τελευταία άρθρα σε τίτλους

Στιγμές από την ένοπλη προλεταριακή επανάσταση στην Ισπανία του 36

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers

Στις 19 Ιουλίου 1936, ως απάντηση στο πραξικόπημα της δεξιάς από τον στρατηγό Φρανσίσκο Φράνκο, οι εργάτες σε όλη την Ισπανία πήραν τα όπλα και ξεκίνησαν μια από τις πιο εκτεταμένες κοινωνικές επαναστάσεις στην ιστορία. Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε έφερε την εργατική τάξη αντιμέτωπη με τους Ισπανούς καπιταλιστές, οι οποίοι υποστηρίζονταν από τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία. Στις επαναστατημένες περιοχές, αναρχικοί και σοσιαλιστές εργάτες και αγρότες κατέλαβαν χώρους εργασίας και γη και άρχισαν να τους διαχειρίζονται συλλογικά.

Χιλιάδες άνθρωποι κυρίως της εργατικής τάξης ήρθαν από όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν τους εργάτες της Ισπανίας. Ένας από αυτούς ήταν ο Βρετανός σοσιαλιστής συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ, ο οποίος περιέγραψε τη σκηνή στη Βαρκελώνη: “Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα σε μια πόλη όπου η εργατική τάξη ήταν στη σέλα. Σχεδόν κάθε κτίριο οποιουδήποτε μεγέθους είχε καταληφθεί από τους εργάτες και ήταν ντυμένο με κόκκινες σημαίες ή με την κοκκινόμαυρη σημαία των αναρχικών- κάθε τοίχος ήταν γραμμένος με το σφυροδρέπανο και τα αρχικά των επαναστατικών κομμάτων… Κάθε κατάστημα και καφετέρια είχε μια επιγραφή που έλεγε ότι είχε κολεκτιβοποιηθεί… Οι σερβιτόροι και οι καταστηματάρχες σε κοίταζαν κατάματα και σε αντιμετώπιζαν ως ίσο. Οι δουλικές, ακόμη και οι τελετουργικές μορφές ομιλίας είχαν προσωρινά εξαφανιστεί. Κανείς δεν έλεγε ‘Señor’ ή ‘Don’ ή ακόμα και ‘Usted'”.

Οι δυτικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, εγκατέλειψαν τη δημοκρατία και επέβαλαν αποκλεισμό της Ισπανίας, ο οποίος σταμάτησε τη ροή βοήθειας και όπλων προς τους αντιφασίστες. Εν τω μεταξύ, η Ιταλία και η Γερμανία περιφρόνησαν ανοιχτά την απαγόρευση και ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Texaco προμήθευε τους εθνικιστές με πετρέλαιο και άλλες προμήθειες χωρίς καν να ζητήσει πληρωμή, ενώ σταμάτησε κάθε προμήθεια προς τη δημοκρατία.

πηγή: working class history

About furdenkommunismus (702 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: