τελευταία άρθρα σε τίτλους

Paula Thiede (1870 – 1919): Μια μεγάλη φυσιογνωμία του εργατικού κινήματος στο Βερολίνο

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,845 other subscribers

Η Paula Thiede, ή Pauline Berlin όπως την αποκαλούσαν γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1870 και πέθανε στις 3 Μαρτίου 1919. Ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες στην ηγεσία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της εποχής της.

Γεννημένη στο Βερολίνο ως Paula Auguste, άρχισε να εργάζεται σε ένα τυπογραφείο όταν ήταν 14 ετών, εκτέθηκε σε πολύ τοξικά υλικά κάτι που επηρέασε την υγεία της. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά, αλλά ο σύζυγός της πέθανε λίγο πριν γεννηθεί το δεύτερο παιδί της. Ανίκανη να εργαστεί και χωρίς άλλο εισόδημα, μετακόμισε προσωρινά και έζησε σε σπίτι που δεν είχε αποπερατωθεί, με αποτέλεσμα οι υγρές συνθήκες να οδηγήσουν στο θάνατο του μωρού της.

Η Thiede ήταν ιδρυτής της Ένωσης Εργαζομένων σε βιβλιογραφικά και τυπογραφικά πιεστήρια το 1890. Σύντομα πήρε μέρος στη μεγάλη απεργία των τυπογράφων βιβλίων για μέγιστη εργάσιμη ημέρα εννέα το 1910 Πέθανε από σοβαρή ασθένεια πριν από 102 χρόνια, σε ηλικία 49 ετών ωρών. Η απεργία ηττήθηκε και το σωματείο της κατέρρευσε. Μετά από αυτό το γεγονός, η Thiede προσχώρησε σε ένα σωματείο γυναικών βοηθών τυπογράφων στο Βερολίνο και έγινε πρόεδρός του το 1894. Το 1896, συμμετείχε σε απεργία υπό την ηγεσία της Ένωσης Γερμανών Βιβλιοεκτυπωτών και εξασφάλισε εννιάωρη ημερήσια εργασία.

Το 1898, η Thiede συγχώνευσε το σωματείο της με ένα ανδρικό σωματείο, για να σχηματίσει την Ένωση Βοηθητικών Εργατών Εκτύπωσης Βιβλίων της Γερμανίας. Έγινε πρόεδρος του συνδικάτου και εκδότρια της εφημερίδας του, Solidarität. Υπό την ηγεσία της, το συνδικάτο διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας το 1906, πάλευε συνεχώς για τα οικονομικά ζητήματα του κλάδου. Ενώ ορισμένοι από τους άνδρες του συνδικάτου αρχικά αντιδρούσαν στο να ηγείται μια γυναίκα, οι επιτυχίες της σύντομα την οδήγησαν στην αποδοχή.

Η Thiede συμμετείχε στις Διεθνείς Σοσιαλιστικές Γυναικείες Συνδιασκέψεις στη Στουτγάρδη το 1907 και στην Κοπεγχάγη το 1910. Στο τελευταίο συνέδριο, συνεργάστηκε με την Clara Zetkin για να προτείνει με επιτυχία τη δημιουργία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.

Η Thiede αρρώστησε σοβαρά το 1917 και πέθανε το 1919 σε ηλικία 49 ετών. Θάφτηκε στο κεντρικό νεκροταφείο του Βερολίνου Friedrichsfelde. Λίγο πριν από το θάνατό της, κατάφερε να ψηφίσει στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 1919, την πρώτη φορά που οι γυναίκες είχαν δικαίωμα ψήφου στη χώρα. Μαζί με την Clara Zetkin, είχε υπερασπιστεί με σθένος το δικαίωμα ψήφου των γυναικών

πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Paula_Thiede

 

About furdenkommunismus (864 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: