τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ο αναρχικός Francesc Ferrer i Guàrdia.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,754 other subscribers

Στις 10 Ιανουαρίου 1859, γεννήθηκε ο Καταλανός εκπαιδευτικός και αναρχικός Francesc Ferrer i Guàrdia. Είναι περισσότερο γνωστός για την ανάπτυξη της ιδέας του Μοντέρνου Σχολείου: ριζοσπαστική, κοσμική εκπαίδευση ιδιαίτερα για τα παιδιά της εργατικής τάξης, η οποία εξακολουθεί να ασκεί επιρροή σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα.

Γεννημένος ως το 13ο από τα 14 παιδιά, η επίσημη εκπαίδευση του Ferrer τελείωσε στην ηλικία των 13 ετών, όταν άρχισε να εργάζεται, ενώ αργότερα εργάστηκε στους σιδηροδρόμους προτού γίνει δάσκαλος ισπανικών στη Γαλλία. Σε ηλικία 24 ετών ο Ferrer έγινε μασόνος, σε μια εποχή που οι μασονικές στοές ήταν σημαντικοί χώροι οργάνωσης για τους κοσμικούς ριζοσπάστες και τους αναρχικούς.

Το 1901 πέθανε μια πλούσια φοιτήτρια του Φερέρ και του άφησε στη διαθήκη της ένα ακίνητο στο Παρίσι, το οποίο ο Φερέρ μπόρεσε να πουλήσει για να ιδρύσει το πρώτο του Μοντέρνο Σχολείο στη Βαρκελώνη. Το σχολείο άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 1901 με 18 αγόρια και 12 κορίτσια και ο Ferrer άρχισε να διαδίδει τη μεθοδολογία του και αλλού.

Το 1909, ξέσπασε απεργία στη Βαρκελώνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποστολή από την ισπανική κυβέρνηση φτωχών και εργατών στρατευμένων στρατιωτών για την καταστολή μιας εξέγερσης κατά της ισπανικής αποικιοκρατίας στο Μαρόκο. Τα γεγονότα κορυφώθηκαν με την Τραγική Εβδομάδα, όταν οι πολιτικοί φρουροί κατέστειλαν βίαια την απεργία. Σημαντική δύναμη πίσω από τη στάση εργασίας ήταν η επαναστατική ομάδα Solidaridad Obrera (Αλληλεγγύη των Εργατών), την οποία ο Φερέρ είχε χρηματοδοτήσει κρυφά. Παρά το γεγονός ότι ο Ferrer είχε ελάχιστη συμβολή στην ίδια την απεργία, κατηγορήθηκε από το κράτος ότι την οργάνωσε, και γρήγορα καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο και εκτελέστηκε.

πηγή: working class history

About furdenkommunismus (823 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: