τελευταία άρθρα σε τίτλους

Four Winters: Ένα φιλμ για τους Εβραίους-ες παρτιζάνους στην αντίσταση κατά του Χίτλερ

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,524 other followers

Κανείς δεν πρέπει να υποκύψει στη βαρβαρότητα χωρίς να προβάλει αντίσταση – ατομικά μπορεί να σώσει τη ζωή του, μαζικά μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας”.

Shalom Yoran, Εβραίος παρτιζάνος

Το Four Winters έκανε το ντεμπούτο του στο Εβραϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης τον Φλεβάρη του 2020 λίγο πριν την επίσημη έναρξη της πανδημίας. Πρόκειται για ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα, καθώς δεν εστιάζει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά στην εβραϊκή αντίσταση, σε νεαρούς αντάρτες μαχητές που κρύβονται από τους Ναζί στα δάση της Ανατολικής Ευρώπης και συμμετέχουν σε ανταρτοπόλεμο.

Βαθιά μέσα στα δάση της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από 25.000 Εβραίοι αντιστάθηκαν στους Ναζί και τους συνεργάτες τους. Πολλοί από αυτούς τους Εβραίους αντάρτες είχαν γίνει μάρτυρες των δολοφονιών των οικογενειών και των φίλων τους πριν διαφύγουν στο δάσος. Συχνά με έδρα απλές τρύπες στο έδαφος και οπλισμένοι με ό,τι όπλο μπορούσαν να κατασκευάσουν, να ανταλλάξουν ή να κλέψουν, οι Εβραίοι άνδρες και γυναίκες οργανώθηκαν και πολέμησαν, ενάντια στην καλύτερα εκπαιδευμένη και καλύτερα εξοπλισμένη πολεμική μηχανή που ο Χίτλερ κυλούσε στην Ανατολική Ευρώπη. Οι Εβραίοι Παρτιζάνοι εκτελούσαν τακτικές αποστολές, όπως ανατινάξεις τρένων, γεφυρών, αστυνομικών τμημάτων και τηλεγραφικών γραμμών. Εκτελούσαν επικίνδυνες αποστολές, μεταφέροντας όποτε ήταν δυνατόν δύο χειροβομβίδες, μία για τον στόχο τους και μία για τους ίδιους σε περίπτωση σύλληψης. Μέχρι το 1944, η επαγρύπνηση των Εβραίων Παρτιζάνων είχε καταστήσει τα δάση τόσο επικίνδυνα που οι Ναζί στρατιώτες φοβόντουσαν να εισέλθουν.

Στο στοιχειωμένο ερώτημα: “Γιατί οι Εβραίοι δεν αντεπιτέθηκαν;”

H ταινία αυτή θα απαντήσει: “Το έκαναν”.

Ενώ ταινίες όπως το Defiance και το Inglorious Basterds έχουν βγει από το Χόλιγουντ, υπάρχει μια αληθινή ιστορία που πρέπει επειγόντως να ειπωθεί. Το FOUR WINTERS την αφηγείται, αποκαλύπτοντας μέσα από έναν νέο φακό, μια εναλλακτική πύλη μέσω της οποίας θα εξερευνήσουμε και θα κατανοήσουμε το Ολοκαύτωμα. Αυτό το νέο ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία εκείνων των θαρραλέων Εβραίων μαχητών που, κόντρα σε αδιανόητες πιθανότητες, αντιστάθηκαν σθεναρά στην πολεμική μηχανή του Χίτλερ, καθώς αυτή μαινόταν στην Ανατολική Ευρώπη.

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ από την επίσημη σελίδα του εδώ: https://www.jewishpartisansfilm.com/the-film

Διαβάστε επίσης: https://www.imdb.com/title/tt1787125/

About furdenkommunismus (701 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: