τελευταία άρθρα σε τίτλους

Για την κατάσταση στο Ιράν

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,670 other followers

Οι συγκρούσεις μεταξύ των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών που είναι εξοργισμένοι για τον θάνατο μιας 22χρονης γυναίκας υπό αστυνομική κράτηση έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων από τότε που ξέσπασε η νέα εξέγερση στο Ιράν το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον απολογισμό της Πέμπτης από το Associated Press.

Οι εκτεταμένες διακοπές του Instagram και του WhatsApp, τα οποία χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές για να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των δυνάμεων καταστολής των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση, συνεχίστηκαν την Πέμπτη. Οι αρχές φάνηκε επίσης να διακόπτουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς τον έξω κόσμο, μια τακτική που ακτιβιστές για τα δικαιώματα λένε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί συχνά σε περιόδους αναταραχών.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν ξεκίνησαν ως ένα συναισθηματικό ξέσπασμα για τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας νεαρής γυναίκας που κρατήθηκε από την «αστυνομία ηθικής» της χώρας επειδή φέρεται να παραβίασε τον αυστηρά επιβαλλόμενο κώδικα ενδυμασίας. Ο θάνατός της προκάλεσε την έντονη καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. Η αστυνομία λέει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή και ότι δεν την κακομεταχειρίστηκε, αλλά η οικογένειά της αμφισβήτησε την εκδοχή αυτή.

Οι διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε ανοιχτή αμφισβήτηση της κυβέρνησης, με τις γυναίκες να βγάζουν στους δρόμους τις κρατικά επιβαλλόμενες μαντίλες τους και τους Ιρανούς να βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και να ζητούν την πτώση της ίδιας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

“Θάνατος στον δικτάτορα!” ήταν μια κοινή κραυγή στις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλώσεις συγκλόνισαν επίσης πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Τεχεράνη και σε απομακρυσμένες δυτικές πόλεις όπως η Κερμανσάχ. Αν και ευρέως διαδεδομένες, οι αναταραχές φαίνεται να διαφέρουν από προηγούμενους γύρους πανεθνικών διαδηλώσεων που προκλήθηκαν κυρίως για οικονομικά ζητήματα, καθώς η οικονομία του Ιράν παραπαίει κάτω από τις βαριές κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι ταραχές που ξέσπασαν το 2019 για την απότομη αύξηση της τιμής της βενζίνης από την κυβέρνηση κινητοποίησαν μάζες της εργατικής τάξης σε μικρές πόλεις. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πιο θανατηφόρα βία που άσκησε το καθεστώς από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν αυτή την εβδομάδα διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 13 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τεχεράνης, καθώς οι διαδηλωτές εκτονώνουν την οργή τους για την κοινωνική καταστολή. Βίντεο στο διαδίκτυο δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας να ρίχνουν δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Η Διεθνής Αμνηστία με έδρα το Λονδίνο ανέφερε ότι οι αστυνομικοί έριξαν σκάγια και χτύπησαν τους διαδηλωτές με γκλομπ.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις, σύμφωνα με καταμέτρηση του Πρακτορείου Ειδήσεων που βασίζεται σε δηλώσεις των κρατικών και ημιεπίσημων μέσων ενημέρωσης του Ιράν. Οι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει ανώνυμες ξένες χώρες, οι οποίες, όπως ισχυρίζονται, προσπαθούν να υποδαυλίσουν τις ταραχές.

Στην επαρχία καταγωγής της Mahsa Amini, στο βορειοδυτικό Κουρδιστάν, ο επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας δήλωσε ότι τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πραγματικά πυρά. Στην Κερμανσάχ, ο εισαγγελέας δήλωσε ότι δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από ομάδες της αντιπολίτευσης, επιμένοντας ότι οι σφαίρες δεν ρίχτηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, τρεις άνδρες που συνδέονται με την Basij, μια εθελοντική δύναμη που υπάγεται στην παραστρατιωτική Φρουρά της Επανάστασης, σκοτώθηκαν επίσης σε συγκρούσεις στις πόλεις Σιράζ, Ταμπρίζ και Μασχάντ, ανέφεραν ημιεπίσημα μέσα ενημέρωσης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών και από τις δύο πλευρές σε εννέα.

Καθώς οι διαδηλώσεις εξαπλώνονταν, οι αρχές έκλεισαν το διαδίκτυο σε τμήματα της χώρας, σύμφωνα με την NetBlocks, μια ομάδα με έδρα το Λονδίνο που παρακολουθεί την πρόσβαση στο διαδίκτυο, περιγράφοντας τους περιορισμούς ως τους πιο αυστηρούς από τις μαζικές διαδηλώσεις του Νοεμβρίου του 2019.

Το Ιράν αντιμετωπίζει κύματα διαδηλώσεων τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης που επιδεινώνεται από τις δυτικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι Ιρανοί κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση για διαφθορά και κακοδιαχείριση, καθώς οι τιμές των βασικών αγαθών εκτοξεύονται, το νόμισμα συρρικνώνεται σε αξία και η ανεργία παραμένει υψηλή.

πηγή: mainstream media

About furdenkommunismus (749 Articles)
για τον κομμουνισμό

2 Comments on Για την κατάσταση στο Ιράν

  1. Φίλιππας Κυρίτσης // September 28, 2022 at 10:23 pm // Reply

    Δυστυχώς η πλειοψηφία της αριστεράς στην Ευρώπη έχει ταχθεί υπέρ της μαντήλας (Hijab) χαρακτηρίζοντας ισλαμόφοβους, όσους καταδίκαζαν την επιβολή της στα παιδιά από τους γονείς τους. Ακόμα και στο χώρο των αντιεξουσιαστών της Ελλάδος πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, υπερασπίζονται την μαντήλα σαν έκφραση του δικαιώματος των γυναικών στον αυτοπροσδιορισμό!

    Liked by 1 person

  2. furdenkommunismus // September 30, 2022 at 8:56 am // Reply

    Και δεν είναι μόνο αυτό. Δυστυχώς και μέσα στους Ιρανούς διαδηλωτές φωλιάζει ο αντισημιτισμός. Θα γράψουμε για αυτό τις επόμενες μέρες

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: