τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ο Ιβάν θυμάται την απελευθέρωση του Άουσβιτς

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,754 other subscribers

Ο Ιβάν Ματρινούσκιν ήταν ανώτερος υπολοχαγός στην μεραρχία του ουκρανικού μετώπου των σοβιετικών δυνάμεων στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο.

Στα 21του χρόνια υπήρξε μέλος της ομάδας των απελευθερωτών στο ¨Αουσβιτς. Σήμερα είναι 96 ετών και θυμάται τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια.

Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο «Διαφύλαξης της Μνήμης» κι αυτές τις μνήμες μοιράστηκε στην ανταποκρίτρια του euronews Γκαλίνα Πολόνσκαγια.

«Μετά από μία τέτοια μάχη πήγαμε σε ένα χωριό. Μόλις το περάσαμε φθάσαμε σε μία ανοικτή έκταση. Υπήρχε μία περίφραξη με συρματοπλέγματα και πίσω από αυτήν την περίφραξη ήταν ορατά πολλά κτίρια. Όταν πλησιάσαμε στο στρατόπεδο μας πυροβόλησαν από κάποιο σημείο. Όταν ρωτήσαμε τον διοικητή μας αν μας επέτρεπε να πλήξουμε αυτά τα κτίρια με τα κανόνια μας διότι από εκεί δεχθήκαμε τα πυρά τότε μάθαμε ότι ήταν στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου μέσα από τα συρματοπλέγματα. Μας δόθηκε η εντολή να μην πυροβολήσουμε ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος οι αδέσποτες σφαίρες να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα σε όσους βρίσκονταν εκεί. Έτσι μάθαμε ότι εκεί υπήρχε στρατόπεδο συγκέντρωσης.», αφηγείται ο Ιβάν Μαρτινούσκιν.

«Ο κόσμος ήταν εξουθενωμένος ακόμη και τα χαμόγελα δεν μπορούσαν να εμφανιστούν στα πρόσωπά τους. Μπορούσαμε να αντιληφθούμε από τα φωτεινά βλέμματά τους πως γνώριζαν ότι η απελευθέρωσή τους ήρθε και πως η κόλαση που έζησαν είχε τερματιστεί», προσθέτει ο ίδιος.

πηγή: https://gr.euronews.com/2020/01/24/o-ivan-timatai-tin-apeleftherosi-tou-aousvits

About furdenkommunismus (823 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: