τελευταία άρθρα σε τίτλους

19 Απρίλη 1943: Η εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου 1943, ξέσπασε η εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας, όταν οι Εβραίοι αντιστάθηκαν στις προσπάθειες των Ναζί να τους απελάσουν στο στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα.

2.000 Γερμανοί στρατιώτες και αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από τανκς, εισήλθαν στο γκέτο με σκοπό να απομακρύνουν τους επιζώντες κατοίκους και συναντήθηκαν με περίπου 750 αντιστασιακούς με μικρό αριθμό λαθραίων φορητών όπλων και μερικές αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ. Ανάγκασαν τους Γερμανούς να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν με ενισχύσεις. Μετά από αρκετές ημέρες αποτυχίας να νικήσουν τους αντάρτες, οι Γερμανοί άρχισαν να καίνε ολόκληρο το γκέτο ένα κτίριο τη φορά.

Παρόλα αυτά, η αντίσταση κατάφερε να αντέξει την επίθεση για 27 ημέρες, σκοτώνοντας περίπου 300 Γερμανούς. Ενώ κάποιοι αγωνιστές κατάφεραν να διαφύγουν από τους υπονόμους, 7.000 Εβραίοι σκοτώθηκαν και άλλοι 7.000 τελικά απελάθηκαν στην Τρεμπλίνκα.

Εικονίζεται: Μαχητές της αντίστασης στο γκέτο της Βαρσοβίας, μεταξύ των οποίων η Malka Zdrojewicz, δεξιά, που επέζησε από τα στρατόπεδα θανάτου.

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: