τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Χρονικά Αντισημιτισμού #96» Βεβήλωση του μνημείου στο ΑΠΘ. Δεκέμβρης 2022

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers
source: CNN Greece

Μια ακόμα βεβήλωση με ναζιστικά σύμβολα του μνημείου που είναι αφιερωμένο στο παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, στις 29 Δεκέμβρη 2022. Το μνημείο βρίσκεται μέσα στην Πανεπιστημιούπολη (ΑΠΘ). Ανεγέρθηκε το 2014 και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 50.000 εκτοπισμένων Σαλονικιών Εβραίων που βρήκαν τραγικό τέλος στα στρατόπεδα θανάτου κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Το μνημείο αυτό δεν βρίσκεται τυχαία μέσα στην περιοχή του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΑΠΘ είναι κτισμένο στην περιοχή που κάποτε βρισκόταν ένα από τα μεγαλύτερα Εβραϊκά Νεκροταφεία της Ευρώπης. Το νεκροταφείο αυτό καταστράφηκε ολοσχερώς από τις ναζιστικές αρχές κατοχής και τους έλληνες φασίστες συνεργάτες τους για να κτιστεί εκεί αργότερα το ΑΠΘ. Ακόμα και σήμερα μπορεί να βρει κάποιος πλάκες από εβραϊκούς τάφους σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης. Από αυλές, μάντρες, πεζόδρομους μέχρι και μέσα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Η καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου μαζί με τον εκτοπισμό της κοινότητας της πόλης ήταν η σφραγίδα της “ελληνοποίησης” ή καλύτερα ίσως “χριστιανοποίσης της πόλης. Η πολιτική περιθωριοποίησης της εβραϊκής κοινότητας της πόλης είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την ναζιστική κατοχή. Όπως σημειώνει και η Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης:

«η σβάστικα αποτυπώθηκε στο μνήμα που σηματοδοτεί την ιερότητα του χώρου, ενός εκ των παλαιοτέρων εβραϊκών νεκροταφείων της Ευρώπης -που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους- και τον αφανισμό της μεγαλύτερης Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας, της Θεσσαλονίκης, στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, με φασιστικό σύμβολο βεβηλώθηκε και η μαρμάρινη αφιέρωση του Μνημείου».

Αυτή η νέα βεβήλωση είναι κομμάτι μιας επικίνδυνης επαναληπτικότητας, με στόχο μνημεία και άλλους χώρους που αποτυπώνουν το τραγικό τέλος που είχαν αυτοί οι άνθρωποι στο Ολοκαύτωμα. Η προσβολή της μνήμης των θυμάτων, η διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων, αλλά και ο ευτελισμός – σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος κάνουν ξεκάθαρο ότι ο αγώνας ενάντια σε κάθε αντισημιτισμό αποτελεί μια ουσιώδες υπόθεση για το ανταγωνιστικό κίνημα. Η αδιαφορία και η σιωπή από τη μεριά των ελληνικών αντιφασιστικών ομάδων και των άλλων αριστερών δυνάμεων απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, όχι μόνο συμβάλουν στην λήθη, αλλά δείχνουν στην πράξη και το γενικότερο πλαίσιο των πολιτικών τους προτεραιοτήτων. Καλούμε όλους και όλες να κάνουμε πράξη το: «ποτέ ξανά σιωπή και αδιαφορία σε μια επόμενη βεβήλωση». Γιατί δυστυχώς δεν τελειώσαμε με τους βανδαλισμούς και τις βεβηλώσεις, ούτε και με τους φασίστες αντισημίτες στην πόλη της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης χώρας. Καλούμε τους φίλους και τις φίλες του Shades Magazine στη Θεσσαλονίκη να δράσουν. Να μην αφήνουν απαρατήρητα αυτά τα περιστατικά, καθώς και στο να συμβάλουν σε δράσεις που έχουν ως στόχο την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης και σε αυτές ενάντια στον αντισημιτισμό στην Ελλάδα που διαχρονικά βρίσκει απήχηση.

από τη Σύνταξη

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Trackback / Pingback

  1. «Χρονικά Αντισημιτισμού #97» Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμός από νεοναζί, τοιχογραφίας αφιερωμένης στο Ολοκαύτωμα. – Shades online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: