τελευταία άρθρα σε τίτλους

Φωτογραφίες Sonderkommando από το Άουσβιτς

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers

Οι φωτογραφίες των Sonderkommando είναι τέσσερις θολές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κρυφά τον Αύγουστο του 1944 μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Πολωνία. Μαζί με μερικές φωτογραφίες στο Άλμπουμ του Άουσβιτς, είναι οι μόνες γνωστές που υπάρχουν από τα γεγονότα γύρω από τους θαλάμους αερίων.

Οι εικόνες τραβήχτηκαν με διαφορά 15-30 λεπτών η μία από την άλλη από έναν κρατούμενο μέσα στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου που συνήθως ονομάζεται μόνο Άλεξ, έναν Εβραίο κρατούμενο από την Ελλάδα. Αρκετές πηγές τον αναγνώρισαν ως τον Αλμπέρτο Ερέρα, έναν Έλληνα αξιωματικό του ναυτικού που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε αφού χτύπησε έναν αξιωματικό των SS… Έκανε δύο λήψεις μέσα από έναν από τους θαλάμους αερίων και δύο έξω, πυροβολώντας από το γοφό, χωρίς να μπορεί να στοχεύσει την κάμερα με ακρίβεια.

Το κωδικό όνομα του Errera ήταν Αλέκος Αλεξανδρίδης. Άλλα μέλη του Sonderkommando στο κρεματόριο V του στρατοπέδου – ο Alter Fajnzylberg (γνωστός και ως Stanisław Jankowski), τα αδέλφια Shlomo και Josel Dragon και ο David Szmulewski – βοήθησαν στην απόκτηση και απόκρυψη της κάμερας και λειτούργησαν ως παρατηρητές. Ο Fajnzylberg, ο οποίος εργαζόταν στο κρεματόριο V από τον Ιούλιο του 1943, περιέγραψε πώς προέκυψαν οι φωτογραφίες:

Την ημέρα που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες … αναθέσαμε καθήκοντα. Κάποιοι από εμάς θα φρουρούσαν το άτομο που έβγαζε τις φωτογραφίες. Με άλλα λόγια, έπρεπε να παρακολουθούμε προσεκτικά για την προσέγγιση οποιουδήποτε που δεν γνώριζε το μυστικό, και κυρίως για τυχόν άνδρες των SS που κινούνταν στην περιοχή. Επιτέλους ήρθε η στιγμή. Συγκεντρωθήκαμε όλοι στη δυτική είσοδο που οδηγεί από το εξωτερικό στον θάλαμο αερίων του κρεματόριου V: δεν μπορούσαμε να δούμε κανέναν άνδρα των SS στο παρατηρητήριο που έβλεπε την πόρτα από το συρματόπλεγμα, ούτε κοντά στο σημείο όπου επρόκειτο να ληφθούν οι φωτογραφίες. Ο Άλεξ, ο Ελληνοεβραίος, έβγαλε γρήγορα τη φωτογραφική του μηχανή, την έστρεψε προς ένα σωρό καμένων πτωμάτων και πάτησε το κλείστρο. Γι’ αυτό η φωτογραφία δείχνει κρατούμενους από το Sonderkommando να εργάζονται στο σωρό. Ένας από τους SS στεκόταν δίπλα τους, αλλά η πλάτη του ήταν στραμμένη προς το κτίριο του κρεματορίου. Μια άλλη φωτογραφία τραβήχτηκε από την άλλη πλευρά του κτιρίου, όπου γυναίκες και άνδρες γδύνονταν ανάμεσα στα δέντρα. Ήταν από μια μεταφορά που επρόκειτο να δολοφονηθεί στον θάλαμο αερίων του κρεματόριου V.

Ο Fajnzylberg θυμήθηκε ότι η φωτογραφική μηχανή έμοιαζε με γερμανική Leica. Ο Szmulewski την είχε κρύψει σε έναν κουβά και έμεινε στην οροφή του κρεματορίου ως παρατηρητής, ενώ ο Alex γύριζε το φιλμ. Ο Fajnzylberg τόνισε ότι, αν και ο Alex είχε πατήσει το κλείστρο, και οι πέντε άνδρες ήταν παρόντες και είχαν ενεργήσει από κοινού. Σύμφωνα με τον Szmulewski, που μίλησε το 1987 στον Jean-Claude Pressac, οι τέσσερις φωτογραφίες τραβήχτηκαν με διαφορά 15-30 λεπτών η μία από την άλλη.

Το φιλμ βγήκε λαθραία από το στρατόπεδο από την πολωνική αντίσταση, κρυμμένο μέσα σε ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας από την Helena Dantón, η οποία εργαζόταν στην καντίνα των SS. Στην ταινία επισυνάφθηκε ένα σημείωμα με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 1944 και υπογραφή Stakło, γραμμένο από τους πολιτικούς κρατούμενους Józef Cyrankiewicz και Stanisław Kłodziński. Ζητούσε να αποσταλούν οι φωτογραφίες στην “Tell”, την Teresa Łasocka-Estreicher της αντιστασιακής οργάνωσης στην Κρακοβία:

Επείγον. Στείλτε δύο μεταλλικά ρολά φιλμ για 6×9 το συντομότερο δυνατό. Έχετε τη δυνατότητα να τραβήξετε φωτογραφίες. Σας στέλνω φωτογραφίες από το Μπιρκενάου που δείχνουν κρατούμενους που στέλνονται στους θαλάμους αερίων. Μια φωτογραφία δείχνει έναν από τους πασσάλους στους οποίους καίγονταν τα πτώματα όταν τα κρεματόρια δεν κατάφερναν να κάψουν όλα τα πτώματα. Τα σώματα σε πρώτο πλάνο περιμένουν να τα ρίξουν στη φωτιά. Μια άλλη φωτογραφία δείχνει ένα από τα μέρη στο δάσος όπου οι άνθρωποι γδύνονταν πριν κάνουν “ντους” -όπως τους έλεγαν- και στη συνέχεια πήγαιναν στους θαλάμους αερίων. Στείλτε ρολό φιλμ όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Στείλτε τις συνημμένες φωτογραφίες στον Tell – πιστεύουμε ότι οι μεγεθύνσεις των φωτογραφιών μπορούν να σταλούν περαιτέρω.

Όταν οι φωτογραφίες διανεμήθηκαν για πρώτη φορά από την πολωνική αντίσταση, περικόπηκαν για να εστιάσουν στις φιγούρες, ενώ τα μαύρα πλαίσια στις δύο εικόνες του λάκκου της φωτιάς αφαιρέθηκαν. Η ιστορικός της φωτογραφίας Janina Struk δήλωσε ότι η Łasocka-Estreicher ζήτησε από τον Πολωνό φωτογράφο Stanisław Mucha να κάνει εκτυπώσεις, και θεωρείται ότι ο Mucha ήταν αυτός που αποφάσισε να τις περικόψει.

Οι φωτογραφίες αριθμήθηκαν με τους αριθμούς 280-283 από το Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Οι αριθμοί 280 και 281 δείχνουν την αποτέφρωση πτωμάτων σε ένα λάκκο φωτιάς, τραβηγμένες μέσα από το μαύρο πλαίσιο της πόρτας ή του παραθύρου του θαλάμου αερίων. Το αρ. 282 δείχνει μια ομάδα γυμνών γυναικών λίγο πριν εισέλθουν στον θάλαμο αερίων. Το αρ. 283 είναι μια εικόνα δέντρων, αποτέλεσμα του ότι ο φωτογράφος σημάδεψε πολύ ψηλά.

Ορισμένες από τις περικομμένες εικόνες δημοσιεύτηκαν το 1945, αποδιδόμενες στο μέλος του Sonderkommando David Szmulewski σε μια έκθεση για το Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τον Jan Sehn, έναν Πολωνό δικαστή. Μία από αυτές εκτέθηκε στο Άουσβιτς το 1947, ενώ άλλες δημοσιεύτηκαν το 1958 στη Βαρσοβία σε βιβλίο των Stanisław Wrzos-Glinka, Tadeusz Mazur και Jerzy Tomaszewski, το οποίο εκδόθηκε στα αγγλικά ως 1939-1945: We Have Not Forgotten.

Ο Struk πρόσθεσε ότι ο Władyslaw Pytlik από το κίνημα αντίστασης στο Brzeszcze προσέφερε μαρτυρία για τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου το 1960 και έφερε μαζί του τρεις εκτυπώσεις των περικομμένων φωτογραφιών. Μόλις το 1985, αφού ο Pytlik πέθανε και η σύζυγός του δώρισε τις φωτογραφίες του στο μουσείο, συμπεριλαμβανομένων των μη περικομμένων εκδόσεων, το μουσείο συνειδητοποίησε ότι οι εκτυπώσεις που είχαν δει προηγουμένως είχαν περικοπεί.

πηγή: https://www.jewishvirtuallibrary.org/sonderkommando-photographs-from-auschwitz

About furdenkommunismus (702 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: