τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Χρονικά Αντισημιτισμού #98» Συνωμοσιολογία και Αντισημιτισμός: Μια σχέση αγάπης και πάθους

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Όπως είναι ευρέως γνωστό και δεν χρειάζονται πολλά λόγια, όποια πέτρα και να σηκώσεις στην Ελλάδα θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία από αντισημίτες και συνωμοσιολόγους. Τις περισσότερες φορές θα βρεις και τα δύο στην συσκευασία του ενός. Άλλωστε, ο αντισημιτισμός έχει με την συνωμοσιολογία μια δυνατή σχέση αγάπης, αφοσίωσης και πάθους. Η ενίσχυση της νέας ακροδεξιάς και του νεοφασισμού, η διείσδυση τους στον δημόσιο λόγο με αρκετά μαζικά χαρακτηριστικά είναι μια πραγματική συνθήκη που ενισχύει σημαντικά την μπουρδολογία των αντισημιτών και των συνωμοσιολόγων. Στην ενίσχυση αυτή, συμβάλει η καπιταλιστική κρίση και η παρακμή του νεωτερικού πολιτισμού. Ο ανορθολογισμός παίρνει τραγικές διαστάσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι-ες με αυτό το φαινόμενο. Κάθε ιστορική περίοδος έχει τους αντισημίτες και συνωμοσιολόγους της. Στις μέρες μας ένα πλήθος από εφημερίδες (όπως η Ελεύθερη Ώρα κλπ), τηλεοπτικές εκπομπές, σόσιαλ μίντια και κόμματα μέσα στο αστικό κοινοβούλιο (όπως το κόμμα Βελόπουλου ή και έξω από αυτό, βλέπε το κόμμα του Κασιδιάρη κλπ), έχουν χτίσει τις δικές τους επικοινωνιακές γέφυρες και ξερνούν άπλετο το αντισημιτικό και συνωμοσιολογικό τους δηλητήριο. Αξιοποιούν στο έπακρο τις τάσεις που υπάρχουν μέσα στην Ελληνική κοινωνία. Το σπέρμα του ανορθολογισμού και τις τάσεις εκείνες που είναι δομικές στην ελληνική εθνική ιδεολογία, μεταξύ αυτών και ο αντισημιτισμός.

Έτσι, στην 98η δημοσίευση των «Χρονικών Αντισημιτισμού», θα παρουσιάσουμε ένα τέτοιο παράδειγμα, από αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη. Ο διάλογος του αντισημίτη με τον συνομωσιολόγο όπως βλέπετε και στην εικόνα είναι ζουμερός. Δεν φταίει η κακή συντήρηση και όλα αυτά που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι-ες στον ΟΣΕ, δεν φταίει η εταιρία, το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος κλπ, αλλά οι κακοί Εβραίοι. Κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα δίναμε σημασία σε αυτόν το διάλογο. Όμως σε αυτή τη συγκυρία, οι έλληνες νεο-φασίστες, κάνουν τα πάντα και μάλιστα με επιτυχία, για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την πραγματικότητα. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στα δυο προφίλ στο twitter μπορεί να πάρει κανείς όλο το πακέτο. Φιλοχουντικοί, αντισημίτες, φονταμενταλιστές, συνομωσιολόγοι.

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: