Τέχνη από το Ολοκαύτωμα #03: Felix Nussbaum “Ο πρόσφυγας”, Βρυξέλλες (1939)
Σε αυτόν τον πίνακα, ο Felix Nussbaum μετέφερε την υπαρξιακή εμπειρία του Γερμανοεβραίου, που στερήθηκε την υπηκοότητά του και αναζητούσε καταφύγιο σε έναν αποξενωμένο και εχθρικό κόσμο. Ο πρόσφυγας κρατά το κεφάλι του στα χέρια του, σε μια χειρονομία απελπισίας. Κοντά του βρίσκονται ο σάκος και το ραβδί του, υποδηλώνοντας την περιπλάνησή του σε έναν απειλητικό κόσμο, ο οποίος αναπαρίσταται από τη μεγάλη, σκοτεινή υδρόγειο σφαίρα που ρίχνει μια ζοφερή σκιά.
Το μέγεθος του πρόσφυγα σε σύγκριση με το μακρόστενο τραπέζι τονίζει την αδυναμία του. Οι εκτεθειμένοι τοίχοι μοιάζουν με κελί φυλακής, όμως η πύλη εδώ είναι ανοιχτή. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αλλαγή διαφυγής, γιατί έξω επικρατεί ερημιά: τα άφυλλα δέντρα και τα μαύρα πουλιά – επαναλαμβανόμενα σύμβολα στα έργα του Nussbaum – προαναγγέλλουν θάνατο και απώλεια.
Ο καλλιτέχνης έστειλε τον πίνακα στον πατέρα του, ο οποίος τον έκρυψε, μαζί με άλλους πίνακες, στο Άμστερνταμ. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του στο Άουσβιτς το 1944, ο πίνακας μεταφέρθηκε σε ιδιωτικά χέρια και τελικά πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Άμστερνταμ.
oil on canvas 59.7 x 74.7 com
πηγή: Kunst aus dem Holocaust / Stiftung für kunst und kultur e.V Bonn
Reblogged this on για τη φωτογραφία, την κριτική, τα μικρά και τα μεγάλα.
LikeLike