τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ένα σημείωμα για τον Buenaventura Durruti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers

Σαν σήμερα, στις 14 Ιουλίου 1896, γεννήθηκε ο θρυλικός Ισπανός αναρχικός και μαχητής του εμφυλίου πολέμου Buenaventura Durruti. Σε ηλικία 14 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε να εκπαιδεύεται ως μηχανικός σε μια σιδηροδρομική μάντρα. Το 1917 συμμετείχε σε μια απεργία που καταπνίγηκε από τον στρατό, ο οποίος σκότωσε 70 εργάτες, τραυμάτισε πάνω από 500 και φυλάκισε 2000.

Αργότερα εντάχθηκε στο συνδικάτο Confederación Nacional del Trabajo (CNT), πολέμησε κατά της δικτατορίας του Miguel Primo do Rivera και αναγκάστηκε να εξοριστεί, όπου ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική, όπου έκανε ληστείες τραπεζών στη Χιλή και την Αργεντινή για να χρηματοδοτήσει το εργατικό κίνημα.

Αργότερα ο Durruti επέστρεψε στην Ισπανία και με τη δεξιά στρατιωτική εξέγερση του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο, συμμετείχε στις μάχες στη Βαρκελώνη, κατά τις οποίες η απόπειρα πραξικοπήματος συνετρίβη και οι εργάτες της CNT κατέλαβαν την πόλη. Σε μια συνέντευξή του ο Durruti είπε σε έναν δημοσιογράφο ότι η εργατική τάξη “θα κληρονομήσει τη γη. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό. Η αστική τάξη μπορεί να ανατινάξει και να κάψει τον κόσμο της πριν εγκαταλείψει οριστικά τη σκηνή της ιστορίας. Εμείς δεν φοβόμαστε τα ερείπια. Εμείς που οργώσαμε τα λιβάδια και χτίσαμε τις πόλεις μπορούμε να ξαναχτίσουμε, μόνο καλύτερα την επόμενη φορά. Κουβαλάμε έναν νέο κόσμο, εδώ στην καρδιά μας. Αυτός ο κόσμος μεγαλώνει αυτό το λεπτό”.

Ο Durruti ηγήθηκε μιας φάλαγγας 3000 μελών της επαναστατικής πολιτοφυλακής και ταξίδεψε στο μέτωπο της Σαραγόσα για να πολεμήσει τους εθνικιστές. Αυτός και η φάλαγγά του ήρθαν αργότερα στη Μαδρίτη για να υπερασπιστούν την πόλη που δέχθηκε επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε. Η σορός του μεταφέρθηκε πίσω στη Βαρκελώνη, όπου μισό εκατομμύριο εργάτες βγήκαν στους δρόμους για να παραστούν στην κηδεία του.

πηγή: working class history

About furdenkommunismus (702 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: