τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Χρονικά Αντισημιτισμού #97» Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμός από νεοναζί, τοιχογραφίας αφιερωμένης στο Ολοκαύτωμα.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers
πηγή φωτογραφίας: https://parallaximag.gr/epikairotita/thessaloniki-vandalismos-apo-neonazi-toichografias-afieromenis-sto-olokaytoma

Ο δεύτερος βανδαλισμός μέσα σε δύο εβδομάδες

Νέος βανδαλισμός από νεοναζί στο μνημείο που βρίσκεται στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Αντί μιας δικής μας ανακοίνωσης, στην 97η δημοσίευση της στήλης «Χρονικά Αντισημιτισμού», αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο της σελίδας Parallaximag από τη Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζεται απρόσκοπτα η δράση των νεοναζί στη Θεσσαλονίκη, με νέους βανδαλισμούς κατά μνημείων αφιερωμένων στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Μετά τους βανδαλισμούς στο μνημείο του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στις 29/12/22, ο νέος προκλητικός βανδαλισμός από τους νοσταλγούς της χιτλερικής θηριωδίας, είχε ως στόχο την καταστροφή, της τοιχογραφίας για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, που υλοποίησε το 2021, η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη*. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: Σήμερα 10/1 διαπιστώσαμε ότι η τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού που υλοποίησε το 2021 η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη* βανδαλίστηκε για δεύτερη φορά από νοσταλγούς του ναζισμού. Μέλη φασιστικών ομάδων αυτήν τη φορά κάλυψαν με αγκυλωτούς σταυρούς και σύμβολα μίσους μεγάλο μέρος της τοιχογραφίας προσπαθώντας για άλλη μια φορά να αμαυρώσουν όσα η τοιχογραφία συμβολίζει και υπενθυμίζει: Το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα..

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: Σήμερα 10/1 διαπιστώσαμε ότι η τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού που υλοποίησε το 2021 η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη* βανδαλίστηκε για δεύτερη φορά από νοσταλγούς του ναζισμού. Μέλη φασιστικώνομάδων αυτήν τη φορά κάλυψαν με αγκυλωτούς σταυρούς και σύμβολα μίσους μεγάλο μέρος της τοιχογραφίας προσπαθώντας για άλλη μια φορά να αμαυρώσουν όσα η τοιχογραφία συμβολίζει και υπενθυμίζει: Το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα..

Δυστυχώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες που ένα σημείο μνήμης που τιμά τη μακραίωνη εβραϊκή παρουσία στην πόλη μας και τα θύματα του Ολοκαυτώματος μπήκε στο στόχαστρο νεοναζιστικών ομάδων, καθώς και στις 28/12 βεβηλώθηκε το μνημείο που ανεγέρθηκε το 2014 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ και είναι αφιερωμένο στο παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο. Τέτοιες πράξεις έκδηλου μίσους δεν τιμούν τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης μας και είναι χαρακτηριστικές της άγνοιας, της αμάθειας και των αντισημιτικών πεποιθήσεων από μερίδα θρασύδειλων συμπολιτών μας. Ωστόσο, είναι αυτές που μας κρατούν σε εγρήγορση και μας υπενθυμίζουν πώς το “μικρόβιο” του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας βρίσκεται ακόμα ενεργό στις κοινωνίες μας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ανάγκη να ενωθούμε και να αντισταθούμε συλλογικά απέναντι σε κάθε μορφή βίας και κοινωνικού στιγματισμού..

Τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη καταδικάζουν την αποτρόπαιη αυτή πράξη και δηλώνουν ότι, όπως και σε προηγούμενες ανάλογες περιστάσεις, θα προβούν στην άμεση αποκατάσταση της τοιχογραφίας και ότι θα είναι εκεί κάθε φορά που θα συμβαίνει κάτι αντίστοιχο απαντώντας με δράση και δημιουργία ενάντια στη ρητορική του μίσους. Καλούμε τους ενεργούς πολίτες της γειτονιάς και της πόλης συνολικότερα την Τρίτη 17/1 και ώρα 15:00, στο σημείο της τοιχογραφίας (Μιχαήλ Καλού&Δημ. Μαργαροπούλου γωνία) για να σβήσουμε τις μουντζούρες που αμαυρώνουν και προσβάλουν τη συνείδηση κάθε σκεπτόμενου πολίτη, ώστε να παραδώσουμε και πάλι στην πόλη αυτό που της αξίζει, το δικαίωμα στην μνήμη! * Η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη αποτελείται από ανθρώπους σε φάση απεξάρτησης, εργαζόμενους/ες του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ενεργούς κατοίκους της περιοχής και έχει την συμπαράσταση μεγάλου αριθμού πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης..

* Η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη αποτελείται από ανθρώπους σε φάση απεξάρτησης, εργαζόμενους/ες του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ενεργούς κατοίκους της περιοχής και έχει την συμπαράσταση μεγάλου αριθμού πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης..
About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

2 Comments on «Χρονικά Αντισημιτισμού #97» Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμός από νεοναζί, τοιχογραφίας αφιερωμένης στο Ολοκαύτωμα.

 1. ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ // January 11, 2023 at 9:57 am // Reply

  Μπράβο για τις εκδηλώσεις που συχνά κάνετε.

  Liked by 1 person

  • furdenkommunismus // January 11, 2023 at 10:31 am // Reply

   Σε ευχαριστούμε Παύλο. Ελπίζω να σε δούμε απόψε στην παρουσίαση της ομάδας μελέτης της Αθήνας. Αν θες στείλε μας μειλ για να σου στείλουμε το λινκ

   Like

1 Trackback / Pingback

 1. Αποκατάσταση της τοιχογραφίας, αφιερωμένης στο Ολοκαύτωμα, στην Θεσσαλονίκη – Shades online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: