τελευταία άρθρα σε τίτλους

Σχόλιο για μια «αντισυγκέντρωση» που έγινε στο Βερολίνο την επέτειο της νύχτα του πογκρόμ 1938.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Την ίδια ώρα με την προγραμματισμένη συγκέντρωση μνήμης στο Βερολίνο στη γειτονία του Μόαμπιτ για τη νύχτα του πογκρόμ των ναζί του 1938, σε μια άλλη μεριά της πόλης, στη Herman Platz, προκλητικά και χωρίς κανένα ενδοιασμό, μια ομάδα αριστερών γερμανών και άλλων, αποφάσισαν να κάνουν κάτι που έμοιαζε με «αντισυγκέντρωση» (9 Νοέμβρη, 2022).

Το κεντρικό τους σύνθημα; «λευτεριά στην Παλαιστίνη». Ασφαλώς δεν επέλεξαν αυτή τη μέρα τυχαία. Η μνήμη είναι κάτι που ενοχλεί. Πολύ περισσότερο, η επιδίωξη τους είναι να περάσουν το μήνυμα ότι οι Εβραίοι είναι οι νέοι θύτες στη Μέση Ανατολή, όπως κάνουν κάθε χρόνο. Για να μην τους πουν αντισημίτες όμως, οι διοργανωτές, έπρεπε να βρουν ένα τρόπο για να αλλάξουν τις εντυπώσεις. Έτσι δήλωσαν ότι θα «καθαρίσουν» τους μεταλλικούς λίθους μνήμης που έχουν τοποθετηθεί σε πεζοδρόμια (μπροστά από εισόδους σπιτιών) της πόλης που εκτοπίστηκαν οι Εβραίοι.

Τέτοιες ενέργειες θα έπρεπε να αποτελούν τροφή για σκέψη, σκληρή κριτική και συζήτηση. Δυστυχώς όμως ακόμα και ένα μεγάλο κομμάτι του κινήματος ενάντια στον αντισημιτισμό στο Βερολίνο έχει συνηθίσει αυτή την νέα «κανονικότητα».

Bc

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: