τελευταία άρθρα σε τίτλους

Σχόλιο για τη χθεσινή πορεία μνήμης στη Θεσσαλονίκη και την Πλατεία Ελευθερίας

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Η χθεσινή πορεία μνήμης στη Θεσσαλονίκη για τα 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για τα στρατόπεδα εξόντωσης, παρά το θεσμικό της χαρακτήρα, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και σημασία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χαμός των Εβραίων της πόλης πήρε συνολικές διαστάσεις (μόνο λίγοι-ες επέστρεψαν) και ότι υπήρξε αγαστή συνεργασία των κατοχικών ελληνικών αρχών και μερίδας του πληθυσμού της πόλης. Γιαυτό η χθεσινή πορεία είναι κομμάτι μιας απόπειρας της μνήμης να αντιπαρατεθεί ξανά με την λήθη πρόσωπο με πρόσωπο, σε μια εποχή που ο νεοφασισμός και η θεσμοποίηση του, μας υπενθυμίζει ότι οι υλικές προϋποθέσεις που μας οδήγησαν στο έγκλημα των εγκλημάτων, το Ολοκαύτωμα και στο τέρας του ναζισμού, συνεχίζουν να επιβιώνουν την εποχή της νέας καθολικής κρίσης του νεωτερικού πολιτισμού.

Μέσα από αυτό το σημείωμα θα θέλαμε να εκφράσουμε επίσης την αντίθεση μας για τα σχέδια της τοπικής διοίκησης της Θεσσαλονίκης να κατασκευάσει πάρκινγκ στη πλατεία Ελευθερίας, ένα μέρος με ιδιαίτερο συμβολισμό μιας και εκεί συγκέντρωσαν οι ναζί τους Εβραίους της πόλης για καταγραφή τον Ιούλιο του 1942. Η καταστροφή μιας τόσο ιστορικής τοποθεσίας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ένα τυχαίο γεγονός. Σίγουρα όμως τα σχέδια του Δήμου Θεσσαλονίκης θα συναντήσουν την αντίσταση κάθε συνειδητοποιημένου ανθρώπου που ζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

της σύνταξης

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

2 Comments on Σχόλιο για τη χθεσινή πορεία μνήμης στη Θεσσαλονίκη και την Πλατεία Ελευθερίας

 1. καλημέρα,
  μόλις ανακάλυψα τη σελίδα και ενθουσιάστηκα με τα άρθρα και την τοποθέτησή τους.
  Αφορμή αυτής της αλίευσης υπήρξε η αναζήτηση του άρθρου στην La Stampa του Primo Levi, το οποίο ήθελα να χρησιμοποιήσω ως αναφορά σε εργασία μου, επειδή είμαι από τους γηραιούς φοιτητές του ΕΑΠ.
  Βρήκα, λοιπόν, την ευκαιρία να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την αποτρόπαια μεταχείριση του χώρου στην πλ. Ελευθερίας από τον δήμο, αλλά και τη λύπη μου για την ασυνειδησία των συμπολιτών μου, που κάνουν χρήση της στάθμευσης, επειδή απλά τους προσφέρεται.
  Θα ήθελα να ρωτήσω, επίσης, αν μπορώ να αναφέρω ως πηγή τη σελίδα σας στην εργασία μου και για άλλα στοιχεία που βρήκα χρήσιμα.
  Ευχαριστώ για την προσφορά και το χρόνο σας.

  με τιμή
  Σοφία Ιωακειμίδου

  Liked by 1 person

  • furdenkommunismus // April 6, 2023 at 9:30 am // Reply

   Αγαπητή Σοφία καλημέρα σας.

   Καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για τα καλά σας λόγια. Το Shades είναι ένα πολιτικό θεωρητικό εγχείρημα, δυστυχώς από τα λίγα που καταπιάνεται με ζητήματα του Ολοκαυτώματος και του αντισημιτισμού από την σκοπιά της υλιστικής Θεωρίας και ιστορικής έρευνας. Το υλικό που έχουμε συγκεντρώσει και γράψει είναι αυτονόητο για εμάς ότι είναι ελεύθερο στην αναπαραγωγή. Σε κάθε περίπτωση επειδή το υλικό της σελίδας θα μετακομίσει σε ένα σέρβερ σύντομα θα σας προτείναμε να μας στείλετε ένα μέιλ στο shadesmag at riseup.net για περισσότερα. Θα μπορούσατε επίσης να μας πείτε λίγα λόγια για την δική σας έρευνα.

   θερμούς χαιρετισμούς

   από τη Σύνταξη

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: