τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ο κομμουνιστής καλλιτέχνης Gerd Arntz

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Σαν σήμερα, στις 11 Δεκεμβρίου 1900, γεννήθηκε στη Γερμανία ο ριζοσπάστης καλλιτέχνης Gerd Arntz. Έγινε συμβουλιακός κομμουνιστής και ήταν βασικό μέλος των Προοδευτικών της Κολωνίας, μαζί με τον Frans Seiwert, τον Heinrich Hoerle και άλλους.

Μοντερνιστής, γνωστός για τις ασπρόμαυρες ξυλογραφίες του, ο Arntz είναι ίσως πιο διάσημος για την ανάπτυξη χιλιάδων ισοτύπων: απλές εικόνες για χρήση σε infographics με σκοπό την ξεκάθαρη επικοινωνία ιδεών σε ένα μαζικό κοινό.

Οι Προοδευτικοί της Κολωνίας συμμετείχαν σε επαναστατικές οργανώσεις όπως η συμβουλιακή κομμουνιστική Allgemeine Arbeiter Union, η αναρχική Ελεύθερη Ένωση Εργατών (FAUD), το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα (KAPD) και το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPD). Ο Martyn Everett περιέγραψε ότι στην τέχνη τους “αγωνιούσαν να απο-ατομικοποιήσουν την τέχνη και είχαν την τάση να επικεντρώνονται στο έργο τους σε ομάδες και τάξεις και όχι σε μεμονωμένους χαρακτήρες. Τα άτομα αναπαρίστανται μόνο για να τονίσουν την αδυναμία τους ή την υποκειμενική τους θέση, έννοιες όπως η αλληλεγγύη με την ομαδοποίηση των ανθρώπων”. Και ο Arntz σχολίασε ότι με την τέχνη του, αντί να γελοιογραφεί τους καπιταλιστές ως άσχημα άτομα, όπως άλλοι αριστεροί εικονογράφοι της εποχής, αντίθετα “προσπάθησε να δείξει τη θέση του καπιταλιστή στο σύστημα παραγωγής”.

Μια συλλογή εικονογραφήσεων του Arntz: https://libcom.org/gallery/gerd-arntz-illustrations

πηγή: Working class history

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Comment on Ο κομμουνιστής καλλιτέχνης Gerd Arntz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: