τελευταία άρθρα σε τίτλους

Πέθανε η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Ρόζα Χανάν (1920 – 2022)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,463 other followers

πηγή: https://floridagoodfriday.com/rosa-hanan-died-at-101-she-had-survived-auschwitz-bereaved-in-rome-fl/

Γεννήθηκε στη Ρόδο και εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς το 1944. Επέζησε, ήταν 101 ετών. Μοιράστηκε την εμπειρία της με τους μαθητές. Πέθανε στις 2 Γενάρη 2022

Αποχαιρετισμός στη Ρόζα Χανάν, σημαντική μάρτυρα της Σοά. Ήταν εκατόν ένα ετών: η ιστορία της και η μαρτυρία της παραμένουν στη μνήμη όσων τη γνώριζαν, συμπεριλαμβανομένων πολλών μαθητών, τους οποίους η Ρόζα συνάντησε όλα αυτά τα χρόνια για να τους μιλήσει για τη δραματική της εμπειρία.

Γεννήθηκε στη Ρόδο στις 8 Σεπτεμβρίου 1920. Ήταν κόρη του Mos Hanan και της Miriam Leon. Η Ρόζα μεγάλωσε με τους γονείς της και άλλα επτά αδέλφια στην Juderia, την εβραϊκή συνοικία της Ρόδου, που τότε ήταν ιταλική κτήση. Στις 23 Ιουλίου 1944 εκτοπίζεται μαζί με τη μητέρα της και τον αδελφό της Herzl. Με το κομβόι που έφυγε από τους στρατώνες του νησιού μετά από ταξίδι σχεδόν ενός μήνα, η Ρόζα έφτασε στις 16 Αυγούστου στο Άουσβιτς Μπιρκενάου, όπου καταγράφεται με τον αριθμό Α-24360. Μένει μέσα στο στρατόπεδο, όπου αντιστέκεται σε μια πολύ σκληρή καθημερινότητα και χάνει πολλούς από τους ανθρώπους γύρω της. Στα τέλη του 1944 μεταφέρεται στο Νταχάου και στη συνέχεια στο Κάουφερινγκ Τρκχάιμ. Από εκεί, τον Ιούνιο του 1945, καταφέρνει να δραπετεύσει: κρύβεται σε ένα αγρόκτημα μέχρι την άφιξη των Συμμάχων.

Μετά την απελευθέρωση, η Ρόζα μετακομίζει στο Μιλάνο, όπου γνωρίζει τον Τζουζέπε Μαλλέ, που κατάγεται επίσης από τη Ρόδο και επέζησε από τα στρατόπεδα εξόντωσης, όπου είχαν πεθάνει η γυναίκα και ο γιος του. Οι δυο τους επιστρέφουν στη Ρόδο, όπου παντρεύονται το 1947: εκεί γεννιέται ο πρωτότοκος Νισίμ. Αρχίζει μια περίοδος ταξιδιών για τη Ρόζα και την οικογένεια: Εκεί γεννιέται το δεύτερο παιδί που ονομάζεται Herzl, όπως και ο αδελφός της Ρόζας, ο οποίος σκοτώθηκε στο Μαουτχάουζεν.

Διατηρούσε πάντα ισχυρό δεσμό με την κοινότητα της Ρόδου, μεταδίδοντας τις παραδόσεις και τις αξίες της στα παιδιά και τα εγγόνια της. Ο Sami Modiano, ένας άλλος επιζών του Ολοκαυτώματος, ο οποίος στο Shalom.it, τον ιστότοπο του περιοδικού της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, θυμήθηκε τον ισχυρό δεσμό που τον ένωνε με τη Ρόζα: Ο θάνατος της είναι μεγάλος πόνος για μένα.

πηγή πληροφοριών: https://time.news/rosa-hanan-witness-of-the-shoah-dies-time-news/

About furdenkommunismus (616 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Comment on Πέθανε η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Ρόζα Χανάν (1920 – 2022)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: