τελευταία άρθρα σε τίτλους

Fyodor Burriy: Ένας Ρώσος κρατούμενος που εργαζόταν ως σκλάβος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης St Ouen

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1942 ο Fyodor Burriy, ένας Ρώσος κρατούμενος που εργαζόταν ως σκλάβος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης St Ouen στο κατεχόμενο από τους Ναζί Τζέρσεϊ, στα βρετανικά νησιά της Μάγχης, δραπέτευσε. Στη συνέχεια τον πήρε και τον φιλοξένησε ένας τοπικός αγρότης, ο René Le Mottée.

Ενώ οι αρχές του Τζέρσεϊ συνεργάστηκαν με τους Ναζί, ένας μικρός αριθμός κατοίκων προσπάθησε να αντισταθεί. Μια από τις κύριες δραστηριότητες της αντίστασης ήταν η παροχή καταφυγίου σε δραπέτες στρατοπέδων συγκέντρωσης. Μεγάλο μέρος της αντίστασης συντονιζόταν μέσω ενός άτυπου δικτύου στο οποίο συμμετείχαν το Κομμουνιστικό Κόμμα του Τζέρσεϊ και Ισπανοί μαχητές του εμφυλίου πολέμου που ήταν σκλάβοι στα στρατόπεδα. Οι Ισπανοί είχαν διοριστεί ως νοσοκόμοι, και έτσι είχαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν ασυνόδευτοι μεταξύ των στρατοπέδων, και έτσι βοήθησαν να συνδεθούν οι δραπέτες κρατούμενοι με κομμουνιστές και άλλους ακτιβιστές της αντίστασης που ήταν πρόθυμοι να τους κρύψουν και να τους ταΐσουν.

Τον Burriy φρόντισε αργότερα η Louisa Gould (φωτογραφία), μια χήρα καταστηματάρχης. Όμως η Gould πληροφορήθηκε, και ενώ ο Ρώσος κατάφερε να δραπετεύσει και να κρυφτεί αλλού μέχρι το τέλος του πολέμου, η Gould συνελήφθη, απελάθηκε και αερίστηκε στο Ravensbrück.

Πιθανώς περίπου 30 ανατολικοευρωπαίοι κρατούμενοι κατάφεραν να δραπετεύσουν και να αναζητήσουν καταφύγιο σε κατοίκους της περιοχής μέχρι το τέλος του πολέμου.

πηγή: working class history

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: