Μνήμες από την κομμουνιστική, εργατική εξέγερση των ναυτών του Κιέλου

3 Νοεμβρίου 1918: Στη γερμανική πόλη-λιμάνι του Κιέλου, ναυτικοί και εργάτες εξέλεξαν το πρώτο Συμβούλιο Στρατιωτών στη Γερμανία. Προηγουμένως, το πρωί, εκατοντάδες ένοπλοι ναύτες του γερμανικού ναυτικού είχαν συγκεντρωθεί στο σπίτι των τοπικών συνδικάτων. Λίγες ημέρες νωρίτερα, περίπου 1.000 ναύτες είχαν φυλακιστεί για ανταρσία, αφού αρνήθηκαν να πάνε στη μάχη εναντίον του βρετανικού ναυτικού. Φοβούμενοι μια ευρεία εξέγερση, οι ναύαρχοι είχαν ανακαλέσει την επίθεση.
Αφού ο Karl Artelt, ένας ναύτης και μηχανοδηγός από το Μαγδεμβούργο, και ο ναύτης Lothar Popp από τη Βαυαρία κάλεσαν τους ναύτες να απελευθερώσουν τους συντρόφους τους, οι άντρες βάδισαν πρώτα σε τοπικά εργοστάσια για να ζητήσουν από τους εργάτες να συμμετάσχουν, και οι εργάτες άρχισαν να απεργούν. Όταν 6.000 ναύτες και εργάτες ήταν έτοιμοι να πλησιάσουν τη φυλακή στη Landstraße κοντά στο Cafe Kaiser, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια γραμμή στρατιωτών, με τουφέκια στα χέρια. Ο υπολοχαγός τους, ονόματι Steinhäuser, έδωσε εντολή να πυροβολήσουν. Εννέα διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους. Ένας ναύτης ανταπέδωσε τα πυρά, σκοτώνοντας τον υπολοχαγό. Λίγα λεπτά αργότερα ο τοπικός ναύαρχος, αβέβαιος για την πίστη των δικών του στρατευμάτων, άνοιξε τις πύλες της φυλακής και οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν.
Το βράδυ, οι ναύτες και οι εργάτες κήρυξαν την εργατική δημοκρατία στο Κίελο, στη Γερμανία, εκλέγοντας το Συμβούλιο των 16Στρατιωτών με πρόεδρο τον Karl Artelt. Ως πρώτη τους ενέργεια, το Συμβούλιο υπέβαλε αιτήματα στον τοπικό στρατιωτικό διοικητή Μπάρτελς: Παραίτηση του Κάιζερ, ελεύθερες εκλογές και δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Κατάπληκτος ο Μπάρτελς απάντησε: “Μα κύριοι, αυτό είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα”. Στη συνέχεια, δεκάδες αντιπροσωπείες ναυτικών ξεκίνησαν μέσα στη νύχτα με το τρένο για να μεταφέρουν την εξέγερση στη χώρα. Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, η κόκκινη σημαία κυμάτιζε πάνω από τα πλοία στο λιμάνι του Κιέλου, ενώ η ανταρσία εξαπλωνόταν και η γερμανική επανάσταση αποκτούσε δυναμική.
πηγή: working class history
Leave a Reply