τελευταία άρθρα σε τίτλους

Οι απεργοί Γερμανοί λιμενεργάτες δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία και τα δικαστήρια

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers
Image: Christian Charisius https://www.leftvoice.org/striking-german-dockworkers-attacked-by-the-cops-and-courts/

Χιλιάδες εργάτες στα μεγάλα λιμάνια κοντέινερ της Γερμανίας πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία στις 14 και 15 Ιουλίου. Η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές και τα δικαστήρια απαγόρευσαν περαιτέρω απεργίες μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Από το πρωί της Πέμπτης, 14 Ιουλίου, τα λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας της Γερμανίας επλήγησαν από τη μεγαλύτερη απεργία των λιμενεργατών εδώ και 40 χρόνια. Το πρωί της Παρασκευής, χιλιάδες απεργοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική διαδήλωση στην πόλη του Αμβούργου.

Το συνδικάτο ver.di διαπραγματεύεται για την αύξηση των μισθών 12.000 εργαζομένων στα λιμάνια του Hamburg, της Βρέμης, του Bremerhaven, του Brake και του Wilhelmshaven. Το συνδικάτο ζητά προσαρμογή του πληθωρισμού κατά περίπου 7,8%, αύξηση μισθού κατά 1,20 ευρώ ανά ώρα και περαιτέρω συμπληρωματικούς μισθούς για ένα έτος ανάλογα με την κατάταξη εργασίας. Συνολικά, αυτό ισοδυναμεί με αίτημα για αυξήσεις έως και 14 τοις εκατό. Η Κεντρική Ένωση Γερμανικών Λιμενικών Εταιρειών (ZDS) προσφέρει 12 τοις εκατό και σύμβαση διάρκειας μόνο 24 μηνών. Το συνδικάτο απορρίπτει την προσφορά αυτή, η οποία θα ανάγκαζε τους εργάτες να επωμιστούν τον κίνδυνο του πληθωρισμού κατά το δεύτερο έτος της σύμβασης.

Απόφαση-σκάνδαλο: Δικαστήριο απαγορεύει τις απεργίες

Την Πέμπτη, η εταιρεία logistics του λιμανιού του Αμβούργου HHLA και η ανταγωνίστριά της Eurogate με έδρα τη Βρέμη προσέφυγαν στα εργατικά δικαστήρια του Αμβούργου, της Βρέμης, του Όλντενμπουργκ και του Βίλχελμσχαβεν ζητώντας προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα για την απαγόρευση των απεργιών. Τα δικαστήρια αυτά επέτρεψαν μια 48ωρη δράση, αλλά απαγόρευσαν περαιτέρω στάσεις εργασίας στο Αμβούργο και τη Βρέμη μέχρι τις 26 Αυγούστου. Ενώ οι ενάγοντες και η ver.di κατέληξαν επισήμως σε “συμβιβασμό” στο εργατικό δικαστήριο του Αμβούργου, αφού το δικαστήριο αμφισβήτησε τυπικά στοιχεία του απεργιακού ψηφίσματος του συνδικάτου, η απόφαση αυτή αποτελεί, εκ των πραγμάτων, μια νομικά επιβεβλημένη απαγόρευση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών.

“Βγαίνουμε στους δρόμους επειδή το δικαίωμα στην απεργία έχει παραβιαστεί”, δήλωσε ο Deniz Askar, εκπρόσωπος των συνδικαλιστών στην Eurogate του Αμβούργου.

Η δικαστική επίθεση κατά των απεργών είναι μόνο η αρχή. Την Παρασκευή, η αστυνομία εξαπέλυσε βίαιη επίθεση κατά των απεργών στη διαδήλωση, χτυπώντας και ψεκάζοντας με πιπέρι τους λιμενεργάτες. Ένα βίντεο δείχνει οργισμένους εργάτες να απωθούν τους αστυνομικούς με κράνη. Άλλα πλάνα δείχνουν αστυνομικούς να χτυπούν άγρια έναν εργάτη που είναι καθηλωμένος σε ένα αστυνομικό όχημα κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης. Ο ανταποκριτής μας από την Klasse Gegen Klasse δέχτηκε επίσης επίθεση από τους αστυνομικούς.

Τέτοιες εικόνες δεν έχουν εμφανιστεί στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια- οι απεργίες ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές. Είναι ένα σημάδι του πόσο έχει αλλάξει η διάθεση. Η απεργία δεν αφορά μόνο μια μικρή αύξηση του μισθού- αφορά το ποιος θα πληρώσει για την κρίση.

Απεργία με ιστορικές προεκτάσεις

Η απεργία έχει ήδη λάβει ιστορικές διαστάσεις. Μια τέτοια δράση στα λιμάνια σημαίνει ότι κεντρικοί τομείς της γερμανικής και ευρωπαϊκής υλικοτεχνικής υποδομής μπαίνουν στη μάχη για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, εν μέσω μιας εξαιρετικά τεταμένης κατάστασης που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να μεταβιβάσει το κόστος αυτής της κρίσης στους εργαζόμενους και τους φτωχούς. Οι λιμενεργάτες απεργούν ενάντια στη συνεχιζόμενη μείωση των πραγματικών μισθών τους, αμφισβητώντας την πορεία της κυβέρνησης.

Αρκετοί εργάτες που ερωτήθηκαν από την Klasse Gegen Klasse τόνισαν ότι ο αγώνας τους δεν είναι μόνο για να κερδίσουν τα δικά τους μισθολογικά αιτήματα, αλλά και για το σύνολο του γερμανικού λαού. Όπως το έθεσε ένας από τους εργάτες, ο Angelo, “είμαστε εδώ επειδή έχουμε κουραστεί από το γεγονός ότι οι αρχές συνεχίζουν να γεμίζουν τόσο πολύ τις τσέπες τους, ενώ υπάρχουν όλο και λιγότερες θέσεις εργασίας για τους συναδέλφους μας και τα χρήματα που έχουμε συρρικνώνονται συνεχώς. Πρέπει να αγοράσουμε βενζίνη, ψωμί και βούτυρο. Υποστηρίζουμε ότι τα χρήματα πρέπει να διανέμονται λογικά”.

Το συνδικάτο ver.di έχει επίσης ξεκινήσει μια μαζική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ζητήματος των εξαγωγών όπλων. Η λιμενεργάτης Jana K. δήλωσε στην Klasse Gegen Klasse: “Γνωρίζουμε ότι γίνονται εξαγωγές όπλων στις αποβάθρες, αλλά δεν μπορούμε να το επαληθεύσουμε. Οι λιμενεργάτες στη Γένοβα [Ιταλία] ανέλαβαν το ίδιο θέμα και κατάφεραν να σταματήσουν τις εξαγωγές. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο δικός μας στόχος”.

Η σημερινή απεργία στο λιμάνι καθιστά σαφές ότι η δυναμική της ταξικής πάλης στη Γερμανία αυξάνεται. Τα αιτήματα αυτής της απεργίας υπερβαίνουν λίγο την “κοινωνική εταιρική σχέση” που η συνδικαλιστική γραφειοκρατία προσπαθεί πάντα να μεσολαβήσει μεταξύ των εργαζομένων και των αφεντικών. Οι εργαζόμενοι δεν αρκούνται στο να μετριάσουν “υπεύθυνα” τα αιτήματά τους για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εταιρειών.

Με επίκεντρο την εφοδιαστική, η απεργία αυτή αμφισβητεί ενεργά τον πόλεμο και τη λογική της προσέγγισης της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην κρίση, στέλνοντας μήνυμα και σε άλλους τομείς. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μεταλλουργούς και τους ηλεκτρολόγους αρχίζουν αυτό το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση ζητά αυτοσυγκράτηση και έχει ήδη καλέσει τα συνδικάτα και τις ενώσεις επιχειρήσεων σε στρογγυλό τραπέζι. Αλλά το αίτημα του IG Metall – του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ευρώπης – για αύξηση των μισθών κατά 8% υπόσχεται σίγουρα έναν δυναμικό γύρο απεργιών.

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στα γερμανικά στις 15 Ιουλίου στο Klasse Gegen Klasse.

Μετάφραση από τα αγγλικά: https://www.leftvoice.org/striking-german-dockworkers-attacked-by-the-cops-and-courts/

About furdenkommunismus (702 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: