικογένειά του προσπαθεί εδώ και χρόνια να διεκδικήσει τη συλλογή του, συμπεριλαμβανομένου του “Ο θηριοδαμαστής”.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού του με την περιουσία του Flechtheim, σύμφωνα με δικηγόρο των κληρονόμων, ο Cornelius Gurlitt αναγνώρισε ότι ο πίνακας του Beckmann είχε πωληθεί υπό πίεση από τον Flechtheim το 1934 στον πατέρα του, Hildebrand Gurlitt. Αυτή η βόμβα έδωσε ώθηση στις υποψίες της κυβέρνησης ότι στο διαμέρισμα του Gurlitt μπορεί να υπήρχαν και άλλα έργα τέχνης.

Χρειάστηκε όμως να φτάσουμε στις 28 Φεβρουαρίου 2012 για να εκτελεστεί τελικά το ένταλμα. Όταν η αστυνομία και οι τελωνειακοί και φορολογικοί υπάλληλοι μπήκαν στο διαμέρισμα του Gurlitt, μεγέθους 1.076 τετραγωνικών μέτρων, βρήκαν έναν εκπληκτικό θησαυρό από 121 έργα τέχνης σε κορνίζες και 1.285 έργα χωρίς κορνίζες, μεταξύ των οποίων έργα των Picasso, Matisse, Renoir, Chagall, Max Liebermann, Otto Dix, Franz Marc, Emil Nolde, Oskar Kokoschka, Ernst Kirchner, Delacroix, Daumier και Courbet. Υπήρχε ένας Durer. Ένας Canaletto. Η συλλογή θα μπορούσε να αξίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Όπως αναφέρεται στο Der Spiegel, επί τρεις ημέρες, ο Gurlitt έλαβε εντολή να κάθεται και να παρακολουθεί ήσυχα καθώς οι υπάλληλοι πακετάριζαν τους πίνακες και τους έπαιρναν όλους μαζί τους. Ο θησαυρός μεταφέρθηκε σε μια ομοσπονδιακή τελωνειακή αποθήκη στο Garching, περίπου 10 μίλια βόρεια του Μονάχου. Το γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα δεν έκανε καμία δημόσια ανακοίνωση για την κατάσχεση και κράτησε το όλο θέμα υπό στενή μυστικότητα, ενώ συζητούσε πώς να προχωρήσει. Μόλις γινόταν γνωστή η ύπαρξη των έργων τέχνης, θα ξεσπούσε η κόλαση. Η Γερμανία θα πολιορκούνταν από αξιώσεις και διπλωματικές πιέσεις. Σε αυτή την πρωτοφανή περίπτωση, κανείς δεν φαινόταν να ξέρει τι να κάνει. Θα άνοιγαν παλιές πληγές, που δεν είχαν επουλωθεί και δεν θα επουλωθούν ποτέ.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, ο Cornelius καθόταν στεναχωρημένος στο άδειο διαμέρισμά του. Ένας ψυχολογικός σύμβουλος από μια κυβερνητική υπηρεσία στάλθηκε για να τον ελέγξει. Εν τω μεταξύ, η συλλογή παρέμενε στο Garching, χωρίς κανείς να το καταλάβει, μέχρι που διέρρευσε η πληροφορία για την ύπαρξή της στο Focus, ένα γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό, πιθανότατα από κάποιον που είχε βρεθεί στο διαμέρισμα του Cornelius, ίσως κάποιον από την αστυνομία ή τους μεταφορείς που βρίσκονταν εκεί το 2012, επειδή έδωσε μια περιγραφή του εσωτερικού του. Στις 4 Νοεμβρίου 2013, 20 μήνες μετά την κατάσχεση και περισσότερα από τρία χρόνια μετά τη συνέντευξη του Cornelius στο τρένο, το περιοδικό δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα του την είδηση ότι ο μεγαλύτερος, όπως φαίνεται, θησαυρός λεηλατημένης από τους ναζί τέχνης των τελευταίων 70 ετών είχε βρεθεί στο διαμέρισμα ενός αστικού ερημίτη στο Μόναχο, ο οποίος ζούσε με αυτόν επί δεκαετίες.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της ιστορίας του Focus, τα μέσα ενημέρωσης συγκεντρώθηκαν στην Artur-Kutscher-Platz 1, και η ζωή του Cornelius Gurlitt ως ερημίτη είχε τελειώσει.

Γιος ενός ραβίνου της Βουδαπέστης, ο Νορντάου είδε την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού ως άλλη μια ένδειξη ότι η ευρωπαϊκή κοινωνία εκφυλίζεται, κάτι που φαίνεται ότι δεν έγινε αντιληπτό από τον Χίτλερ, η ρατσιστική ιδεολογία του οποίου επηρεάστηκε από τα γραπτά του Νορντάου. Καθώς ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, το 1933, κήρυξε “ανελέητο πόλεμο” στην “πολιτιστική αποσύνθεση”. Διέταξε μια αισθητική εκκαθάριση των entartete Künstler, των “εκφυλισμένων καλλιτεχνών”, και του έργου τους, το οποίο γι’ αυτόν περιελάμβανε οτιδήποτε παρέκκλινε από τον κλασικό αναπαραστατισμό: όχι μόνο τον νέο εξπρεσιονισμό, τον κυβισμό, τον ντανταϊσμό, τον φωβισμό, τον φουτουρισμό και τον αντικειμενικό ρεαλισμό, αλλά και τον αποδεκτό από το σαλόνι ιμπρεσιονισμό του βαν Γκογκ και του Σεζάν και του Ματίς και τα ονειρικά αφηρημένα έργα του Καντίνσκι. Ήταν όλα εβραϊκή μπολσεβίκικη τέχνη. Ακόμα κι αν μεγάλο μέρος της δεν είχε κατασκευαστεί στην πραγματικότητα από Εβραίους, ήταν, για τον Χίτλερ, ανατρεπτική-Εβραϊκή-Μπολσεβίκικη ως προς την αισθητική και την πρόθεση και διαβρωτική για την ηθική βάση της Γερμανίας. Οι καλλιτέχνες ήταν πολιτισμικά εβραιομπολσεβίκοι, και ολόκληρη η σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή κυριαρχούνταν από Εβραίους εμπόρους, γκαλερίστες και συλλέκτες. Έπρεπε λοιπόν να εξαλειφθεί για να επανέλθει η Γερμανία στο σωστό δρόμο.

Ίσως υπήρχε ένα στοιχείο εκδίκησης στον τρόπο με τον οποίο ο Χίτλερ -του οποίου το όνειρο να γίνει καλλιτέχνης δεν είχε πάει πουθενά- κατέστρεψε τις ζωές και τις καριέρες των επιτυχημένων καλλιτεχνών της εποχής του. Αλλά όλες οι μορφές τέθηκαν στο στόχαστρο της εκστρατείας αισθητικής εκκαθάρισης. Οι εξπρεσιονιστικές και άλλες πρωτοποριακές ταινίες απαγορεύτηκαν – προκαλώντας την έξοδο στο Χόλιγουντ των σκηνοθετών Φριτς Λανγκ, Μπίλι Γουάιλντερ και άλλων. Τα “μη γερμανικά” βιβλία, όπως τα έργα του Κάφκα, του Φρόιντ, του Μαρξ και του Χ. Τζ. Γουέλς, κάηκαν- η τζαζ και η ατονική μουσική ήταν απαγορευμένες, αν και η επιβολή της ήταν λιγότερο αυστηρή. Οι συγγραφείς Μπέρτολτ Μπρεχτ, Τόμας Μαν, Στέφαν Τσβάιχ και άλλοι εξορίστηκαν. Αυτό το πογκρόμ βοήθησε να γεννηθεί η κοσμοθεωρία που κατέστησε δυνατή τη φυλετική.

έκθεση εκφυλισμένης τέχνης

Οι Gurlitts ήταν μια διακεκριμένη οικογένεια αφομοιωμένων Γερμανών Εβραίων, με γενιές καλλιτεχνών και ανθρώπων των τεχνών που ξεκινούσαν από τις αρχές του 19ου αιώνα. Ο Cornelius ήταν στην πραγματικότητα ο τρίτος Cornelius, μετά τον προ-προ-προ-θείο του συνθέτη και τον παππού του, έναν ιστορικό της τέχνης και της αρχιτεκτονικής του μπαρόκ που έγραψε σχεδόν 100 βιβλία και ήταν ο πατέρας του πατέρα του, Hildebrand . Όταν ο Χίτλερ ήρθε στην εξουσία, ο Hildebrand είχε ήδη απολυθεί από επιμελητής και διευθυντής δύο καλλιτεχνικών ιδρυμάτων: ενός μουσείου τέχνης στο Τσβίκκαου, επειδή “ακολούθησε καλλιτεχνική πολιτική που προσβάλλει τα υγιή λαϊκά αισθήματα της Γερμανίας” εκθέτοντας ορισμένους αμφιλεγόμενους σύγχρονους καλλιτέχνες στο Αμβούργο, όχι μόνο για το γούστο του στην τέχνη αλλά και επειδή είχε μια Εβραία γιαγιά. Όπως έγραψε ο Hildebrand σε ένα δοκίμιο 22 χρόνια αργότερα, άρχισε να φοβάται για τη ζωή του. Παραμένοντας στο Αμβούργο, άνοιξε μια γκαλερί που επιμένει στην παλαιότερη, πιο παραδοσιακή και ασφαλή τέχνη. Αλλά αποκτούσε επίσης αθόρυβα απαγορευμένη τέχνη σε τιμές ευκαιρίας από Εβραίους που διέφευγαν από τη χώρα ή χρειάζονταν χρήματα για να πληρώσουν φόρους που είχαν επιβάλει οι ναζί.

Το 1937, ο Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργός Δημόσιας Διαφώτισης και Προπαγάνδας του Ράιχ, βλέποντας την ευκαιρία “να βγάλουμε λεφτά από αυτά τα σκουπίδια”, δημιούργησε μια επιτροπή για την κατάσχεση εκφυλισμένης τέχνης τόσο από δημόσια ιδρύματα όσο και από ιδιωτικές συλλογές. Το έργο της επιτροπής κορυφώθηκε με την έκθεση “Εκφυλισμένης Τέχνης” εκείνης της χρονιάς, η οποία άνοιξε στο Μόναχο μια μέρα μετά τη “Μεγάλη Έκθεση Γερμανικής Τέχνης” με εγκεκριμένες εικόνες “αίματος και χώματος” που εγκαινίασε το μνημειώδες, νέο Σπίτι της Γερμανικής Τέχνης, στην Prinzregentenstrasse. “Αυτό που βλέπετε εδώ είναι τα σακατεμένα προϊόντα της τρέλας, της αυθάδειας και της έλλειψης ταλέντου”, δήλωσε στα εγκαίνια της έκθεσης “Εκφυλισμένη Τέχνη” ο Adolf Ziegler, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών του Ράιχ, στο Μόναχο, και επιμελητής της έκθεσης. Η έκθεση είχε δύο εκατομμύρια επισκέπτες -κατά μέσο όρο 20.000 άτομα την ημέρα- και πάνω από τέσσερις φορές περισσότερους από όσους είχαν έρθει στη “Μεγάλη Γερμανική Έκθεση Τέχνης”.

Ένα φυλλάδιο που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών το 1937, για να συμπέσει με την έκθεση “Εκφυλισμένη Τέχνη”, δήλωνε: “Ο ντανταϊσμός, ο φουτουρισμός, ο κυβισμός και οι άλλοι “ισμοι” είναι το δηλητηριώδες λουλούδι ενός εβραϊκού παρασιτικού φυτού, που καλλιεργείται σε γερμανικό έδαφος. . . Παραδείγματα αυτών θα αποτελέσουν την ισχυρότερη απόδειξη για την αναγκαιότητα μιας ριζικής λύσης του εβραϊκού ζητήματος”.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Γκέμπελς συγκρότησε την Επιτροπή για την Εκμετάλλευση της Εκφυλισμένης Τέχνης. Ο Χίλντεμπραντ, παρά την εβραϊκή του καταγωγή, διορίστηκε στην τετραμελή επιτροπή λόγω της εμπειρογνωμοσύνης του και των επαφών του στον κόσμο της τέχνης εκτός Γερμανίας. Δουλειά της επιτροπής ήταν να πουλήσει την εκφυλισμένη τέχνη στο εξωτερικό, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άξιους σκοπούς, όπως η απόκτηση παλαιών δασκάλων για το τεράστιο μουσείο – θα ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο – που σχεδίαζε να χτίσει ο Φύρερ στο Λιντς της Αυστρίας. Στον Χίλντεμπραντ επιτρεπόταν να αποκτά ο ίδιος εκφυλισμένα έργα, αρκεί να τα πλήρωνε σε ξένο νόμισμα, μια ευκαιρία που εκμεταλλεύτηκε πλήρως. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα αποκτούσε περισσότερα από 300 έργα εκφυλισμένης τέχνης σχεδόν δωρεάν. Ο Hermann Göring, ένας διαβόητος ληστής, θα κατέληγε με 1.500 έργα Raubkunst -συμπεριλαμβανομένων έργων των van Gogh, Munch, Gauguin και Cézanne- αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η μεγαλύτερη κλοπή τέχνης στην ιστορία

Όπως αναφέρεται στο Der Spiegel, μετά την πτώση της Γαλλίας, το 1940, ο Χίλντεμπραντ πήγαινε συχνά στο Παρίσι, αφήνοντας τη σύζυγό του, Ελένη, και τα παιδιά του – τον Κορνέλιους, οκτώ ετών τότε, και την αδελφή του, Μπενίτα, που ήταν δύο χρόνια μικρότερη – στο Αμβούργο και διαμένοντας στο Hotel de Jersey ή στο διαμέρισμα μιας ερωμένης του. Ξεκίνησε ένα περίπλοκο και επικίνδυνο παιχνίδι επιβίωσης και αυτοεμπλουτισμού στο οποίο έπαιζε με όλους: τη γυναίκα του, τους Ναζί, τους Συμμάχους, τους Εβραίους καλλιτέχνες, τους εμπόρους και τους ιδιοκτήτες των πινάκων, όλα στο όνομα της υποτιθέμενης βοήθειας για τη διαφυγή τους και της διάσωσης του έργου τους. Μπλέχτηκε σε όλα τα είδη των συναλλαγών με υψηλό ρίσκο και υψηλή ανταμοιβή, όπως ο πλούσιος έμπορος στο Παρίσι που αγόραζε έργα τέχνης από Εβραίους που διέφευγαν, τον οποίο υποδύθηκε ο Αλέν Ντελόν στην ταινία του 1976 Monsieur Klein.

Ο Χίλντεμπραντ έμπαινε επίσης στα εγκαταλελειμμένα σπίτια των πλούσιων Εβραίων συλλεκτών και έπαιρνε τους πίνακές τους. Απέκτησε ένα αριστούργημα -την καθιστή γυναίκα του Matisse (1921)- που ο Paul Rosenberg, ο φίλος και έμπορος των Picasso, Braque και Matisse, είχε αφήσει σε ένα τραπεζικό θησαυροφυλάκιο στη Libourne, κοντά στο Bordeaux, πριν διαφύγει στην Αμερική, το 1940. Άλλα έργα ο Χίλντεμπραντ τα βρήκε σε εκπτώσεις του οίκου δημοπρασιών Drouot, στο Παρίσι.

Με την εξουσιοδότηση του Γκέμπελς, ο Χίλντεμπραντ μπορούσε να πετάξει με αεροπλάνο. Μπορεί να συμφώνησε στη συμφωνία του με τον Διάβολο επειδή, όπως ισχυρίστηκε αργότερα, δεν είχε άλλη επιλογή αν ήθελε να παραμείνει ζωντανός, και στη συνέχεια διαφθείρεται σταδιακά από τα χρήματα και τους θησαυρούς που συσσωρεύει – μια αρκετά συνηθισμένη πορεία. Αλλά ίσως είναι πιο ακριβές να πούμε ότι ζούσε μια διπλή ζωή: έδινε στους Ναζί αυτό που ήθελαν και έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει την τέχνη που αγαπούσε και τους Εβραίους συμπολίτες του. Ή μια τριπλή ζωή, γιατί ταυτόχρονα συγκέντρωνε και μια περιουσία σε έργα τέχνης. Είναι εύκολο για έναν σύγχρονο άνθρωπο να καταδικάσει τους ξεπουλημένους σε έναν κόσμο που ήταν τόσο ασύλληπτα συμβιβασμένος και φρικτός.

Το 1943, ο Χίλντεμπραντ έγινε ένας από τους σημαντικότερους αγοραστές για το μελλοντικό μουσείο του Χίτλερ στο Λιντς. Τα έργα που ήταν κατάλληλα για το γούστο του Φύρερ μεταφέρθηκαν στη Γερμανία. Σε αυτά περιλαμβάνονταν όχι μόνο πίνακες, αλλά και ταπισερί και έπιπλα. Ο Χίλντεμπραντ έπαιρνε προμήθεια 5 τοις εκατό για κάθε συναλλαγή. Ένας πανούργος, ανεξιχνίαστος άνθρωπος, ήταν πάντα ευπρόσδεκτος στο τραπέζι, επειδή είχε εκατομμύρια μάρκων του Ράιχ από τον Γκέμπελς για να ξοδέψει.

Από τον Μάρτιο του 1941 έως τον Ιούλιο του 1944, 29 μεγάλες αποστολές, μεταξύ των οποίων 137 φορτηγά βαγόνια γεμάτα με 4.174 κιβώτια που περιείχαν 21.903 αντικείμενα τέχνης κάθε είδους, πήγαν στη Γερμανία. Συνολικά, περίπου 100.000 έργα λεηλατήθηκαν από τους Ναζί από Εβραίους μόνο στη Γαλλία. Ο συνολικός αριθμός των έργων που λεηλατήθηκαν έχει υπολογιστεί σε περίπου 650.000. Ήταν η μεγαλύτερη κλοπή έργων τέχνης στην ιστορία.

About furdenkommunismus (558 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: