τελευταία άρθρα σε τίτλους

Οκτώβρης 1968 στο Μεξικό: Η σφαγή της Plaza de las Tres Culturas

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,670 other followers

Στις 2 Οκτωβρίου 1968, πραγματοποιήθηκε η σφαγή του Τλατελόλκο στην Πόλη του Μεξικού, όταν η αστυνομία δολοφόνησε εκατοντάδες φοιτητές που διαδήλωναν ειρηνικά, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη.

Εκείνη την εποχή, πολλοί εργάτες και φτωχοί αγρότες αγωνίζονταν για καλύτερες συνθήκες και η κυβέρνηση απάντησε με βίαιη καταστολή κατά τη διάρκεια αυτού που είναι γνωστό ως “βρώμικος πόλεμος”. Ο κόσμος ήταν θυμωμένος με το τεράστιο κόστος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και με την αστυνομική καταστολή.

Και έτσι, στις 2 Οκτωβρίου περίπου 10.000 μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν σε διαμαρτυρία στην Plaza de las Tres Culturas στην Πόλη του Μεξικού, φωνάζοντας: “Δεν θέλουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλουμε επανάσταση!”

Λίγο μετά τις 6 μ.μ., 5.000 στρατιώτες περικύκλωσαν την πλατεία και άρχισαν να πυροβολούν το πλήθος και τα κοντινά κτίρια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, στρατιώτες και αστυνομικοί οργίασαν, συνέλαβαν ανθρώπους, χτύπησαν και σκότωσαν διαδηλωτές, παρευρισκόμενους και κατοίκους της περιοχής. Οι αρχές και τα μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι οι στρατιώτες αμύνονταν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, αλλά πολύ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που άρχισαν να πυροβολούν ήταν μέλη της Προεδρικής Φρουράς.

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) βρισκόταν σε στενή επαφή με τις μεξικανικές αρχές, καθώς ανησυχούσε για τις διαδηλώσεις κατά των Ολυμπιακών Αγώνων, και ο αμερικανικός στρατός τους παρείχε εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά. Έξι ημέρες πριν από τη σφαγή, η ομοσπονδιακή ασφάλεια του Μεξικού δήλωσε στη CIA ότι “η κατάσταση θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο πολύ σύντομα”.

πηγή: working class history

About furdenkommunismus (749 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: