τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Βιβλιοαναγνώσεις #89» Βεατρίκη Σαΐας – Μαγρίζου “Το βραχιόλι της φωτιάς”

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,754 other subscribers

Με αφορμή τη νέα σειρά της ΕΡΤ “Το Βραχιόλι της φωτιάς”, παρουσιάζουμε λίγα λόγια από την περιγραφή του εξαιρετικού μυθιστορήματος της Βεατρίκη Σαΐας – Μαγρίζου που βασίστηκε η σειρά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Tο δραματικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας στις ζοφερές στιγμές του εικοστού αιώνα. Το χρονικό μιας κοινωνίας που συντρίβεται και αναφύεται μέσα από τα ερείπιά της. Η θυελλώδης ιστορία του μικρού Ιωσήφ, όπως την καταγράφει ένα νυχτερινό παραμύθι: Θεσσαλονίκη, 1917. Οι φλόγες ζώνουν την εβραϊκή συνοικία. Η Μπενούτα με τα παιδιά της βρίσκονται στο σπίτι. Ένας Τσιγγάνος, ο Αγγελής, τους διασώζει την τελευταία στιγμή. Τους μεταφέρει στον καταυλισμό του, μακριά απ’ τον όλεθρο. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστρέφεται. Ένα πολύτιμο κόσμημα σώζεται. Ένα κειμήλιο που συνδέει ανθρώπους και γεγονότα. Εβραίους και Τσιγγάνους. Δυο λαούς με διαφορετική κοσμοαντίληψη αλλά με πεπρωμένο κοινό. Πόλεμος, ναζιστική θηριωδία, Άουσβιτς. Οι σκληρές σελίδες του Ολοκαυτώματος. Η οδύσσεια ενός βραχιολιού.

Είπαν για το βιβλίο ”TO BΡΑΧΙΟΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Διάβασα απνευστί το δραματικό χρονικό μιας εβραϊκής οικογένειας απ’ τη Σαλονίκη, γραμμένο με αληθινή συγκίνηση από την Μπέττυ Μαγρίζου. ‘Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε τούτες τις μέρες των δήθεν ήπιων ρατσισμών.
Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας

Η συγγραφέας διαμορφώνει ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα. Διαβάζοντάς το, ακούμε τις φωνές πολλών ανθρώπων, τις προσωπικές τους ιστορίες, ακούμε την Ιστορία, τους συλλογικούς λόγους ομάδων και λαών (Εβραίων και Τσιγγάνων) και πάνω απ’ όλα το λόγο της αφηγήτριας, η οποία, όσο κι αν εμπλέκεται συναισθηματικά, κάνει κατάθεση μιας σημερινής συνείδησης για τον 20ό αιώνα. Το βιβλίο της Μπέττυς Μαγρίζου μας βοηθάει να γινόμαστε περισσότερο άνθρωποι.

Θωμάς Ψύρρας, συγγραφέας
«Το βραχιόλι της φωτιάς» είναι καλογραμμένο, εύπεπτο, ευανάγνωστο. Έτοιμο να «τσιμπήσει» κάποιο βραβείο.

Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής
Η συγγραφέας έκανε μεγάλο δρόμο να φθάσει στο σημείο να μπορεί να αφηγείται τη φρίκη των τότε
στρατοπέδων μας. Εύχομαι να είναι παρακαταθήκη της ιστορίας μας στις επόμενες γενιές, για να μην αλλοιωθεί η πραγματικότητα. Εμείς οι όμηροι έγκλειστοι των στρατοπέδων, που παρά τρίχα επιζήσαμε την ευχαριστούμε και την αγαπάμε, γιατί κατορθώνει με το δικό της τρόπο να μεταδώσει την αληθινή ιστορία του Ολοκαυτώματος, όπως της τη διηγήθηκε ο δικός της επιζών πατέρας.
Μπέρρυ Ναχμίας, πρόεδρος συλλόγου επιζησάντων ομήρων των στρατοπέδων συγκέντρωσης

Η συγγραφέας πείθει ότι ξέρει να αφηγείται. Με την εξιστόρηση των γεγονότων που αφορούν μία μόνο οικογένεια μέσα από τη λογοτεχνικότητα της γραφής της, καταφέρνει να της δώσει καθολική διάσταση και σημασία.
Περικλής Σφυρίδης, συγγραφέας

Η επεξεργασία πραγματικών γεγονότων είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και μια συγγραφική πρόκληση και η συγγραφέας κερδίζει το δύσκολο αυτό εγχείρημα. Η συγγραφέας χαρτογραφεί τον 20ο αιώνα, το Ολοκαύτωμα αλλά και τις άλλες μειονότητες που φόρεσαν από τους Ναζί το άστρο του Δαυίδ σε άλλα χρώματα. Για πρώτη φορά, τουλάχιστον στη λογοτεχνία, Εβραίοι και Τσιγγάνοι εμφανίζονται με την κοινή μοίρα που τους επιφύλαξε το Γ’ Ράιχ.
Βαγγέλης Κολώνας, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας

Εύχομαι ο αναγνώστης να νιώσει την ίδια συγκίνηση και πνευματική χαρά που βίωσα κι ο ίδιος διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.
Κώστας Πάνου, φιλόλογος, ιστορικός

πηγή: https://bettymagrizou.blogspot.com/2016/11/to-b.html

About furdenkommunismus (823 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: