τελευταία άρθρα σε τίτλους

Η απεργία για τα ενοίκια της Νέας Υόρκης, 1907-8

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Σύντομη περιγραφή της απεργίας για τα ενοίκια στο Lower East Side της Νέας Υόρκης στα τέλη του 1907 με αρχές του 1908.

Το 1907, η 16χρονη Pauline Newman (κάτω) βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για έξι χρόνια.

Η χήρα μητέρα της μετέφερε την Pauline και τις αδελφές της από τη Λιθουανία στην οδό Madison στο Lower East Side το 1901, σε μια πολυκατοικία χωρίς μπάνιο ή παράθυρα.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Pauline άρχισε να ράβει πουκαμίσες σε ένα εργοστάσιο -στην Triangle Waist Company, στην πραγματικότητα, αν και αυτό έγινε τρία χρόνια πριν από τη φονική πυρκαγιά εκεί.

Ενεργή στο αναπτυσσόμενο εργατικό κίνημα και μελλοντική ηγέτιδα της Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων στα γυναικεία ενδύματα, η Pauline ήταν απογοητευμένη από τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης γύρω της.

Η ζωή στις πολυκατοικίες ήταν σκληρή. Και τότε, το φθινόπωρο του 1907, οι ιδιοκτήτες ζήτησαν αύξηση του ενοικίου -χωρίς να κάνουν τα κτίρια πιο βιώσιμα.

Έτσι, βοήθησε να οργανωθεί μια απεργία για τα ενοίκια, επιστρατεύοντας 400 άλλες ” εργάτριες” που συντηρούνταν με τους μισθούς του εργοστασίου, για να προσπαθήσουν να πείσουν και άλλες οικογένειες να ενωθούν μαζί τους και να απαιτήσουν μείωση του ενοικίου κατά 18-20%.

“Από το 1905 έως το 1907, το μέσο ενοίκιο είχε αυξηθεί κατά 33%”, έγραψε η Susan Campbell Bartoletti στο Kids on Strike! “Το κόστος ενός διαμερίσματος δύο δωματίων είχε αυξηθεί από δεκαπέντε δολάρια σε είκοσι”.

Στις 28 Δεκεμβρίου, έχοντας πείσει 10.000 νοικοκυριά να παρακρατήσουν το ενοίκιο, άρχισε η απεργία.

Το ενοίκιο δεν πληρώθηκε, οι παραβάσεις του οικοδομικού κώδικα καταμετρήθηκαν και αναφέρθηκαν, τα παιδιά έκαψαν ένα ομοίωμα ενός ιδιοκτήτη (κάτω φωτογραφία) και οι New York Times ονόμασαν την Pauline “Ιωάννα της Λωραίνης της Ανατολικής Πλευράς”.

Οι ιδιοκτήτες αντεπιτέθηκαν κλείνοντας το νερό και διατάσσοντας εξώσεις, έγραψαν οι Times.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες συμφώνησαν να μειώσουν κάπως τα ενοίκια, αλλά οι ενοικιαστές που εκδιώχθηκαν δεν έτυχαν συμπάθειας από τον αρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ο οποίος φέρεται να είπε: “Αν δεν σας αρέσουν τα ενοίκια σας, φύγετε”.

Στις αρχές Ιανουαρίου, και οι δύο πλευρές διεκδίκησαν τη νίκη. “Η απεργία για τα ενοίκια είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ενοικίων για περίπου δύο χιλιάδες οικογένειες”, έγραψε ο Bartoletti.

“[Οι απεργοί και οι υποστηρικτές τους] άσκησαν πιέσεις ώστε το ενοίκιο να περιοριστεί στο 30 τοις εκατό του εισοδήματος ενός εργαζομένου. Αλλά ο έλεγχος των ενοικίων ήταν δύσκολο να κερδηθεί- χρειάστηκαν πάνω από είκοσι χρόνια για την ψήφιση νόμων για τον έλεγχο των ενοικίων”.

Νόμοι που συζητάμε ακόμη και σήμερα.

Μετάφραση από το libcom

Από το https://ephemeralnewyork.wordpress.com/2014/06/21/a-teenager-leads-the-great-rent-strike-of-1907/

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Comment on Η απεργία για τα ενοίκια της Νέας Υόρκης, 1907-8

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: