τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Χρονικά Αντισημιτισμού #95» Το χρονικό των βεβηλώσεων του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Καβάλα και ο θεσμικός αντισημιτισμός

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Σε αυτή τη δημοσίευση των «Χρονικών Αντισημιτισμού» θα γυρίσουμε 7 χρόνια πίσω, τον Ιούνιο του 2015, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σκοπός μας είναι να καταγράψουμε δηλώσεις στελεχών της τότε κυβέρνησης, τους βανδαλισμούς του μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας, καθώς και ένα αντισημιτικό σύνθημα που γράφτηκε στον τοίχο του Εβραϊκού Νεκροταφείου της πόλης λίγο μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Λίγο μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη πόλη της Καβάλας, άγνωστοι έγραψαν το σύνθημα που βλέπετε στη φωτογραφία: «Εβραίοι φονιάδες των λαών» . Την φωτογραφία είχε τραβήξει λίγο μετά την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων, ο τότε πρόεδρος της Ισραηλίτικης κοινότητας Αθηνών.

Το μνημείο για τους 1484 Έλληνες Εβραίους, πολίτες της Καβάλας, αποκαλύφθηκε στις 7 Ιουνίου 2015, μετά από περιπετειώδεις διαδικασίες. Μαζί όμως με το μνημείο, αποκαλύφθηκε και μια ολόκληρη ιδεολογία: Η ιδεολογία του «Εβραίοι φονιάδες των λαών» που ήταν με εμφανή μαύρα γράμματα στο τοίχο του νεκροταφείου λίγο πριν τη κεντρική πύλη του εβραϊκού τομέα και στο κέντρο της πόλης στην οδό Ερυθρού Σταυρού, στο κτίριο της Alpha Bank. Η ιδεολογία του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη ο οποίος δήλωσε «εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου των ΑΝΕΛ».

Τι αποκάλυψε ο τότε υπουργός των ΑΝΕΛ στον χαιρετισμό που απηύθυνε, εκεί μπροστά στο μνημείο, παρουσία ομήρων του Ολοκαυτώματος, ηγετών του ελληνικού Εβραϊσμού και δεκάδων Εβραίων από όλες τις Κοινότητες της χώρας;

Ότι «Ο Ελληνικός λαός στέκεται ευλαβικά στο ολοκαύτωμα των Εβραίων που εξολοθρεύτηκαν στα κρεματόρια του Άουσβιτς, του Νταχάου, της Τρεμπλίνκα κ.λ.π. Γιατί από τη θηριωδία της ναζιστικής Γερμανίας σε αναλογία πληθυσμού θυμάτων κατέχει της 1η θέση με ποσοστό 13,6% επί του πληθυσμού της, με 2η τη Ρωσία με ποσοστό πληθυσμού 10% και 3η την Πολωνία με ποσοστό 8%. Επί πλέον: καταληστεύτηκε ο εθνικός μας πλούτος – υπεξαιρέθηκαν πολιτιστικοί θησαυροί – καταστράφηκαν ολοσχερώς υποδομές, χώρια το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, που πήρε η ναζιστική Γερμανία και δεν το επέστρεψε ποτέ».

Αυτούς τους αριθμούς θυμήθηκε τότε ο κ. Σγουρίδης, λησμονώντας να αναφέρει ότι το 90% του Εβραϊκού πληθυσμού της χώρας εξολοθρεύτηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης απ΄τους ναζί αλλά και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Και δεν σταμάτησε εκεί αλλά συνέχισε απτόητος και στην σχετικοποίηση – ευτελισμό του Ολοκαυτώματος. Και όλα αυτά σε μια εκδήλωση παρουσία συγγενών των θυμάτων. Έβαλε και τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, στις βαρβαρότητες μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, λέγοντας:

«Δυστυχώς με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν σταμάτησαν οι βαρβαρότητες. Συνεχίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και συνεχίζονται στις μέρες μας μέσα από διεθνείς σκοπιμότητες. Η συνέχιση της εξόντωσης των Ασσυρίων από του Τζιχαντιστές, Η εισβολή κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το κουρδικό ζήτημα, ο αποκλεισμός της Γάζας, ο γενοκτόνος διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, η Ουκρανική κρίση και ουκ έστιν αριθμός».

Και ας μην έφτανε αυτό ήρθε και η πρώτη βεβήλωση του μνημείου, την Κυριακή 20 Ιουνίου 2015, δηλαδή λίγες μέρες μετά τα αποκαλυπτήρια. Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος, πετώντας πάνω του γαλάζια μπογιά (όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία).

Δύο χρόνια αργότερα το μνημείο έγινε ακόμα μια φορά στόχος των αντισημιτών, στα τέλη του Μάρτη 2017. Σε αντίθεση​, όμως, με την πρώτη βεβήλωση -με μπογιά- οι δράστες αυτή τη φορά προκάλεσαν σοβαρότατες φθορές στο μνημείο. ‘Άγνωστοι κατέστρεψαν με σφυρί την μπροστινή όψη του μνημείου.

πηγές που χρησιμοποιήσαμε

Οι «αντισημίτες τιμούν τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Άρθρο για την πρώτη βεβήλωση

Παλιότερο άρθρο του Shades για τη δεύτερη βεβήλωση

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: