τελευταία άρθρα σε τίτλους

Η κομμουνίστρια, μέλος της αντιναζιστικής αντίστασης, Eleonore Wolf

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,727 other subscribers

Η Eleonore Wolf γεννήθηκε στο Sommerhausen (Κάτω Φραγκονία) και μετακόμισε με τους γονείς της στο Höchst am Main σε ηλικία 6 ετών. Οργανώθηκε σε συνδικαλιστική οργάνωση σε ηλικία 16 ετών. Ανήκε επίσης στους Φίλους της Φύσης και στη Σοσιαλιστική Εργατική Νεολαία της Φρανκφούρτης. Το 1923 παντρεύτηκε τον Hans Wolf και το 1925 γέννησε μια κόρη. Το 1929, τη χρονιά της κρίσης, μετανάστευσε στις ΗΠΑ με τον σύζυγό της. Το 1932, ωστόσο, μετακόμισε στη Σοβιετική Ένωση λόγω της ανεργίας του συζύγου της.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Γερμανία της απαγορεύτηκε να εγκαταλείψει ξανά τη χώρα από τη ναζιστική κυβέρνηση το 1933. Εντάχθηκε στο παράνομο KPD και πραγματοποίησε παράνομες αντιφασιστικές δραστηριότητες για το KPD και την Κόκκινη Βοήθεια, παράγοντας φυλλάδια “Κόκκινης Βοήθειας” στη Φρανκφούρτη από το 1933 έως το 1934. Η δραστηριότητά της στην παραγωγή παράνομων φυλλαδίων αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης της Φρανκφούρτης σχετικά με την αντίσταση στην περιοχή Saar στη Γαλλία. Το 1940 συλλαμβάνεται από την Γκεστάπο στο Παρίσι με τη κατηγορία της προδοσίας και καταδικάζεται από το Λαϊκό Δικαστήριο των ναζί σε 12 χρόνια φυλάκιση για προετοιμασία εσχάτης προδοσίας. Περνάει πολλά χρόνια στην απομόνωση και τελικά απελευθερώνεται από τη φυλακή Hamburg-Fuhlsbüttel στις 25 Μάη του 1945. Επιστρέφει στη Φρανκφούρτη του Μάιν, όπου πέρνει τη θέση της αναπληρώτριας επικεφαλής του κέντρου περίθαλψης για τους πολιτικά, φυλετικά και θρησκευτικά διωκόμενους από το ναζιστικό καθεστώς και μέλος της συμβουλευτικής κρατικής επιτροπής για την ευρύτερη περιοχή της Έσσης.

Στη συνέχεια, εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως εθελόντρια στα γραφεία σύνταξης της αντιφασιστικής εφημερίδας “die tat” και της Deutsche Volkszeitung. Μέχρι τη συνταξιοδότησή της, ήταν υπάλληλος της δημοτικής διοίκησης της Φρανκφούρτης. Είχε μακροχρόνια φιλία με την συγγραφέα Άννα Σέγκερς ήταν επίσης μέλος του DKP (Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος) μέχρι το θάνατό της.

Η Eleonore Wolf ήταν μαζί με τη Johanna Kirchner μια από τις συγραφείς του βιβλίου: Η ενότητα του εργατικού κινήματος στο αντιφασιστικό έργο.

πηγή πληροφοριών στα γερμανικά: http://www.maki-mono.de/begriff_eleonore_wolf.html

About furdenkommunismus (792 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Comment on Η κομμουνίστρια, μέλος της αντιναζιστικής αντίστασης, Eleonore Wolf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: