τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ντοκουμέντο: Η απελευθέρωση του Άουσβιτς (περιλαμβάνει αυθεντικό υλικό του Κόκκινου Στρατού)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers
The site of the former Nazi German concentration and extermination camp Auschwitz is pictured during a ceremony marking the 75th anniversary of the liberation of the camp and International Holocaust Victims Remembrance Day, in Oswiecim, Poland, January 27, 2020. REUTERS/Kacper Pempel

Προειδοποίηση – Αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ περιέχει ορισμένες σαφείς σκηνές βίαιης φύσης και μπορεί να ενοχλήσει ορισμένους θεατές!

Η αφήγηση είναι στα αγγλικά

Αυτή η ταινία περιέχει πλάνα που τραβήχτηκαν από Σοβιετικούς εικονολήπτες μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Μεταξύ άλλων, απεικονίζει την περιοχή του στρατοπέδου αμέσως μετά την είσοδο του Πρώτου Ουκρανικού Μετώπου του Κόκκινου Στρατού.

Οι εικόνες-ντοκουμέντα διανθίζονται με μια συνέντευξη με τον Alexander Vorontzov, τον εικονολήπτη που συνόδευε τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού και έκανε το μεγαλύτερο μέρος της κινηματογράφησης. Το σύνολο συνοδεύεται από σχόλια που περιγράφουν, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία επιλογής και εξόντωσης, τα ιατρικά πειράματα και την καθημερινή ζωή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Η ταινία είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως το 1985, για την 40ή επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου. Ο σχολιασμός που συνοδεύει την παρούσα έκδοση της ταινίας αντικατοπτρίζει τα τελευταία ευρήματα των ερευνητών που μελετούν το KL Auschwitz.

Το στρατόπεδο του Άουσβιτς αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο για το Ολοκαύτωμα, τη γενοκτονία και τον τρόμο. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν δολοφονήθηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι με προγραμματισμένο και βιομηχανικό τρόπο σε μια τόσο μικρή έκταση.

Κατά τα έτη 1940-1945, οι Γερμανοί Ναζί έφεραν εδώ πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους, σχεδόν 150 χιλιάδες Πολωνούς, 23 χιλιάδες Ρομά, 15 χιλιάδες Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου και πάνω από δέκα χιλιάδες αιχμαλώτους από άλλα έθνη.

Η συντριπτική τους πλειοψηφία χάθηκε στο στρατόπεδο.

Αυτή η ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη τους.

Διάρκεια ταινίας: 52 λεπτά, έτος παραγωγής: 1985, Σκηνοθεσία: Α: Irmgard von zur Muehlen

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

2 Comments on Ντοκουμέντο: Η απελευθέρωση του Άουσβιτς (περιλαμβάνει αυθεντικό υλικό του Κόκκινου Στρατού)

 1. Οι σκηνές πλησιάζουν κατά πολύ μάλλον το μέγεθος της φρίκης της εξολόθρευσης των Εβραίων συνανθρώπων μας, και όχι μόνο, αλλά και το μέγεθος της ανοχής που υπήρξε από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Κατά τη γνώμη μου οι εικόνες αυτές απαιτούν να ιδωθούνε από όλους μας.

  Liked by 1 person

  • furdenkommunismus // January 6, 2023 at 10:49 am // Reply

   Ευαγγελία καλημέρα

   Για το ζήτημα της ανοχής και της σιωπής κυρίως των Γερμανών, έχει γράψει και ο επιζώντας του Ολοκαυτώματος, ο Ζαν Αμερύ. Αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο «Πέρα από την ενοχή και την εξιλέωση» στο προτείνω ανεπιφήλακτα.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: