τελευταία άρθρα σε τίτλους

24 Νοέμβρη 1995: Μια μαζική απεργία που συντάραξε τη Γαλλία

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,845 other subscribers

Σαν σήμερα, στις 24 Νοεμβρίου 1995, οι Γάλλοι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε μαζική γενική απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της πρόνοιας και των συντάξεων. Τον Οκτώβριο δημιουργήθηκε ένα κίνημα για να αντιταχθεί στα μέτρα της δεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, τα οποία στόχευαν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας στο όριο του 3% που έθετε η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις ήταν η περικοπή των συντάξεων του δημόσιου τομέα και η αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη. Ορισμένα συστήματα επέτρεπαν στους υπαλλήλους να συνταξιοδοτηθούν στα 50 ή στα 55 έτη.

Σύντομες απεργίες διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις κατά του σχεδίου πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο και κλιμακώθηκαν σε γενική απεργία στις 24 Νοεμβρίου. Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές διέκοψαν τα περισσότερα σιδηροδρομικά, μετρό, λεωφορεία και αεροπορικά δρομολόγια και διαδήλωσαν στους δρόμους φωνάζοντας “Αντίο, αντίο Ζιπέ”. Στην απεργία προσχώρησαν και οι εργαζόμενοι στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και τα ταχυδρομεία, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου άρχισαν να απεργούν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα των τραπεζών και των ασφαλειών. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ξεκίνησαν “ασφαλείς απεργίες”, διατηρώντας τα επίπεδα προσωπικού για τη φροντίδα των ασθενών, ενώ συμμετείχαν σε περιφρουρήσεις, κρέμασαν πανό στους θαλάμους και μίλησαν στους ασθενείς για την απεργία.

Η αστυνομία επιτέθηκε σε απεργούς εργαζόμενους, οι οποίοι αντεπιτέθηκαν στη σήραγγα της Μάγχης και σε πόλεις ορυχείων με αυτοσχέδια όπλα όπως λοστούς και πέτρες. Πολλοί άνεργοι εργάτες συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες σε ένδειξη αλληλεγγύης, και το κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι καταλήφθηκε από άστεγους και άνεργους εργάτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν κοινές συγκεντρώσεις με τους απεργούς.

Τελικά, στις 15 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση συμφώνησε να καταργήσει τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της. Ωστόσο, αρνήθηκε να υποχωρήσει στις προγραμματισμένες περικοπές στην πρόνοια και την υγεία. Και παρά το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι συνέχισαν να απεργούν, τα συνδικάτα ματαίωσαν την απεργία και οι άνθρωποι επέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό στις δουλειές τους μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

πηγή: working class history

About furdenkommunismus (864 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: