τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ο Βασικός Εχθρός βρίσκεται στην ίδια σου την χώρα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,321 other subscribers

Διανύουμε ήδη τον 7ο χρόνο του εμφυλίου πολέμου και της επέμβασης μίας σειράς ξένων κρατών και πολιτικών δυνάμεων (Ρωσίας, Ιράν, Χεζμπολάχ, στρατευμάτων από το Ιράκ, Τουρκίας, ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών) στο συριακό έδαφος, ενός πολέμου που ήδη μετράει γύρω στα 600.000 θύματα και εκατομμύρια προσφύγων.

Εντούτοις, μέχρι και το Σάββατο 14/4/2018 καμία από τις βασικές αριστερές πολιτικές δυνάμεις της χώρας κατά τη διάρκεια αυτών των 7 ετών δεν είχε διοργανώσει κάποιο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Ενώ, εδώ και 7 χρόνια δεν έχουν πει ούτε μια καλή κουβέντα για τη μόνη γνήσια ριζοσπαστική πολιτική δύναμη στην περιοχή, το απελευθερωτικό κίνημα των Κούρδων, αντίθετα έχουν κάνει χόμπυ να λοιδορούν τον ηρωικό τους αγώνα. Η επιχείρηση, όμως, των ΗΠΑ-Αγγλίας-Γαλλίας τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, η οποία μάλιστα δεν είχε θύματα, αφού στράφηκε μόνο κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών, κινητοποίησε τα αντιαμερικανικά-αντιδυτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αριστεράς, με αποτέλεσμα από τότε να διοργανώνει συνεχώς κινητοποιήσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Για την ελληνική αριστερά λοιπόν ο πόλεμος δεν ξεκίνησε το 2011, αλλά τα ξημερώματα της 14/4/2018!!! Και ο πιο καλόπιστος απέναντι στην ελληνική αριστερά μπορεί να αντιληφθεί ότι εδώ σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με αντιπολεμική ευαισθησία, αλλά με ένα πολιτικό παιχνίδι νεκρανάστασης και βρυκολακιάσματος του ελληνικού αντιαμερικανισμού.

Ο αντιαμερικανισμός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής ιδεολογίας μετά την μεταπολίτευση. Πρόκειται για μία πολιτική ιδεολογία και πρακτική η οποία διαπερνά την πλειοψηφία τόσο των κοινωνικών στρωμάτων, όσο και των πολιτικών δυνάμεων του ελληνικού σχηματισμού. Ο αντιαμερικανισμός ήταν συγκροτητικό στοιχείο των πολιτικών συμμαχιών και συμβιβασμών τους οποίους πέτυχε το ελληνικό κράτος μετά την πτώση της χούντας, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στην εδραίωση του ΠΑΣΟΚ ως ενός λαϊκο-εθνικιστικού κινήματος, το οποίο κατάφερε να πετύχει καίριο πλήγμα στο προλεταριακό κίνημα και στην αντιφασιστική συνείδηση.

Ως οργανικό κομμάτι της εθνικής ιδεολογίας και αφήγησης βασικός στόχος του αντιαμερικανισμού είναι τόσο η ενίσχυση και η εδραίωση του ελληνικού έθνους ως μίας φαντασιακής κοινότητας, όσο και η συσκότιση των πραγματικών ταξικών και κοινωνικών αντιθέσεων οι οποίες διαπερνούν τον ελληνικό σχηματισμό.

Ο αντιαμερικανισμός, όπως κάθε μορφή αντιδραστικής σκέψης και ιδεολογίας, αξιώνει μία εύκολη εξήγηση για τα πάντα, για όλα τα δεινά του «έθνους, του λαού και της ανθρωπότητας». Επίσης στο ελληνικό αντιαμερικανικό φαντασιακό ο αντι-ΗΠΑ λόγος είναι συνυφασμένος και προϋποθέτει τον αντισημιτισμό/αντισιωνισμό, καθ’ όσον σύμφωνα με την κυρίαρχη αφήγηση «οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι κάνουν λόγω του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι που τις κυβερνά» (ό,τι δηλαδή λέει εδώ και δεκαετίες η αμερικανική ακροδεξιά, από την ΚΚΚ έως τον ίδιο τον Τραμπ).

Ο ελληνικός αντιαμερικανισμός δεν είναι αντιπολεμικός, ούτε αντιϊμπεριαλιστικός: στις συγκρούσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη διαλέγει στρατόπεδο, είτε το φωνάζει, είτε συνειδητά το υποκρύπτει. Και πρόκειται φυσικά για την προτίμησή τους στον άξονα (όπως, χωρίς να ντρέπονται, τον ονομάζουν) Ρωσίας-Άσαντ-Ιράν. Εξ άλλου ο φιλοπουτινισμός ενός σημαντικού κομματιού του ελληνικού πολιτικού φάσματος αποτελεί γι’ αυτούς τους κύκλους στρατηγική επιλογή.

Μάλιστα σε αυτήν την αντίληψη γίνεται προσπάθεια το αυταρχικό κράτος του Πούτιν να εμφανισθεί ως δήθεν αντιϊμπεριαλιστική και αντι-νεοφιλελεύθερη δύναμη και κληρονόμος των σοβιετικών παραδόσεων. Φυσικά, και ο πιο αδαής γνωρίζει ότι ο Πούτιν και οι ολιγάρχες του αποτελούν τους συνειδητούς νεκροθάφτες της Οκτωβριανής Επανάστασης. Είναι αυτοί που εδώ και δεκαετίες επέβαλλαν ένα, στυγνό, ληστρικό ακραία αυταρχικό καπιταλισμό ο οποίος δεν έχει κανένα πρόβλημα να επεμβαίνει στρατιωτικά στην «πίσω αυλή του», όποτε το αποφασίσει ο ίδιος, όπως δεν έχει κανένα πρόβλημα να εξοντώνει με τη συνέργεια των ναζιστών του Ντούγκιν πολιτικούς αντιπάλους και να βασανίζει νεολαίους αντιφασίστες. Σε αυτό το πλαίσιο ο ελληνικός φιλοπουτινισμός είναι η σύγχρονη εκδοχή του «ελλάς-ελλήνων-χριστιανών» και του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια». Αυτό που επιδιώκει, δεν είναι τίποτε άλλο από μία μεταμοντέρνα εκδοχή μίας ανοιχτά φασιστικής δικτατορίας, είτε το εικόνισμα του Πούτιν το προσκυνά η ΛΑΕ, είτε η ΧΑ και οι άλλες παραφυάδες της ακροδεξιάς.

Ο ελληνικός αντιαμερικανισμός έχει φιλο-σκοταδιστικά χαρακτηριστικά, καθ’ όσον ανερυθρίαστα απορρίπτει συλλήβδην πίσω από την ακροδεξιάς κοπής ρητορική της «νέας τάξης» αξίες και αρχές του δυτικού πολιτισμού οι οποίες έχουν τη σφραγίδα του παγκόσμιου εργατικού κινήματος και της ριζοσπαστικής κριτικής σκέψης και πρακτικής. Γι’ αυτό και ο ελληνικός αντιαμερικανισμός δεν έχει κανένα πρόβλημα να «εκδηλώνει την αλληλεγγύη» του σε καθεστώτα που είναι αυταρχικά, θεοκρατικά, αντεργατικά και αντικομμουνιστικά: από τον σφαγέα των κομμουνιστών Νάσσερ έως τους μακελάρηδες των Βαλκανίων Μιλόσεβιτς και Κάραζιτς και από το παπαδαριό του Ιράν μέχρι τον τελευταίο δικτατορίσκο και περονιστή της Λατινικής Αμερικής.

Αν, όμως, όλα αυτά ήταν γνωστά από δεκαετίες για τον αντιαμερικανισμό της ελληνικής αριστεράς (εξωκοινοβουλευτικής και μη), αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό έως και θλίψη τα τελευταία χρόνια, είναι η προσχώρηση στον εθνικό αντιαμερικανισμό πολιτικών χώρων και δυνάμεων οι οποίες (υποτίθεται ότι) έχουν αναφορά στην αναρχία, την αντεξουσία, την εργατική αυτονομία και τον μαχητικό αντιφασισμό. Εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει την διαπίστωση για τον διαταξικό και διαπολιτικό χαρακτήρα του αντιαμερικανισμού ως ενός από τα βάθρα συγκρότησης του μεταπολιτευτικού εθνικού κορμού και του ελληνικού κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο παραδοσιακός αντιαμερικανισμός, αφού έδωσε τη σκυτάλη, ή καλύτερα πήρε κατά την περίοδο 2010-2015 (του λαμπρού «λαϊκού αντι-μνημονιακού αγώνα») τη μορφή του αντιγερμανισμού και αντιευρωπαϊσμού, τώρα προσπαθεί να επανεμφανισθεί, έχοντας στη φαρέτρα του όλες τις παρωχημένες γραφικές πρακτικές και τα συνθήματά του.

Πλέον είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι το «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» με την απαραίτητη προσθήκη «Ισραήλ-κράτος δολοφόνος» δεν είναι αντιπολεμικό σύνθημα, αλλά η πολεμική κραυγή του ελληνικού εθνικού κορμού εις βάρος των προλετάριων και κάθε ανταγωνιστικού υποκειμένου που έχει την ατυχία να βρίσκεται στην Ελλάδα. Η όξυνση του αντιαμερικανισμού θα σημάνει έναν νέο γύρο επίθεσης εις βάρος τόσο της εργατικής δύναμης, όσο και των αυτόνομων ανταγωνιστικών πολιτικών κινήσεων και εγχειρημάτων, ενώ είναι βέβαιο, όπως πάντα συνέβαινε, ότι θα δώσει νέο αέρα στα πανιά της εθνικιστικής ακροδεξιάς και του πολιτικού φασισμού.

Ελληνικός αντιαμερικανισμός είναι το ζόμπι πτώμα του εθνάρχη «Μίκυ» να απευθύνεται στο πλήθος των ξεφτιλισμένων στην πλατεία Συντάγματος στο εθνικιστικό συλλαλητήριο του Φλεβάρη. Ελληνικός αντιαμερικανισμός είναι το αγκαζέ του Λαλιώτη με στελέχη της αριστεράς στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια του 2003. Ελληνικός αντιαμερικανισμός είναι οι έλληνες φασίστες εθελοντές-μισθοφόροι στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Είναι η φαιοκόκκινη συνεύρεση του σφυροδρέπανου, του αστεριού και του αλφαδιού, δίπλα στην ελληνική σημαία, τον βυζαντινό δικέφαλο αετό και τον μαίανδρο. Είναι ένα από τα ονόματα της προλεταριακής ήττας.

Ως αυτόνομοι κομμουνιστές δεν είμαστε στο ελάχιστο διατεθειμένοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας, ούτε να παραχωρήσουμε την παραμικρή σπιθαμή στον εθνικιστικό λόγο, όποια «αντιπολεμική» ανάγκη κι αν επικαλείται. Όπως οι επαναστάτες κομμουνιστές το έθεταν: Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΔΩ.

 

2 Comments on Ο Βασικός Εχθρός βρίσκεται στην ίδια σου την χώρα

  1. laskaratos // April 18, 2018 at 6:05 pm // Reply

    Πολύ σωστές τοποθετήσεις, αποδεκτές από κάθε έντιμο δημοκρατικό άνθρωπο, που σκέπτεται ελεύθερα.

    Liked by 1 person

  2. Τσάφος Γιώργος. // April 20, 2018 at 2:42 pm // Reply

    Καλό είναι, οι συγγραφείς των διαφόρων κειμένων να βάζουν και την υπογραφή τους, κάτω απ’ τα κείμενα? Γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι μέχρι και προβοκάτσια.
    Θα σας συνάψω τις διάφορες αντιρρήσεις (ενστάσεις) που μου απέστειλαν διάφοροι σύντροφοί και ποια εξήγηση απέδωσα (εγώ προσωπικά) σ’ αυτό το κείμενο.
    Παράλληλα εάν υπάρχει κάποια αντίρρηση στις ενστάσεις (τις οποίες κάνουν οι σύντροφοι), θα ήθελα να μου αποσταλεί, ως απάντηση στις διάφορες (και κατά την δική μου γνώμη) δικαιολογημένες ενστάσεις τους.
    Από την άλλη σε οποιαδήποτε περίπτωση που δεν θα υπάρχει προσωπική υπογραφή κάτω από οποιοδήποτε κείμενο, δεν πρόκειται να το ξανά προωθήσω, όσο ποιοτικό και καλογραμμένο κι αν είναι. Εξηγούμαι για να μην παρεξηγηθούμε.

    Συντροφικά Γιώργος Τσάφος.

    —————————————————————————————————-

    Α) ένσταση

    Γιώργο καλησπέρα,
    Δύσκολα μπορώ να καταλάβω το σχετικό άρθρο.
    Αν οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν το ΙΡΑΝ οι αυτόνομοι κομμουνιστές δεν θα λάβουν θέση στον πόλεμο επειδή είναι παπάδες που κυβερνούν τη χώρα?

    Ο ῾αντιαμερικανισμός῾ ή καλύτερα το αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα που διατηρεί ένα τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας δεν οφείλεται σε αυτά που γράφουν οι αρθρογράφοι αλλά στην άμεση εμπλοκή τους στον εμφύλιο και φυσικά στη χούντα.
    Το ότι οι συγγραφείς επιθυμούν να διατηρήσουν μια επαναστατική άποψη πάνω στο ζήτημα του πολέμου δεν τους απαλλάσσει να μας πουν τι θα κάνουν αν οι οι ΗΠΑ ρίξουν μπόμπες στη Β. Κορέα. Μια υποστήριξη του λαού της Β. Κορέας σημαίνει υποστήριξη του δικτατορίσκου του ΚΚ ή του Πούτιν ή των παππάδων? Είναι πράγματι περίεργο όπως το θέτουν.

    Το ότι ένα σημαντικό τμήμα της αριστεράς συμπλέει με τα εθνικά ιδεώδη ή ότι η άρχουσα τάξη εκμεταλλεύτηκε αυτό το πραγματικό αίσθημα οργής του λαού μας είναι αλήθεια. Αλλά σχετικά με την αριστερά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο και όχι φυσικά προϊόν της μεταπολίτευσης. Υπενθυμίζω ότι πχ το ΚΚΕ διατηρεί τις εθνοπατριωτικές κορώνες από τη δεκαετία του 30, αποτέλεσμα του σταλινισμού και της θεωρίας του σοσιαλισμού σε μια και μόνη χώρα.

    συντροφικά,

    Β) ένσταση

    …καλή η προσπάθεια, αλλά ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε… τέτοιο ανακάτεμα και μπέρδεμα δεν έχω ματαδεί…Ε Λ Ε Ο Σ…!!!…

    Γ) ένσταση και κυρίως κατόπιν απάντησης μου και την οποία επισυνάπτω παρακάτω.

    Eνταξει. Κανεις μια κριτική στο πλοτικο πλαισιο των κινητοποιησεων . Οι κινητοποιησεις ομως ΕΓΙΝΑΝ …!! Με λαθος πλαισιο ;;… Ισως …. Αλλα εγιναν….! Οι αρθρογράφοι ομως γραφουν οτι ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ κινητοποιησεις…!! Οι τυποι ειναι ασχετοι. Γραφουν οτι ΔΕΝ εγιναν κινητοποιησεις…. !! Θα μας τρελανουν ;; . ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ που βγαζει ματι . Μεγαλο ψεμα …! Η αριστερα εχει κανει παρα πολλες κινητοποιησεις εναντια στον πολεμο στη Συρία…! Κριτικη στο πλαισιο των κινητοποιησεων δικαιουται να κανει καθε ανθρωπος. ΚΑΝΕΝΑς ομως δεν δικαιουται να γραφει οτι ΔΕΝ εγιναν κινητοποιησεις…

    Δ ) οι απαντήσεις μου.

    Μπορεί να έχεις δίκιο συντρόφισσα, γιατί όντως, για τον λόγο που προώθησα αυτό το άρθρο δεν είναι και τόσο καθαρή η προσπάθεια (λόγο σύνταξης) που γίνεται στο να φανερωθεί η αταξικότητα που περιλαμβάνουν οι περισσότερες αναλύσεις της αφηρημένης αριστεράς.
    Προσθέτω παρακάτω, την απάντηση που έδωσα και σε άλλους συντρόφους, κι οι οποίοι είχαν ακριβώς τις ίδιες (ή παρόμοιες) ενστάσεις γι’ αυτό το άρθρο. Και όλα αυτά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί και να κάνω λάθος.
    Αυτό ανήκει στο συνειδησιακό επίπεδο της γνώσης (στην επεξεργασμένη γνώση) που έχει ο καθένας και η κάθε μια από μας.

    Γιάννη δεν είναι τόσο απλό όπως το λες. Υπάρχει κάτι που δεν φαίνεται πίσω από τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει (κι ακόμη γίνονται) απέναντι στον αντιαμερικανισμό. Δεν τοποθετούν την ταξική και παράλληλα διπλή αμερική (απ’ την μια την αστική τάξη, κι απ’ την άλλη την εργατική τάξη της αμερικής), αλλά ολοσούμπιτη την αμερικανική κοινωνία ως ένα ενιαίο ιμπεριαλιστικό έθνος. Κι ασφαλώς ενάντια σε όλα τα άλλα οικονομικά υποτελή (κατά την γνώμη τους) έθνη. Ένα απ’ αυτά τα έθνη ήταν (όπως και συνεχίζει να είναι) και η ελλάδα. Τέτοια ήταν η γνώμη τους, έτσι τους βόλευε μετά την ήττα της επανάστασης του 1942-49, αυτό έπραξαν.
    Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας αναπτυσσόμενης προπαγανδιστικής πατριωτικής λογικής, όταν αφαιρείς από μέσα της το βασικότερο στοιχείο. Το ταξικό στοιχείο. Την ταξική υποδιαίρεση της κοινωνίας και την μετουσιώνεις σε γενικά κι αόριστα κοινωνία των λαών. Την οποία όμως την προπαγανδίζεις νυχθημερόν ως την άμεση αιτία όλων των λαϊκών (λαϊκά μέτωπα) και συνακόλουθα εργατικών, δεινών για ολόκληρη την κοινωνία. Πού νομίζεις ότι καταλήγει η πολιτική των λαϊκών μετώπων?
    Ακριβώς εκεί.
    Κι αυτό αναπτύχθηκε από την ηγεμονική πλευρά της αριστεράς. Την σταλινογενή αριστερά. Κι η οποία για πολλές δεκαετίες (σχεδόν όλες μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο για την ελλάδα) ήταν η ηγεμονεύουσα πολιτική γραμμή, στην ελληνική εργατική τάξη.
    Βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο, πως αλλιώς θα μπορούσαν να εξηγήσουν την πολιτική, ιδεολογική και ταξική προδοσία που συντελέστηκε (και συνακόλουθα τα βάσανα που τα ίδια τα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος υπέστησαν) με την παράδοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ? Κι η οποία όμως, είχε μια τεράστια ουρά. Το πρώτο μέρος της καταλυτικής αναστροφής από την ουρά της ήττας, ξεκινά το 74 και το τελευταίο είναι η παρούσα κοινωνική, ιδεολογική και πολιτική κατάσταση.
    Δηλαδή η αναστροφή της ήττας, ξεκινά το 74 και τελειώνει στην σημερινή περίοδο. Παρ’ όλους τους πολιτικούς και ταξικούς αγώνες που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και τις επιμέρους νίκες και ήττες που είχαμε, εν τούτοις το ιδεολογικό ρεύμα του σταλινισμού (ως το συντριπτικό πλειοψηφικό ρεύμα), δεν είχε ανατραπεί (εσωτερικά) μέσα στις γραμμές της εργατικής τάξης (τουλάχιστον) μέχρι σήμερα. Ακόμη και μετά την κατάρρευση δεν τόλμησαν (όπως κι ακόμη δεν τολμούν) να μιλήσουν για τα εγκλήματα της σταλινικής περιόδου και τα οποία δεν έλαβαν χώρα μόνο στην ΕΣΣΔ, αλλά σε όλον τον πλανήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Ουσιαστικά (και κατ’ εμένα) αυτό προσπαθεί να εξηγήσει, όπως και παράλληλα να καταγγείλει αυτό το άρθρο. Μπορεί να εμφανίζει κάποια συντακτικά λάθη (ως προς την κατανόησή του), αλλά αυτό νομίζω ότι προσπαθεί να εξηγήσει.

    Αυτά τα λίγα και συντροφικά Γιώργος

    Like

1 Trackback / Pingback

  1. Βαθύ Κόκκινο | Ο Βασικός Εχθρός βρίσκεται στην ίδια σου την χώρα

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.