τελευταία άρθρα σε τίτλους

Σεπτέμβρης 1945: Όταν οι ΗΠΑ έφεραν στη χώρα ναζιστές επιστήμονες

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

3 Σεπτεμβρίου 1945: Λίγο μετά την ήττα του ναζισμού και την συνθηκολόγηση των εθνικοσοσιαλιστών στο Βερολίνο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν ενέκρινε επίσημα και επέκτεινε την Επιχείρηση Paperclip, ένα μυστικό σχέδιο για την προσαγωγή ναζιστών επιστημόνων στις ΗΠΑ.

Αρχικά ονομαζόταν Επιχείρηση Overcast και οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να αξιοποιήσουν τη γερμανική τεχνολογία και τις γνώσεις στους στα πυρηνικά προκειμένου να επιτεθούν μελλοντικά στη Σοβιετική Ένωση. Τελικά, 1.600 Ναζί τεχνικοί μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, όπου απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τη δίωξη για εγκλήματα πολέμου. Αντ’ αυτού, τους δόθηκαν δουλειές για την ανάπτυξη χημικών και βιολογικών όπλων, για πειράματα με τον “έλεγχο του νου” στο διαβόητο σχέδιο MKUltra και για το διαστημικό πρόγραμμα.

Ο Βέρνερ φον Μπράουν έγινε ανώτερος διευθυντής στο διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο αργότερα απορροφήθηκε από τη NASA. Ήταν ένας μόνο από τους αξιωματούχους που ήταν στενά αναμεμειγμένος στο Ολοκαύτωμα, καθώς επέλεξε σκλαβωμένους εργάτες από στρατόπεδα συγκέντρωσης για να τους δουλέψουν μέχρι θανάτου στην κατασκευή πυραύλων. Ο επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος των Ναζί Βάλτερ Σράιμπερ συμμετείχε σε πειράματα σε ανθρώπους σε κρατούμενους στρατοπέδων συγκέντρωσης, μεταξύ άλλων επιβλέποντας πειράματα όπου τα θύματα έκαναν ενέσεις τύφου, οι άνδρες αποστειρώνονταν, οι κρατούμενοι βυθίζονταν σε παγωμένο νερό και κλειδώνονταν σε θαλάμους χαμηλής πίεσης, καταστρέφοντας τους πνεύμονές τους. Ο Σράιμπερ αποκαλύφθηκε αργότερα από την Boston Globe, οπότε ο αμερικανικός στρατός τον μετέφερε αεροπορικώς σε ασφαλές μέρος της Αργεντινής, όπου βρήκε καταφύγιο από την κυβέρνηση του Χουάν Περόν, η οποία φιλοξενούσε πολλούς άλλους ναζιστές εγκληματίες πολέμου.

Ένας άλλος ναζιστής γιατρός, ο Hubertus Strughold, φέρεται επίσης να γνώριζε τα ίδια πειράματα, και είχε καταχωρηθεί ως “καταζητούμενος” για εγκλήματα πολέμου από τον αμερικανικό στρατό. Αντί όμως να δικαστεί, προσελήφθη από την Πολεμική Αεροπορία, χαρακτηρίστηκε ως “ο πατέρας της αεροδιαστημικής ιατρικής”, πήρε το όνομά του μια βιβλιοθήκη στην αεροπορική βάση Brooks, η οποία τελικά μετονομάστηκε μόνο το 1995, και τιμήθηκε με ένα πορτρέτο σε μια τοιχογραφία “ιατρικών ηρώων” στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

πηγή πληροφοριών: working class history

Εικόνα: Ο Δρ: Γερμανοί επιστήμονες στις ΗΠΑ

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: