τελευταία άρθρα σε τίτλους

Endnotes: Απoσπάσματα από ένα μικρό κείμενο σε σχέση με την κατάσταση στην Σρι Λάνκα μετά την πρόσφατη εξέγερση

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,670 other followers

μετάφραση: E.J

Απoσπάσματα από ένα μικρό κείμενο σε σχέση με την κατάσταση στην Σρι Λάνκα μετά την πρόσφατη εξέγερση:

ΜΑΚΡΥΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΗΣΙ: ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΟΜΠΟ

του S. Prasad

Η σκιά του χάους δεν υπήρξε ποτέ, δεν θα υπάρξει ποτέ, πουθενά.

-Blanqui

Η Σρι Λάνκα είναι μια χώρα είκοσι δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, ένας πληθυσμός περίπου ίσος με τον πληθυσμό της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης. Από αυτούς, πέντε εκατομμύρια ζουν στο Κολόμπο και γύρω από αυτό, την πρωτεύουσα του νησιώτικου έθνους. Το Κολόμπο είναι μια εκτεταμένη πόλη-λιμάνι, γεμάτη κοράκια, που απλώνεται κατά μήκος μιας παραλίας. Είναι μια πόλη των αντιθέσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αισθητές στην αρχιτεκτονική της. Παλιά βρετανικά και ολλανδικά αποικιακά κτίρια στέκονται αμήχανα δίπλα σε πύργους από γυαλί και ατσάλι, πολλοί από τους οποίους είναι ημιτελείς. Αυτοί (οι πύργοι) προέκυψαν μέσα από μία πρόσφατη οικοδομική έκρηξη, με ένα ιδιαίτερο είδος αποικιοκρατίας, δηλαδή το όργιο κατασκευών που ακολούθησε το όργιο βίας που σηματοδότησε το τέλος του εμφυλίου πολέμου της χώρας που διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Σήμερα, το Κολόμπο είναι μια πόλη σε αναμονή. Είναι μια πόλη όπου οι άνθρωποι κοιμούνται στα αυτοκίνητα για να εξοικονομήσουν χρήματα από τα καύσιμα που διαφορετικά θα χρησιμοποιούσαν για να γυρίσουν στο σπίτι τους μετά τη δουλειά. Είναι μια πόλη όπου οι άνθρωποι περιμένουν, μέσα σε τρίκυκλα φτηνά ταξί, λεωφορεία, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, σε ουρές για καύσιμα που επαρκούν για κάποια οικοδομικά τετράγωνα και μερικές φορές για κάποιες μέρες. Είναι μια πόλη που αναμένει στις ουρές των παντοπωλείων, οι οποίες ξεχειλίζουν από την πόρτα και καταλήγουν στο δρόμο- που αναμένει στις γωνίες για λεωφορεία ή τρίκυκλα ταξί που μπορεί να μην έτρθουν ποτέ- που περιμένει σε υπερπλήρεις σιδηροδρομικούς σταθμούς για να κρεμαστεί από τις πόρτες των ασφυκτικά γεμάτων τρένων- που περιμένει να μάθει νέα για τα φορτηγά πλοία που μεταφέρουν κοντέινερ με καύσιμα που «φτάνουν από μέρα σε μέρα». Οι άνθρωποι περιμένουν φαινομενικά παντού, εκτός από την κυκλοφορία. Με την έλλειψη καυσίμων να απομακρύνει τα περισσότερα οχήματα από τους δρόμους, το Κολόμπο μπορεί να έχει τους λιγότερο μποτιλιαρισμένους δρόμους από οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα της Ασίας.

Επαναστάτ(ρι)ες και ακτιβιστ(ρι)ές περιμένουν στις φυλακές ή κρύβονται σε ασφαλή σπίτια. Οι καταληψίες στο Galle Face Greene, στον εκτεταμένο καταυλισμό διαμαρτυρίας κατά μήκος της παραλίας στην καρδιά του Κολόμπο, περιμένουν την αστυνομία να τους διώξει ή την επανεμφάνιση ενός μαζικού κινήματος, ανάλογα με το τι θα συμβεί πρώτα. Οι μεσαίες τάξεις αναμένουν διαβατήρια και ευκαιρίες για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όλη η χώρα περιμένει νέα για διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ινδία, την Κίνα, οποιονδήποτε μπορεί να προσφέρει κάποια οικονομική ανακούφιση. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το Κολόμπο περιμένει με κομμένη την ανάσα να δει αν ο νέος πρόεδρος, ο Ranil Wickremesinghe, θα μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση και να βρει κάποια διέξοδο από την παρούσα κρίση, προτού παρασυρθεί και αυτός από ένα κύμα διαμαρτυριών με τον ίδιο τρόπο όπως ο προκάτοχός του.

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, το κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικό. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, το Κολόμπο ήταν μια πόλη που είχε κυριευτεί από επαναστατικό ενθουσιασμό. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, δύο εκατομμύρια κατά ορισμένες εκτιμήσεις, από όλη τη χώρα είχαν κατακλύσει την πρωτεύουσα. Αυτό ήταν το αποκορύφωμα μιας πολύμηνης εξέγερσης, η οποία συνήθως αναφέρεται με τη σινγκαλική λέξη για τον αγώνα, Aragalaya, που προκλήθηκε από τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα από την ανεξαρτησία της το 1948.

Οι πυρκαγιές της Σρι Λάνκα ήδη παρασύρονται από τους ανέμους και μεταφέρονται αλλού. Οι ταραχές για την αύξηση του κόστους ζωής στη Σιέρα Λεόνε είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων διαδηλωτών και σχεδόν δώδεκα αστυνομικών. Εξέγερση έχει ξεσπάσει επίσης στον Παναμά, τον Ισημερινό και τη Βοσνία. Το ΔΝΤ ανησυχεί για αναταραχές παρόμοιες με αυτές της Σρι Λάνκα που εξαπλώνονται στο Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ.

Χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν παρόμοιες οικονομικές κρίσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία, τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτές οι συνθήκες θα συνεχίσουν να προκαλούν αναταραχές τα επόμενα χρόνια. Οι ταραχές θα μεταπηδήσουν από χώρα σε χώρα, εξαπλώνοντας σαν πυρκαγιά. Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο. Το αν θα δούμε το άλμα από τις ταραχές στην εξέγερση και την επανάσταση είναι ασαφές. Αλλά η εμπειρία της Aragalaya στη Σρι Λάνκα φαίνεται να το υποδηλώνει.

Εδώ ολόκληρο το κείμενο στα αγγλικά: https://endnotes.org.uk/posts/out-on-an-island

About furdenkommunismus (749 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: